Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Tatiana Eţco: Vodka şi cetăţeanul…

Tatiana Eţco: Vodka şi cetăţeanul turmentat

După ce s-au dus alegerile şi moldoveanul a trecut şi de această problemă cu ajutorul tulburelului de toamnă, aleşii s-au tot gândit cum să-şi manifeste recunoştinţa faţă de popor şi au găsit. Pensii şi salarii mai mari, nu-i de unde. Ieftiniri – nici vorbă. Sărăcie mai puţină, poate în alt an, dacă nu în altă viaţă. Locuri de muncă, peste hotare, dacă aveţi bani ca să ajungeţi sau curaj ca să treceţi în înot Prutul… Ce-i mai rămâne omului? Să-şi înece amarul în băutură. Şi ca să nu fie moldoveanul cetăţeanul revoltat, mai bine să-l ajute statul să devină cetăţean turmentat. Avantaje sunt multe. E mai uşor să conduci o ţară de alcoolici. Nu se răscoală decât dacă au rămas cu paharele goale. Pot fi convinşi uşor, chiar dacă e în detrimentul lor. Toate astea – doar cu o sticlă.

Zilele acestea, presa din Moldova a scris despre vodka ucrainească care urmează a fi importată fără taxe vamale şi care va crea concurenţă acerbă celei ruseşti, care tot fără taxe se importă. Mai puţini jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, ca să nu zic nimeni, au abordat critic noutatea. De parcă ar fi un lucru firesc facilitarea importului băuturilor alcoolice într-o ţară pentru care consumul excesiv de alcool devine o problemă din ce în ce mai mare, chiar dacă nerecunoscută la nivel de stat.

Anul trecut, în ZdG am scris despre numeroase cazuri de violenţă sau omor în familie, produse la beţie. Săptămâna trecută, la televiziunea publică a fost difuzată emisiunea Reporter de Gardă, “Pe urmele alcoolicilor”, în cadrul căreia au fost prezentate unele efecte ale consumului excesiv de alcool: omoruri, abandon de copii, familii destrămate, vieţi distruse. Zilele trecute am citit despre problema numărului tot mai mare de copii născuţi cu malformaţii, cauzate tot de băutură. Dis de dimineaţă, o bună parte a presei a scris despre crime înfăptuite sub influienţa alcoolului: «un bărbat de 28 ani din Hânceşti va sta 16 ani după gratii pentru omorul intenţionat al vărului său, împreună cu care consumase alcool în exces», «o ceartă sub influenţa alcoolului cu sfârşit letal a avut loc şi în capitală», «un bărbat  a fost condamnat la 13 ani de puşcărie pentru că a îngropat de vie o bătrână, fiind în stare de ebrietate avansată». Şi nimeni, da nimeni, nu s-a întrebat public: oare nu ajunge? De vodkă avem noi nevoie? Cât va fi tolerată această problemă? Câţi moldoveni vor mai muri sau se vor ucide până când autorităţile se vor arăta interesate să pună altfel accentele?

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com