Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Tatiana Eţco: Voronin, bacilii de…

Tatiana Eţco: Voronin, bacilii de tuberculoză şi frauda

Cu aproape doi ani în urmă, a fost dată în exploatare o clădire a spitalului de boli tuberculoase din satul Vorniceni, raionul Străşeni. La fastuoasa ceremonie a fost prezent preşedintele de atunci, Vladimir Voronin. De fapt, timp de vreo doi ani până la respectivul eveniment, o parte a presei tot trâmbiţa ce mărinimos şi atent cu tuberculoşii este Voronin, care a venit cu iniţiativa renovării acestui spital. Apariţia lui la Vorniceni şi declaraţiile făcute aveau atunci un evident iz electoral.

«Grija pentru sănătatea cetăţenilor Moldovei rămâne una din sarcinile principale ale statului. Investiţiile în sănătatea populaţiei sunt foarte importante şi, fără îndoială, vor avea continuare. Reconstruirea acestui spital este un pas important în ameliorarea serviciilor ftizio-pulmonologice şi de profilaxie a tuberculozei în R. Moldova», zicea Voronin. De fapt, prin culise la acea vreme se auzea că această măreaţă iniţiativă era menită nu doar să confere un plus de imagine guvernării comuniste, care nu a uitat şi de această categorie de cătăţeni, ci şi să contribuie la haznaua electorală a partidului.

Săptămâna trecută, la nici doi ani de la declaraţia citată mai sus, Curtea de Conturi a anunţat că, în urma auditului efectuat asupra mijloacelor alocate pentru Spitalul de boli tuberculoase din s. Vorniceni, pe segmentul de „Reconstrucţie a clădirilor”, a fost depistată existenţa faptelor ce presupun fraude financiare, care au «uşurat» bugetul de stat cu 3,8 milioane de lei.

«Rezultatele preliminare ale auditului relevă că la efectuarea lucrărilor de reconstrucţie a acestui obiectiv au fost alocate mijloace publice semnificative care valorează 93,6 mil. lei, unele din lucrări nefiind efectuate conform cerinţelor normelor în construcţii şi angajamentelor contractuale, ceea ce denotă o calitate joasă a lucrărilor şi riscul că spitalul de boli tuberculoase Vorniceni nu va avea posibilitatea să activeze eficient. Au fost depistate neregularităţi şi încălcări grave ale normelor la alte câteva unităţi din cadrul Spitalului, aşa precum: fântânile arteziene, blocul patomorfologic, spălătoria, cazangeria, blocurile curative Nr. 1 şi 2, blocul alimentar, ospătăria pentru colaboratori şi alte edificii adiacente», se arată în raportul Curţii.

În 2008, într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii se spunea că valoarea totală a lucrărilor de reconstrucţie şi dotare a spitalului respectiv a fost estimată la 220 milioane de lei, bani alocaţi de la bugetul de stat şi din grantul oferit de Fondul Global de Combatere a SIDA/TB şi de Banca Mondială.

Până la această renovare, timp de două decenii, spitalul nu a beneficiat de nici o reparaţie, iar clădirile erau într-o stare critică. Preconizată pentru tratamentul a 250 de pacienţi, în ultimii ani această instituţie a devenit neîncăpătoare din cauza suprasolicitării pacienţilor cu forme active de tuberculoză.

Spitalul de la Vorniceni este cea mai veche instituţie medicală pentru tratamentul bolnavilor de tuberculoză din R. Moldova. El reprezintă şi unul dintre elementele de bază ale Serviciului ftiziopneumologic, care asigură îngrijirea şi tratamentul pacienţilor cu forme active de tuberculoză în faza intensivă de acordare a tratamentului.

De mai multe ori, locuitorii satului Vorniceni, pe teritoriul căruia se află spitalul, au bătut alarma în legătură cu riscurile la care sunt supuşi. Mulţi susţin că procentul de îmbolnăvire a sătenilor de tuberculoză este unul mare, iar satul a devenit un epicentru al epidemiei de tuberculoză. În raportul Curţii de Conturi se spune că unele unităţi ale spitalului, cum ar fi staţia de epurare a apelor menajere, pentru care în anii 2007 şi 2009 s-au alocat mijloace financiare publice în sumă de 3,8 mil. lei (3,2 mil. lei din bugetul de stat şi 0,6 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional), până în prezent nu funcţionează şi prezintă un pericol ecologic evident pentru mediul înconjurător şi sănătatea personalului şi pacienţilor spitalului, precum şi a locuitorilor satului Vorniceni.

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com