Un 2013 paşnic?

Cine dintre noi, ca cetățeni de rând, și-ar cumpăra un tanc sau un submarin pe piața liberă pentru a-și rezolva neplăcerile cu vecinii?

În ciuda prognozelor apocaliptice legate de calendarul maya, Ziarul de Gardă şi cititorii săi păşesc netulburaţi în 2013. Anul 2012 i-a adus Uniunii Europene Premiul Nobel pentru Pace, deşi multe state constituente ale acesteia şi-au intensificat propaganda belicoasă pentru ”consolidarea democrației”. Ca şi cetățenii statului fictiv Oceania din celebra carte a lui George Orwell “1984”, suntem îndoctrinați că ”războiul e pace, sclavia e libertate și ignoranță e putere” de către intelectualii de ”curte”, mereu dornici să fie la unison cu patronii lor și mereu panicaţi de eventuale devieri, chiar și minime, de la linia oficială “de partid”.

Astfel, suntem bombardați cu mituri și falsuri prin care se justifică aventuri agresive. Foarte populară la timpul său era teza lui Woodrow Wilson, președintele american în 1913-1921, potrivit căreia răspândirea democrației ar conduce la încetarea războiului. Un secol mai târziu, cu milioane de victime, avem dovada empirică că Primul Război Mondial și instaurarea statelor democratice în Europa nu a fost o frână împotriva totalitarismului. Prin procese democratice, Republica de la Weimar s-a transformat într-una dintre cele mai teribile dictaturi ale Europei. Acest caz exemplifică dilema în care se află ideologii democrației necondiționate: să permitem sau nu ca un guvern democratic ales să abolească procesul de vot și să instaureze o dictatură? Ambele opțiuni trag după sine nerespectarea voinței majoritare.

Spiritele sunt aţâţate şi de economiștii care susțin că războiul ar stimula economia. Mai ales în SUA este răspândită, inclusiv în manualele de economie, opinia că “Războiul (al II-lea) a scos țara din depresie”. Economistul Robert Higgs, dar și alții, au demonstrat falsul acestui mit care operează cu statistici “inexacte”, susţinând că, dimpotrivă, numai după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial economia SUA a început să se recupereze, înregistrând din anul 1946 o creștere economică de peste 30%. De altfel, ar fi și logic ca o redirecționare a resurselor dinspre scopuri civile spre scopuri militare să inducă pierderi enorme pentru cetățeanul de rând. Frederic Bastiat a denumit această greșeala logică “Eroarea geamului spart”. El relatează anecdota unui proprietar de magazin care se trezește într-o dimineață cu un geam spart. După momente de întristare colectivă, un șmecher intelectual din sat îi convinge pe toţi că, de fapt, incidentul ar fi o binefacere. Or, proprietarul va trebui să angajeze un sticlar, care, la rândul său, va cheltui banii câștigați în comunitate şi astfel, la urma urmei, va fi stimulată întreaga economie a localităţii.

O logică similară e folosită și atunci când e vorba despre efectele benefice colaterale ale catastrofelor naturale și ale războiului. Dar, dacă această soluţie ar fi corectă, de ce nu am sparge toate geamurile? Şmecheria în cazul dat e că resursele proprietarului magazinului (banii lui) sunt redirecționate spre alte scopuri decât intenționase el anterior. Poate omul ar fi preferat, bunăoară, să-și cumpere o pereche de cizme? Aşadar, ”economia” a rămas neschimbată, cu deosebirea că acum proprietarul respectiv are cu un geam mai puțin.

Secretul constă în faptul că de permanenta teamă de inamic, ca și în cartea lui Orwell, profită elitele de la putere și industria distrugerii. Profetică a fost cuvântarea din 1961 a președintelui american Eisenhower despre ameninţarea pe care o reprezintă excesele complexului ”militar-industrial” asupra libertăţii. Altfel, cine dintre noi, ca cetățeni de rând, și-ar cumpăra un tanc sau un submarin pe piața liberă pentru a-și rezolva neplăcerile cu vecinii?
În 2013 vom fi mai deștepți?

Gerhard Ohrband, lector universitar

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. ioan

  Viata pe Planeta Pamant este o MINUNE cosmica a Creatorului, un laborator si o pepeniera de incercare si selectie a SUFLETELOR (seminte de energii extrafine, divine).Sensul vietii omului e sa se perfectioneze si sa devina pe parcursul vietii o samanta cat mai buna, curata, demna de fi insamntata de catre Creator in alte lumi, pe alte planete. Exista insa forte opuse vointei si proiectelor Domnului, care ar vrea sa compromita, sa distruga Omul si Lumea creata de Dumnezeu, sa altereze samanta sufletelor noastre, ele ne propun ispita viciilor, autodistrugerea, dependenta de placeri, bani, glorie, tradarea de sine si tradarea lui Dumnezeu, consumul mostrelor de uraciune, oribil, inuman, imoral, abject din antilume si de la anti-dumnezeu. Ele starnesc mandria, orgoliu, razbuinarea si pun la cale razboaiele. Nu consumati cu ochii privelisti abjecte, nu va imprieteniti cu tot ce e Rau, Urat, Stricat, Necurat, Neadevarat, Neonest, cu duh RAU. Credeti in tot ce e Bine, Frumos, Inaltator, Curat, Sfant si Vesnic, din care emana duhul BInelui si a PERFECTIUNII DIVINE.

 2. lilica

  fiecare cu a lui si eu cu a mia,pàrere, desigur…

  chind un stat( persoanà) imprumutà bani de la multi si nu le dà innapoi izbucneste terorizmul economic…astae

  Dacă sunteți deprimati, traiti cu trecutul.
  Dacă sunteți anxiosi, traiti cu viitorul.
  Dacă sunteți in pace, traiti cu prezentul.

  (Lao Tzu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *