Timofti şi Berdîmuhamedov, motiv de ceartă la ZdG

În următoarele zile, scuarul din faţa Gării Feroviare va clocoti de nemulţumire. Comercianţii, cei neautorizaţi, dar şi cei autorizaţi, îşi vor revărsa energia negativă şi revolta nu doar asupra primarului Dorin Chirtoacă, cel care a emis o dispoziţie de demontare a tuturor locurilor de comerţ din raza viitorului monument, dar şi asupra victimelor regimului stalinist, în memoria cărora, în acest scuar, urmează să fie edificat “Trenul durerii”.

Ieri, în redacţie, am dezbătut acest subiect, încercând să înţelegem de ce tocmai acum, când monumentul a ajuns, în sfârşit, la Chişinău, ar trebui evacuaţi comercianţii din zonă. De ce locul nu a fost pregătit din timp, bunăoară, la sfârşit de iarnă, astfel încât să nu se suprapună niciun fel de nemulţumiri asupra bunului nume şi asupra memoriei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici? De altfel, de mai mulţi ani s-a tot promis edificarea unui monument în acest scuar. La sfârşit de 2012 s-a ştiut, cu certitudine, că, până la 6 iulie 2013, monumentul ar fi trebuit să ajungă la locul său. Dacă-i aşa, de ce au fost eliberate autorizaţii de comerţ pentru 2013 celor care vând aici tot ce le trece prin cap? Aşa cum, la Chişinău, nicio evacuare de chioşcuri sau tarabe nu a trecut fără rezistenţa proprietarilor, cei de la Primărie ar fi trebuit să intuiască exact că, şi de această dată, terenul va fi “revendicat” cu dificultate de memoria celor deportaţi.

Protestatarii de serviciu din zona Primăriei (alde Laguta) abia aşteaptă ca cineva să-şi manifeste nemulţumirea ca ei să-i “apere”. Cine dintre funcţionarii de la Primărie a consiliat atât de negândit această acţiune, încât să readucă, satisfăcuţi, în mesajul public noţiunea de “duşmani ai poporului”?

Ieri am mai dezbătut un subiect. Unul care, până la urmă, tot de consilierea demnitarilor ţine. Ne-am tot întrebat de ce Guvernul ar fi trebuit să se convoace la Holercani, într-o şedinţă secretă, acum o săptămână? Ce secrete o fi avut, în condiţiile în care şi aşa societatea e apatică în raport cu deciziile oficialilor? De ce la Holercani, dacă, oricum, de la un timp încoace, şedinţele Executivului şi aşa au loc cu uşile închise? Ar fi închis şi de această dată uşile şi nu i-ar fi auzit nimeni. De ce a fost nevoie să se convoace la Holercani, acolo unde nu e vreun şantier de şoc, vreo zonă de calamitate sau vreun câmp minat? E o simplă staţiune de odihnă, pentru cei aleşi de popor… Cine a luat o decizie atât de deocheată, încât cei care îşi mai adresează astăzi întrebări să se zbuciume în căutarea unor răspunsuri, lansând presupuneri periculoase pentru imaginea guvernării?

Tot ieri, mai nu ne-am certat din cauza că preşedinţii Timofti şi Berdîmuhamedov s-au întâlnit între patru ochi. Ne-am tot contrazis reciproc, încercând să înţelegem ce fel de secrete ar putea avea doi demnitari de rang înalt, la prima lor întâlnire oficială? Ce o fi avut de ascuns de noi, cetăţenii?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. vasile

    Stimati prieteni,foerte bune intrebari.Vanzatorii din prejma garii feroviafe este o rusine nu numai pentru Chirtoaca dar si a Guvernului.Nu se vede o conlucrare intre ei.Cu asa relatii nu mai facem ordine.Si aici se vede ca legile nu functioneaza:legia cu privire la transparenta in luarea deciziilor,Legia despre accesul la informatie si altele.AVEM impresia ca capitala o.CHisinau este o mare piata.Politia foarte rau actioneaza prin Chisinau fiindca ministrul de interne ai de la FILAT dar primarul de la GIMPU.Numai la moldovenl puten vedea asa ceva,ranza proasta a moldovenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *