Un angajament pentru cincizeci de ani

Acum câteva zile, un cunoscut actor din Rusia, le cerea demnitarilor ca, atunci când ajung la putere, să semneze un angajament prin care s-ar obliga ca, timp de 50 de ani, copiii lor să nu plece din Rusia. Să se nască în acest stat, să crească mari acolo, să înveţe la şcolile naţionale ruseşti, să muncească în ţara lor, să se iubească şi să-şi facă facă familii, să nască urmaşi şi să-i pună la cale acasă, în ţara lor, acolo unde cei ajunşi la putere, adică părinţii lor, fac legi şi învaţă lumea cum anume să trăiască. Actorul îi cheamă pe copiii demnitarilor să-şi trăiască cel puţin 50 de ani din viaţă după legile elaborate, votate şi implementate de părinţii lor.

Sugestia cunoscutului actor rus este lansată pe când Rusia e în plină campanie electorală. Nicio îndoială că astfel de declaraţii mobilizează alegătorii să gândească mai clar, să analizeze şi să decidă cu propria conştiinţă şi cu gândul la urmaşii lor atunci când decid pe mâinile cui să-şi dea ţara.

Deşi, la noi, campania electorală încă nu a început oficial, e cazul să ne gândim, totuşi, pe mâinile cui va ajunge R. Moldova după parlamentarele de la toamnă.

E prea puţin timp, ca să-l pierdem în dezbateri mărunte, mai ales că, ieri, şeful statului a decis să facă schimbări de personal în cadrul Consiliului Suprem de Securitate (CSS), acest lucru însemnând că va fi o structură cu o singură voce, or, niciunul dintre noii membri nu va îndrăzni, precum îşi doreşte şi preşedintele, să blocheze în vreun fel activitatea CSS.

Dacă e să ne referim la graba şefului statului de a modifica, pe sub masă, componenţa CSS, ar fi să ne amintim câteva dintre atribuţiile acestei structuri. Potrivit Regulamentului CSS, printre obligaţiunile acestei structuri, aflată în subordinea directă a şefului statului, intră şi analiza situaţiilor care necesită declararea stării de urgenţă; declararea stării de asediu; declararea stării de război; declararea mobilizării parţiale sau generale şi demobilizării; încheierea păcii după încetarea acţiunilor militare; analiza activităţii Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, a Securităţii Naţionale, Departamentului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, dar şi a altor ministere şi departamente în domeniul securităţii naţionale.

Ce o fi având în vedere Dodon când a anunţat că va interveni în componenţa CSS, astfel încât niciun membru să nu-i mai poată perturba activitatea? Că va putea declara, nestingherit, stare de mobilizare, de asediu sau chiar de război, atunci când va crede că altfel nu se mai poate? Într-un an electoral pare destul de periculoasă decizia în urma căreia, un grup de apropiaţi de-ai lui Dodon se va putea juca oricând cu pacea şi liniştea din societate.

Credeţi că cineva l-ar putea opri? I-ar putea opri? Poate, un eventual angajament al faptului că, orice s-ar întâmpla în R. Moldova, copiii lor vor rămâne aici în următorii ani. Vin alegerile, iar în faţa urnelor, până la urmă, fiecare e singur, cu gândul la copiii săi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *