Trei ani fără comunişti, dar cu trei sferturi din populaţie nemulţumită

În această săptămână, se împlinesc trei ani de când s-a dat startul “democratizării” R. Moldova, sau mai exact, trei ani de când Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) a plecat de la guvernare.

Startul fusese dat ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, când PCRM, după mai bine de opt ani de guvernare solitară, nu mai obţinea majoritatea voturilor cetăţenilor. Cu doar 44,7% din voturi şi cu 48 de mandate, comuniştii erau nevoiţi să se recunoască învinşi. Ca urmare a alegerilor din 29 iulie 2009, la 8 august, patru dintre cele cinci partide care depăşiseră pragul electoral, PLDM, PL, PDM şi AMN, au semnat declaraţia de constituire a Coaliţiei de Guvernare “Alianţa pentru Integrare Europeană” (AIE).

Aşa se face că, în aceste zile, AIE, concepută practic ca urmare a voturilor din 29 iulie 2009, împlineşte trei ani de când se află la putere. S-a menţinut greu, de multe ori, la limită. Deseori, declaraţiile liderilor AIE lăsau impresia că Alianţa există doar pe hârtie. Unii analişti îi şi cântau prohodul. Alianţa, însă, a rezistat. Nu se ştie pentru cine: pentru binele poporului sau pentru binele celor care au constituit-o. Cert e că a rezistat, şi, după ce în martie 2012 au ales preşedintele, după mai bine de doi ani de incertitudini, parcă a început să se consolideze. Poate că, de acum încolo, după trei ani de promisiuni mai mult neonorate, oamenii vor simţi ce înseamnă într-adevăr să trăieşti în democraţie. Că până acum n-au prea simţit.

În confirmarea celor spuse vine şi cel mai recent sondaj de opinie, făcut public la începutul acestei săptămâni de către CBS AXA. Rezultatele sondajului sunt mai mult decât îngrijorătoare pentru cei care conduc acest stat. La trei ani de la plecarea comuniştilor de la guvernare, aceştia rămân cel mai apreciat partid politic, iar Voronin, unul dintre cei mai influenţi şi apreciaţi politicieni. Şi, cel mai grav, peste 70% dintre cetăţenii R. Moldova cred că, în ţară, lucrurile merg într-o direcţie greşită. Mai mult de jumătate din populaţie e nemulţumită de felul în care trăieşte. Circa 60% din cetăţenii R. Moldova spun că nu sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc, în timp ce mai puţin de 1% se declară foarte mulţumiţi. Jumătate din intervievaţi au spus că trăiesc mai prost decât în perioada guvernării comuniste, iar un sfert, că situaţia nu s-a schimbat.

Oare de câţi ani de “democraţie” şi fără comunişti mai e nevoie pentru ca aceste cifre să arate diferit?

Victor Moşneag, victor@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Nicanor

  Trei ani de zile, zi cu zi Alianta ingloada Tara in datorii, trei ani zi cu zi creste criminalitatea, trei ani zi de zi scade nivelul de trai, au fost inghetate majorarile la salarii si pensii, se inchid spitale si scoli, au loc disponibilizari in sectorul bugetar, creste povara impozitelor, creste numarul suicidelor din cauza saraciei si deznadejdei! Asa guvernare ne dorim? NU! Jos Alianta! Jos guvernarea criminala care a organizat un genocid contra propriului popor!

 2. maria

  D-nului Nicanor:Sunteţi convins,că AIE guvernează?Este ştiut faptul,că comuniştii boicotează tot ce se poate în această ţară,că 2/3 din judcători sunt afiliaţii comuniştilor şi la adoptă hotărîri judecătoreşti ilegale la comandă.Cum să te lupţi cu corupţia,dacă cei corupţi sunt repuşi de judecători în funcţii,cum să nu crească criminalitatea,dacă criminalilor li se dă sentinţe fie de formă,fie se simt ca la sanatoriu acolo unde merg să-şi ispăşească pedeapsa.Cum să nu se îngloade ţara în datorii,dacă jucătorii afiliaţi comuniştilor atacă raider agenţii economici,ruinîndu-le afacerile,ca să nu poată activa şi contribui la formarea bugetului,plătind taxe şi impozite ,ca să nu mai ofere locuri de muncă.Cine stă în spatele a tot ce mişcă în ţara asta? La un post privat de televiziune D-nul Voronin(fostul preşedinte a RM)la întrebarea citez”de ce nu vă conformaţi şi să mergeţi în opoziţie,doar AIE controlează totul în ţară” a răspuns citez”cine va spus,că AIE controlează totul”.Deci,avem de ales:ori strigăm “Jos alianţa” ori strigăm”Jos judecătorii şi procurorii corupţi,jos funcţionarii corupţi”,care boicotează şi sprijină din umbră PCRM-ul care de fapt este SRL-ul D-nului Voronin.Se ascund sub denumirea de comunişti,cînd de fapt sunt nişte oligarhi,capitalişti neruşinaţi şi mincinoşi.Cînd îi auzi vorbind despre drepturile omului ţi se face greaţă.Reese,că doar ei sunt oameni,iar noi suntem nişte proşti,care trebiue să ne supunem orbeşte şi să-i argăţim la nesfîrşit.Ajunge!Ne-am săturat!Vrem să fim şi noi oameni cu drepturi!

 3. Frontul Re-Unirii

  TEROAREA COMUNISTA:
  30 de politisti trimisi sa intâmpine tinerii participanti
  la o Scoala de Afirmare Româneasca desfasurata la Soroca.
  http://pressinside.ro/2012/07/30-de-politisti-trimisi-sa-intampine-tinerii-participanti-la-o-scoala-de-afirmare-romaneasca-desfasurata-la-soroca/
  —————————————————–
  Tinerii participanti la o Scoala de afirmare Romaneasca , desfasurata la Soroca , au fost intâmpinati la sosirea in oras de o trupa de peste 30 de politisti veniti sa le asigure securitatea.

  De ce acest lucru?

  Pentru ca Primarul Comunist din Soroca,
  Elena Bodnarenco, a lansat cu o zi inainte ideea falsa cum ca acesti tineri au venit sa faca un mars neautorizat la Soroca si a anuntat ca va trimite tinerii comunisti sa le iasa in cale pentru ai opri si pentru a le arata vizitatorilor cine e seful la Soroca .

  Politia a reactionat imediat la declaratiile acesteia si a decis securizarea vizitatorilor. Spre fericirea celor veniti sa isi petreaca timpul la Soroca amenintarile primarului nu s-au adeverit.

  Este idignant modul in care autoritatile locale comuniste incalca legea in republica Moldova si incearca in mod repetat sa restranga dreptul la libera exprimare a celor care au o parere diferita fata de a lor. Si mai problematic este ca acestia nu au renuntat la practicile din perioada in care erau la guvernare si incearca sa aplice forta pentru intimidare.

  Fortele de ordine au lasat totusi doi politisti pentru
  a supraveghea Scoala de Vara care a avut loc la Soroca in perioada 27-29 iulie 2012 pentru a preintimpina eventuale incalcari ale drepturilor celor prezenti
  la eveniment de catre instigatori comunisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *