Tatiana Potângă: Piloţii de cai

Acum, când fiecare al doilea tânăr din R. Moldova se plimbă pe străzi în maşini tunate, competiţia cailor-putere ia forme neaşteptate. Acum e la modă să apeşi cât mai tare pe pedala de acceleraţie, să ieşi aşa pe contrasens ca să depăşeşti vehiculul din spate şi să reuşeşti în câteva sutimi de secundă să eviţi autovehiculul care vine regulamentar în faţă. E cursa «cailor-putere», cu adrenalină, ambiţie, tupeu şi… tragedii.

Cei foarte norocoşi rămân teferi până la următoarea cursă, cei mai puţin norocoşi – se aleg cu fracturi sau devin ostaticii unui scaun cu rotile. Cei care nu sunt norocoşi –  e mai bine să nu se antreneze în asemenea curse.

Dar stăpânii cailor-putere, cu norocul sau nenorocul lor, sunt doar o parte a dramelor stradale. De fiecare dată printre victimele găsim pietoni. Ei sunt doborâţi atunci când încearcă să traverseze strada pe  verde, atunci când, aleargând dintr-un capăt al străzii în celălalt, păşesc mulţumiţi pe trecerea destinată pietonilor. Uneori ei pur şi simplu merg pe trotuar,  dar tot sunt spulberaţi de maşini, de parcă ar fi greşit ceva ei, nu şoferii.

Vremea frumoasă din ultimile zile a încins spiritele piloţilor de curse. Pe străzi zboară BMW-uri suple, Mercedesuri strălucitoare, înţesate cu Honde ochioase. Caii putere au intrat în competiţia de vară. O competiţie pentru fracturi, scaune cu rotile şi pietoni nevinovaţi doborâţi de caii-putere.

Tatiana Potângă

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *