Toată Moldova să fie politizată

Pe vremea comuniştilor, aveai două opţiuni, să te declari comunist sau anticomunist. Acum, în R. Moldova, situaţia s-a schimbat radical. Şi e clar că vinovaţi de toată această situaţie se fac partidele din aşa-zisa Alianţă pentru Integrare Europeană (AIE). Toate.

Aceşti oameni au permis să se întâmple tot ce se întâmplă acum şi tot ei ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru ce a fost şi pentru ce, cu siguranţă, va urma. Aşa se întâmplă când împarţi funcţiile ca şi cum ai împărţi şefii de organizaţii teritoriale în partidele pe care le conduci. Aşa se întâmplă când ajungi să împarţi până şi funcţiile de directori de şcoli, iar cei pe care-i numeşti în asemenea funcţii numesc, la rândul lor, până şi cei mai mici funcţionari după simpatiile lor politice. După aşa ceva, să vrei independenţă la FISC sau la CNA mi se pare o absurditate.

Am urmărit cu toţii discuţiile dintre Filat şi Vicol, cel de la Fisc. Revoltător, dar firesc. Ce poate face Vicol când îl sună şefu’? Să se opună? Credeţi că Chetraru şi Zumbreanu, care conduc CNA-ul, atunci când îi sună Plahotniuc sau Lupu, nu reacţionează la fel? Credeţi că ei fac tot ce fac pentru că aşa vor, sau pentru că aşa trebuie?

Să lăsăm însă interceptările. E clar că trăim într-o ţară politizată la maximum şi că lucrurile nu se vor schimba prea curând. Mie, cel mai mult îmi pare rău că politicienii noştri fără scrupule au reuşit să politizeze şi presa…, la prima vedere, cam singura putere care poate (putea) face regulă. Dacă până în 2009, jurnaliştii ţipau că sunt persecutaţi, că nu au acces la informaţii, iată că am ajuns, la trei ani de post-comunism, să ne fie greu să găsim o instituţie de presă independentă, care să relateze totul obiectiv şi fără accente. Graţie AIE!

Cel mai caraghios e faptul că la multe instituţii de presă lucrează oameni respectabili, care îşi dau seama ce fac, dar sunt obligaţi de către şefi să trâmbiţeze că sunt cei mai echidistanţi. Rabdă. Pentru că nu au alte soluţii. Pot doar trece de la un mogul la altul, sau pot lucra pe salarii prea mici pentru pretenţiile lor. Asta e Moldova din era AIE.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *