Tatiana Eţco: Tragediile mamelor disperate

Unele mame ar da orice ca să poată avea un copil, altele ar face orice pentru a se debarasa de el. Viaţa le pune pe aceste femei în situaţii extrem de disperate.

Zilele trecute, au fost făcute publice două cazuri şocante. Este o situaţie extrem de gravă, la care atât autorităţile, cât şi societatea par a fi imune.

O mamă şi-a abandonat copilul nou-născut, iar o alta a fost judecată pentru că, în 2007, şi-a înecat copilul, care avea trei ani. Prima, pentru că a abandonat pruncul şi i-a pus viaţa în pericol, riscă cel mult doi ani de închisoare sau amendă de până la 4 mii de lei. Cealaltă, îşi va petrece după gratii următorii 19 ani.

Ambele au acţionat, fiind forţate de multiple circumstanţe. Cu siguranţă, nu va trece nici o zi din viaţa lor fără a-şi aminti despre ce au făcut. Periodic, tinerele mame îşi tăinuiesc sarcina, ca mai apoi să lase în voia sorţii copilul. Astfel de cazuri nu încetează să se întâmple.

Tragerea la răspundere a acestor persoane nici pe departe nu este o soluţie. Cel mai probabil, nimeni nu are de câştigat din asta, ba mai mult, statul va plăti din banii tuturor pentru aflarea acestor mame la închisoare şi a copiilor la orfelinate. Acesta este costul minim. Cele mai mari preţuri, de care nu suntem scutiţi, sunt distrugerea vieţilor omeneşti, traumatizarea familiilor şi multe altele, pe care nici nu le presupunem, dar care apar pe parcurs.

De cealaltă parte a tragediei, se află familiile care, ani în şir, încearcă să dea naştere unui copil. În cazul lor, singura soluţie sunt tratamentele. Doar foarte puţini şi le pot permite. Sumele de bani, cu multe zerouri şi de obicei în valută, sunt imposibile pentru majoritatea. Unii iau credite, împrumută cât pot, vând bunurile de preţ, muncesc doar pentru asta, sperând că, într-un final, le va fi auzită ruga.

Sunt două probleme extrem de importante pentru societate, în special în contextul îmbătrânirii populaţiei. Din păcate, soluţiile sunt superficiale. Se recurge la soluţionarea rezultatelor, mai puţin a cauzelor.

Tatiana Eţco,
tatianaetco.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *