Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Tatiana Eţco: Tuberculoza din închisoare

Tatiana Eţco: Tuberculoza din închisoare

Are în jur de 30 de ani, 1 metru 78 de centimetri şi cântăreşte puţin peste 50 de kilograme. „I-au spus că roentgenul a arătat că are o pată pe plămân şi că aceasta înseamnă că-i tuberculoză. El nu credea, pentru că nu are acele simptome care sunt scrise pe foile agăţate peste tot pe pereţi. L-au mutat cu bolnavii. Erau nouă într-o cameră. Acum sunt şapte. Toţi sunt cu formă deschisă şi tuşesc. De când primeşte medicamente, spune că are dureri mari ba de spate, ba de cap. Nu ştim ce să credem, dar sănătos sigur nu iese. E numai piele şi os.”

Acesta este un fragment din discuţia cu mama lui Igor, un băiat care, de patru ani, se află la închisoare, pentru o infracţiune pe care nu a săvârşit-o, susţine femeia. Când a fost privat de libertate, acest tânăr era sănătos şi avea kilograme mai multe. Părintele presupune că fiul său ar fi putut să se pomenească printre bolnavi, neefiind suferind de această maladie. „Când a fost închis, la început, a fost bătut foarte rău, şi la plămâni tot. Mă gândesc că putea fi vreun semn rămas de atunci. Mă mai gândesc că se poate să-l fi dus acolo şi anumit, ca să se molipsească. Ştiţi, el se judecă şi cu ministerul, şi a avut un dosar cu poliţiştii care l-au bătut”, presupune mama, care a ajuns să fie suspicioasă la orice şi să nu aibă încredere în nicio structură de stat.

Tuberculoza este considerată o boală a sărăciei. Produsă de un bacil foarte rezistent la frig şi la căldură, boala este una cronică, infecto-contagioasă, care se transmite în special pe cale aeriană, prin intermediul picăturilor rezultate în urma acceselor de tuse, râs, în timpul vorbirii sau cântatului. Cea mai frecventă este tuberculoza pulmonară, care se manifestă, de regulă, prin tuse cu spută mai mult de 3 saptamâni, febră timp de o săptamână fără o cauză evidentă, frisoane, dureri în regiunea cutiei toracice, scădere bruscă în greutate, oboseală, transpiraţii excesive, mai ales noaptea.

Închisorile sunt cele mai grave focare de tuberculoză. Incidenţa acestei boli în instituţiile penitenciare este, probabil, de zeci de ori mai mare decât în colectivităţile obişnuite. Într-o notă a Departamentului Instituţiilor Penitenciare din prima jumătate a anului, se arată că numărul deţinuţilor bolnavi, aflaţi în evidenţă medicală, s-a micşorat de 3,5 ori (de la 1152 de bolnavi în anul 2001 până la 292 de bolnavi în anul 2009). Incidenţa cazurilor noi de îmbolnăvire s-a micşorat de 2,5 ori (de la 314 cazuri în anul 2006 până la 119 cazuri în anul 2009).

În fiecare an la 24 martie, când este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, deţinuţii, în special cei afectaţi de această maladie, participă la diverse activităţi, în cadrul cărora află sau împărtăşesc colegilor mai multe informaţii despre boala de care suferă. La anul, această zi internaţională va fi simţită altfel de către Igor. Chiar dacă suspiciunile mamei sale sunt adevărate, până la acea zi, el va fi victimă a tuberculozei.

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com