Tu ce ştii despre reforma justiţiei?

Începând cu luna ianuarie 2013, Ziarul de Gardă va publica lunar, într-un supliment intitulat «Reforma», materiale care vizează justiţia. Vom scrie despre cheltuielile reformei în justiţie, despre progrese, despre calitatea proceselor şi despre percepţia cetăţenilor faţă de corectitudinea şi transparenţa judecătorilor.

De ce am ales să dedicăm 4 pagini în plus justiţiei? Pentru că în cei 8 ani de existenţă Ziarul de Gardă a dedicat sute de pagini şi mii de articole anume problemelor din justiţie. Dar a fost puţin. Şi e nevoie urgent de mai mult.

De ce e nevoie de mai mult? Pentru că în fiecare zi ne contactează cel puţin un cititor şi ne roagă un lucru cert: “Puteţi să asistaţi la procesul nostru de judecată? Dacă ZdG va fi prezent – avem o şansă să ne judece corect, sau să scrieţi ce nu a fost corect”. Ultimul apel de acest fel l-am primit ieri. De la un bărbat de 81 (optzeci şi unu) de ani din Mereşeuca, raionul Ocniţa. La această vârstă omul a ajuns să fie în dispute judiciare interminabile şi să ceară recuzarea judecătorilor pentru că nu are încredere în ei.

Chiar dacă ne este interesant să participăm la cât mai multe procese judiciare, de mult nu mai avem această capacitate. Redacţia este plină cu asemenea solicitări şi nu mai putem face faţă. Dar asta nu înseamnă că renunţăm.

Cel mai recent sondaj de opinie arată că atitudinea oamenilor faţă de mersul reformelor în instanţă nu este foarte pozitivă. Solicitaţi să explice ce ştiu ei despre reforma în justiţie, 20% au zis de majorarea salariilor judecătorilor. Poate fi majorarea salariilor un indiciu de reformare, fără progrese la capitolul transparenţă, declararea averilor, a veniturilor, a intereselor, a divorţurilor, a mariajelor dintre judecători şi avocaţi sau procurori, sau traficanţi, sau lideri politici?

În anul trecut USAID  a dispus alocarea sumei de 8 milioane de dolari pentru reforma justiţiei. E o sumă importantă, e o donaţie care trebuie să ajute sistemul judiciar din Moldova.  De monitorizarea reformei în justiţie se ocupă multe instituţii: Ministerul Justiţiei, ONG-urile, presa, dar niciuna dintre aceste instanţe nu va putea explica exact cum decurge reforma fără opinia cetăţenilor.

Noua noastră colegă, Alina Gâlcă, studentă la drept, va înregistra şi va monitoriza toate apelurile cetăţenilor. Vom urmări, astfel, sursa plângerilor cetăţenilor, instanţele care iau cele mai multe bile negre, dar şi instanţele care fac faţă reformelor. Şi le vom discuta în ziar, dar vom cere şi reacţia instituţiilor publice.

Alina Radu, alina.radu@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Radul

  Domnilor cetateni cuspenda-ti total activitatea justitiei. Fugari-ti toti judecatorii si avocatii in functie! Reformati justitia pe Legea Romana. Daca exista o mica suspiciune demisia si judecare!
  Nu va face-ti iluzia ca ve-ti face justitie cu masa corupta pina la oase.

 2. Radul

  Trebue sa intelegem ca justitia avocatura poplitia si procuratura e in culori negre. Papa nerusinat banii publici si nu isi fac treaba. Seamana cu un clan e excroci care lucreaza pentru sistemul lor (Catacatita)
  extorcheaza bani de la toate partile!
  Pot sa incep cu cei mai «mari» avocati ai timpului (NAGACEVSCII) si (GRIBINCEA). Primul dupa sefia renumitei commise 7 aprilie dupa cine aaflat principalii organizatori ai pirjolului a fugit la stapin si papa din mina lui plohis si ovas si secara. Al doilea dupa ce a devorat trezoria cu procesele de la CEDO in complicitate cu justitia din Bandistan scrie acumm hotariri judecatoresti rasplatite cu garaje in fafoarea unor excroci pensionari KGB… De judecatori ni-ci nu se pote vorbi la calm. Daca exista o hotarire in prima instanta corecta ea va fi atacata la curtea lui PLESCA si hotarire va fi intoarsa cu 180 grade (piritul devine inger…) Procurorii sint o classa aparte. Menirea lor e sa spele puterea de urmele pacatului. Cum sa spele pacatele «politicienilor» si tot felul de raufacatori care achita serviciile.
  Nu inalditi cea ce e negru! Se dezbraca haina negra si se arunca nu se inalbeste!
  Efrim se ocupa cum sa macheze un trup in putrefactie. Chit nu ai vopsi buzele CSJ si nu ai dansa in jurul trupului el tot PUTE si se discompune.

 3. Deportatul

  ZDG sunteţi Bravo că ani la rînd puneţi problema reforma justiţiei.
  SUCCESUL reformei justiţiei va fi cînd vom avea mai puţini JURNALIŞTI CUMPĂRAŢI ŞI RĂSCUMPĂRAŢI
  Oare chiar nu înţelegeţi?
  DEGEABA! SUNTEM CONDUŞI DE POLITICIENII ACELUIAŞ VECHI SISTEM, care vor mima reforma
  Cetăţenii MANIPULAŢI DE JURNALIŞTII CUMPĂRAŢI ŞI RĂSCUMPĂRAŢI votează masiv ce li se spune.
  Snegur, Lucinschii, Voronin – pînă în 1991 promovaţi de Moscova, dupa 1991 cetăţenii i-am votat masiv tot pe dînşii. Peurmă i-am votat masiv pe Filat, Diacov care au “prihvatizat” cu Lucinschii; şi pe Lupu, Plahatniuc care au “prihvetizat” cu Voronin. Toţi aceştea şi-au făcut averi de multe milioane de Euro însărăcind cetăţenii, care acum masiv îi votează.
  Cetăţenii însărăciţi votează PL cu 13 deputaţi, dar oligarhii cu milioanele de Euro din PCRM+PLDM+PD cu 88 deputaţi
  Jurnaliştii CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI a-l atacă cu denigrări, minciuni pe PL, Ghimpu, Chirtoacă care încearcă să schimbe cursul spre UE, spre statele civilizate şi fără Armata Rusiei de OCUPAŢIE pe teritoriul RM, spre un trai mai bun.
  CONSILIUL de PRESĂ iau apărarea JURNALIŞTILOR CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI
  1. Mai puţini JURNALIŞTI CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI
  2. Mai puţini cetăţeni MANIPULAŢI pentru politicienii oligarhi, antiromâni, antieuropeni;
  3.Mai mulţi deputaţi cu DEMNITATE NAŢIONALĂ
  4. REFORMA JUSTIŢIEI CU SUCES şi RIDICAREA NIVELULUI DE TRAI A CETĂŢENILOR.

  DOAMNE AJUTĂ!

  Că şi eu de pe vremea lui Voronin umbl prin judecăţi pentru familia noastră deportată, şi pînă acuma fără de succes

 4. cristi

  Stiu ca MJ are de gind cindva sa introduca testul la poligraf pentru viitorii(???)judecatori,adica cei care inca n-au luat mita si sa nu fie testati nici intr-un caz actualii judecatori,procurori…

 5. Scribul Codin

  Intrebarea retorica a secolului:
  in care buzunare mafiotice se vor duce

  cele 60 de milioane de euro

  acordate de Uniunea Europeana de la Bruxelles pentry Reforma Justitiei infirme Ifrim-ice Oloage din RM ?

  Eu ma ofer benevol sa TRANSCRIU legile democratice din tarile UE si sa le ofer gratis Guvernului RM. Iar acei bani pentru copiere de legi sa fie dati celor saraci de la sate !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *