Tatiana Eţco: Ţara Muntelui Negru

Aici e foarte frumos. Cred că-i prima ţară de care m-am îndrăgostit înainte să aterizez pe pământul ei. Eram atât de frapată de imaginea care se vedea prin geamul avionului, încât nici n-am reuşit să-mi fac emoţii la aterizare (avionul era cam micuţ şi vechişor, iar sticla de la geam era roasa pe din afara, nu mi-am putut explica de ce).

Am reuşit să prind extravaganţa peisajului şi pe drum. E aproximativ o oră de autocar de la aeroportul din Podgoriţa până aici, în Beccici. Drumul ne-a dus doar printre munţi. La poalele lor, pe partea dinspre capitală, teritorii imense de bălţi acoperite de nuferi albi şi galbeni. Pe astlaltă parte a muntelui – marea.

De aici, din hotel, marea nu o vad, dar respir aerul ei. E foarte aproape. Şi muntele, îmi pare că l-aşi atinge, dacă aşi întinde mâinile – e la vreo două căsuţe de aici. Din geam privesc munţii îngălbeniţi de flori, care îşi scaldă poalele în mare.

Privesc natura curată şi cuminte şi ascult ce-a făcut omul. La Beccici se desfăşoară pentru prima dată Zilele Jurnalismului de Investigaţie, lansate cu susţinerea Organizaţiei Media din Sud-estul Europei (SEEMO).

Zeci de jurnalişti de investigaţie din toate statele balcanice îşi împărtăşesc experienţa de lucru şi tainele luptei cu corupţia. “Jurnaliştii de investigaţie au deseori sentimentul că sunt singuri întro luptă inegală, de aceea e atât de important să ne adunăm împreună şi să discutăm despre munca noastră,” susţine Lidia Pavlova, colega noastră din Bulgaria.

Saşa Lekovic, un cunoscut reporter din zona balcanică a confirmat acest fapt, adăugând că “articolele de investigaţie este uneori ultima şansă pentru cetăţeni de a afla adevărul despre ceea ce li se întâmplă”.

Câteva zile de discuţii despre corupţie, injustiţie, sărăcie, trafic de oameni, drepturi încălcate, tortură – toate acestea sunt ca pâinea cea de toate zilele pentru reporterii de investigaţie, ca un liant între “Bună dimineaţa” şi “Noapte bună” pentru toţi colegii mei din Balcani şi din Moldova. E desigur o binecuvântare să ai cu cine discuta problemele, cazurile, situaţiile, întâmplările, hărţuirile, dar şi bucuriile, mici şi puţine, pe care le avem, atunci când un caz despris ajunge la o finalitate legală.

SEEMO va organiza Zilele Jurnalismului de Investigaţie timp de câţiva ani la rând. La anul aceste zeci de peniţe se vor întruni în Serbia, iar peste un an – la noi acasă, în R.Moldova. Ştiu că nu vom avea până atunci munţi care îşi scaldă poalele în lacuri cu nuferi, nici mare care sa adie a prospeţime peste oboseala acestor reporteri. Aşi vrea însă, până atunci, munţii de plângeri despre încălcarea drepturilor omului să fie distruşi de puterea unei justiţii sănătoase.

Tatiana Eţco,
tatianaetco.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *