Transnistria fără Smirnov, dar cu Rusia

Transnistrenii şi-au ales un viitor fără Igor Smirnov. Cel puţin asta ne spun rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale din autoproclamata rmn, care au avut loc vinerea trecută. Smirnov nu doar nu a acumulat majoritatea voturilor “concetăţenilor” săi, dar a pierdut şi lupta definitivă pentru prezidenţiale, care se va da în turul II între Evgheni Şevciuk şi Anatoli Kaminski.

Potrivit informaţiilor preliminare prezentate de aşa-zisa Comisie Electorală Centrală a Transnistriei, pe primul loc s-ar situa Evgheni Şevciuk, care a acumulat 38,53% din voturi, urmat de candidatul Moscovei, Anatoli Kaminski, cu 26,48%. Pentru Igor Smirnov ar fi votat doar 24,82% din alegători, adică (atenţie!) de 4 ori mai puţini alegători decât la alegerile precedente din 2006.

Rezultatele alegerilor, la drept vorbind, l-au şocat pe “veşnicul” lider al “statului Sheriff”. Când a văzut că nu trece în turul II, Smirnov a atacat sediul CEC cu plângeri, cerând anularea rezultatelor scrutinului şi organizarea unor alegeri repetate. Smirnov a aruncat în luptă toată artileria grea din dotare: presă, organe de drept, influenţă, presiuni. Ceea ce a câştigat este timpul. Deşi trebuia să facă publice rezultatele finale încă pe 12 decembrie, CEC încă examinează plângerie lui Smirnov, întârziind cu “sentinţa”.

Nu este exclus că alegerile ar putea fi anulate, ţinând cont de faptul că Transnistria încă mai respiră cu plămânii smirnovişti, dar în acest caz problemele doar s-ar înmulţi pentru Smirnov. În primul rând, alegătorii şi-au exprimat clar alegerea, cu Şevciuk sau Kaminski, dar sigur fără Smirnov. Poţi să sperii, să ameninţi sau să mituieşti câteva mii de alegători, dar nu câteva sute de mii. În al doilea rând, Moscova duce o politică antismirnovistă agresivă şi intransigentă în teritoriu. În aceste circumstanţe, tactica lui Smirnov de a merge după principiul lui Lăpuşneanu “dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau” este mai mult decât suicidală.

Trebuie să recunoaştem că autorităţile de la Chişinău nu au multe de câştigat de pe urma eliminării lui Smirnov de pe scena politică. Transnistria oricum va rămâne în sfera de influenţă a Rusiei. Demnitarii noştri pot conta doar pe o nouă administraţie mai deschisă spre dialog, dar pentru asta trebuie să renunţe la bâlbâielile şi impotenţa din ultimii 20 de ani.

Denis ZAVOROTNÎI, 
denis.zavorotnii@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *