Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Tinerii, alungaţi de hoţii cu…

Tinerii, alungaţi de hoţii cu stagiu

Ieri, împreună cu contabila, am făcut din nou calcule. Din fiecare salariu, fiecare reporter trebuie să achite statului 4,5% prima medicală, 6% – contribuţia la fondul de pensii, impozitul pe venit – 18%. În total, 28,5 % din salariul fiecărui reporter merg la dezvoltarea societăţii, a sistemului medical, a celui de pensii, a infrastructurii, la întreţinerea instituţiilor publice. Apoi, la fiecare salariu, angajatorul, în cazul de faţă, Ziarul de Gardă, trebuie să plătească taxe la stat. La fiecare salariu plătit trebuie să achităm suplimentar prima medicală de 4,5%, contribuţia socială de 23%, în total 27,5%. Deci reporterului i se reţin peste 28% impozite şi taxe, redacţia e obligată să plătească aproape 28% impozite şi taxe. Ca să plăteşti unui reporter un salariu de 5000 de lei, trebuie să ai în cont 10000 de lei, ca să dai jumătate instituţiilor de stat.

Să nu plăteşti nu poţi. La câţi nori oficiali se adună deasupra ZdG, asta ne-ar mai trebui. Zilele trecute, am depus o cerere la fisc ca să deschidem un nou cont bancar. Ni s-a spus că nu putem, căci avem o datorie la plata impozitelor. Nu-mi venea a crede, ştiam că plătim totul la timp. Totuşi, s-a confirmat. Dintr-o eroare de calcul, nu se ştie de când, ZdG avea o datorie la impozite de 10 lei. Instituţiile cărora le transferăm taxele cu regularitate timp de 12 ani au tăcut, nu ne-au spus nimic de datorie, doar au aplicat o penalizare. La momentul când am aflat, din întâmplare, de această datorie, penalizrea depăşea mărimea datoriei de 10 ori. Adică la datoria de 10 lei am achitat şi penalizarea de 100 de lei. Am achitat tot şi am mers mai departe.

Recent, un studiu privind situaţia economică a tinerilor din Moldova, realizat de Expert-Grup, a arătat că un tânăr ar avea nevoie de 10.000 de lei lunar ca să ducă un trai decent, să aibă interes şi motivare să rămână şi să se dezvolte în R.Moldova. Altfel, va munci o perioadă ca să lege tei de curmei, apoi va pleca, undeva unde va fi plătit mai bine şi unde îşi va construi viitorul. Un angajator, ca să plătească un salariu de 10.000 de lei unui tânăr, trebuie să aibă 20.000 de lei disponibili, ca să plătească şi impozitele. În plus, mai are nevoie de nişte mii, ca să îi creeze condiţii bune de muncă, să plătească chirie, internet, birou, calculator, echipamente şi alte lucruri necesare.

Tot ieri, Parlamentul a decis să discute în grabă controversata lege cu privire la ”liberalizarea capitalului”. Poate nu aţi înţeles ce se ascunde în spatele frumoasei fraze privind ”liberalizarea capitalului”, atât de necesar celui mai sărac stat din Europa. Asta înseamnă că toate persoanele publice care au furat din bani publici, care au acumulat averi din afaceri dubioase, care au ridicat palate pe bani nedeclaraţi, care şi-au umplut garajele cu Porsche-uri şi Mercedesuri, fără să fi putut demonstra vreodată că au avut bani legali, câştigaţi prin muncă cinstită, acum sunt exoneraţi de orice pedeapsă, sunt iertaţi şi rugaţi să iasă din umbră, sunt invitaţi în faţă să spună falnic: palatele, limuzinele, afacerile, pământurile, conturile sunt ale mele, nu datorez nimănui explicaţii, le-am acumulat şi gata.

Serios? Cei cu averi obscure erau prioritari, nu? Şi tinerii? Tinerii care pleacă zilnic din Moldova, pentru că, la fiecare leu pe care-l primesc oficial, statul le ia câte un leu, nu există vreun proiect de liberalizare a sărăciei lor? Nu ar fi frumos un proiect de lege care să încurajeze puţinii tineri rămaşi în Moldova să nu plece? Să nu li se reţină, de exemplu, impozite din primele 7000 de lei? Să se diminueze povara fiscală tinerilor din agricultură, din întreprinderi noi, din presa independentă, din orice business care aduce locuri de muncă? Orice leu investit în tineri va genera venituri pentru mulţi ani înainte. Orice leu câştigat în plus acasă îi poate reţine aici, unde vor naşte copii, care vor rămâne tot aici. N-am auzit depre un asemenea proiect de lege, poate a fost adoptat în grabă şi nu am observat?

Ceea ce am observat, e proiectul legii ”liberalizării capitalului”, care propune interdicţia de sancţionare a funcţionarilor pentru încălcările săvârşite anterior. Ziarul de Gardă a plătit o penalizare de 10 ori mai mare pentru 10 lei datorii la taxe, corupţii despre care scriem timp de 12 ani n-ar trebui să plătească cel puţin la fel?