TV Publik şi Realitatea RM

Colegii noştri de breaslă s-au pomenit în această toamnă cu propuneri aproape ireale pentru jurnalismul de la noi. Mulţi au acceptat provocarea, alţii, însă, au preferat să fie mai precauţi. Adevărul este că zvonurile create în jurul Publik TV, aşa cum se va numi proiectul Realităţii TV în R. Moldova, sunt din ce în ce mai intrigante.

TV Publik, aşa cum va fi numele “realităţii” în R. Moldova, îl are în spate pe Sorin Ovidiu Vântu, un mediatizat şi controversat om de afaceri din România. Potrivit surselor de la Bucureşti, acesta este cunoscut ca un “proprietar de oameni”, un patron foarte generos care îşi leagă angajaţii de contracte foarte drastice, dar şi foarte bine plătite.
Şi la noi, TV Publik a ademenit zeci de jurnalişti cu salarii fabuloase. Cei care nu au plecat au forţat mâna şefilor să le mărească considerabil venitul lunar. Nu ştiu dacă s-a mizat anume pe calitate sau profesionism atunci când s-au ales viitorii “câini de pază ai societăţii” la noul post, însă, cu siguranţă, lansarea acestei televiziuni a schimbat percepţia despre jurnalismul de la noi. Spun că nu ştiu dacă s-a mizat pe calitate şi profesionism pentru că, prin culise, se aude că au călcat pragul Publik Tv-ului mulţi jurnalişti certaţi cu etica profesională, care în trecut au servit diverşi oameni politici. Acest lucru creează cel puţin îndoieli vizavi de politica editorială a viitoarei televiziuni.

Totuşi, sunt şi jurnalişti cu nume, care de-a lungul timpului şi-au creat o imagine ireproşabilă, dar care s-au lăsat prinşi în mrejele sumelor exorbitante promise de patronii “realităţii” moldoveneşti, dar şi de proiectul care se anunţă a fi unul de mare anvergură. Ce nu înţeleg eu este graba cu care au fost semnate contractele cu acei jurnalişti. Fără măcar să ştie, să vadă ce prezintă acest post Tv, ei au semnat contracte de care va vi dificil să te dezici, în caz de nemulţumire. Înţeleg când semnezi un contract cu o Televiziune pe care o cunoşti, când accepţi politica editorială sau când visezi să lucrezi la un asemenea post, dar nu înţeleg cum poţi accepta oferte pentru un serviciu în care nu ştii ce te aşteaptă. E ca şi cum ţi s-ar propune să pleci în Turcia, pentru a lucra chelner sau vânzător, dar când ajungi acolo, eşti nevoit să te prostituezi.

Victor Moşneag
v.mosneag.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Mosneag

  Imi pare mie sau V.M. este cam suparat pe lipsa unei oferte din partea celor de la TV Publik 🙂 ???

 2. Simona

  49000 de voluntari au parasit Wikipedia Enciclopedia libera online, unul dintre cele mai populare site-uri internet din lume, se bazeaza pe munca a mii de voluntari, care creeaza pagini si verifica informatiile. Astazi, insa, viitorul Wikipedia pare in primejdie.

  In primele trei luni ale acestui an, 49.000 de voluntari care lucrau pentru versiunea in engleza a site-ului au abandonat activitatea, comparativ cu 4.900 in aceeasi perioada a anului trecut.

  Se crede ca fenomenul este provocat de constrangerile birocratice tot mai severe, menite sa impiedice erorile, si de impresia ca Wikipedia a devenit un soi de publicatie oficiala.

  Wikipedia a fost infiintata, in 2001, de catre Jimmy Wales si a devenit unul dintre cele mai vizitate site-uri din lume, cu o medie de 325 milioane de vizite in fiecare luna.

  Faptul ca Wikipedia isi pierde voluntarii a fost semnalat de un cercetator spaniol, Felipe Ortega, de la Universitatea Regele Juan Carlos, din Madrid. El a afirmat ca voluntarii par sa nu mai aiba entuziasmul de la inceput.

  Un alt cercetator, Andrew Dalby, autorul cartii The World And Wikipedia: How We Are Editing Reality, se intreaba cat de mult a mai ramas de adaugat la Wikipedia – care contine deja cca. 3 milioane de aritcole – si subliniaza ca, datorita inaspririi regulilor, a inceput sa fie tot mai dificil pentru voluntari sa contribuie la continutul site-ului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *