Traficul fără rezonanţă

Astăzi, Procuratura Generală va prezenta datele despre rodul muncii sale de anul trecut la capitolul trafic de fiinţe umane: cifre, statistici, detalii despre cazurile de rezonanţă (despre ele veţi putea citi în ZdG de săptămâna viitoare). În urma unui exerciţiu de memorie, constat că, în 2011, s-a făcut mare vâlvă despre depistarea unei reţele de pedofili, despre “diplomatul” pedofil şi despre alţi câţiva pedofili. Cam atât, despre pedofili, în mare parte.

Nu-mi amintesc ca, în ore de vârf, în buletinele de ştiri televizate, să fi fost prezentate subiecte despre dosare “de rutină” pe trafic, despre ameninţarea martorilor înainte/în timpul/după şedinţele de judecată, despre viaţa victimelor după revenirea lor acasă, despre (ne)pedepsele traficanţilor, despre poliţiştii/procurorii/judecătorii corupţi şi implicaţi în trafic şi multe altele. Aceste subiecte nu sunt de rezonanţă, deşi anume ele ar trebui să fie. De mare rezonanţă nu sunt şi unele inacţiuni ale statului, care sunt strigătoare la cer. Uneori ai impresia că anumite acţiuni/schimbări/îmbunătăţiri se fac doar de teama şi cu suportul banilor străini. Numai permanentul raport al Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de fiinţe umane câte “care” moldoveneşti o fi mişcat din loc. Altele însă, nici acest raport şi nici multe altele nu izbutesc să le urnească. Numai cazurile de corupţie şi complicitate la traficul de persoane din partea organelor de aplicare a legii şi a altor oficialităţi guvernamentale şi nepedepsirea acestora pe căi penale cât fac…

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *