Tatiana Eţco: “Superbugs” de 7 aprilie

“Dacă nu luăm măsuri azi, nu vom mai putea trata mâine!”, suntem avertizaţi în acest an de Ziua Mondială a Sănătăţii. Deja de 61 de ani, la 7 aprilie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) celebrează această zi, care reprezintă pentru întreaga lume oportunitatea concentrării atenţiei asupra unei probleme de sănătate publică. În viziunea OMS, în acest an, prioritară la nivel global este combaterea rezistenţei antimicrobiene.

De fapt, acest mesaj şi această problemă ne vizează pe fiecare dintre noi, chiar dacă nu ştim ce este OMS şi chiar dacă nu avem idee ce reprezintă rezistenţa antimicrobiană. Toţi, absolut toţi, tratăm infecţiile cu medicamente. Am ajuns să fim dependenţi de antibiotice. Atunci când pacientul urmează un tratament medicamentos, dar nu se tratează, ar putea însemna că microorganismele (bacterii, virusuri, fungi sau paraziţi) au devenit rezistente, iar medicamentele ineficiente. Este o problemă destul de alarmantă şi OMS avertizează că agenţii infecţioşi devin din ce în ce mai rezistenţi la medicaţiile existente. Pe de altă parte, sunt prea puţine medicamente în curs de cercetare, care nu sunt scoase pe piaţă, deşi ar putea da randament şi ar putea combate virusurile.

Dezvoltarea aşa-numitor “superbugs”, supermicrobi, este cauzată de mai multe, inclusiv de folosirea inadecvată a antibioticelor, cum ar fi administrarea de doze mai mici decât cele indicate sau întreruperea tratamentului înainte de termen, dar şi de lipsa unui sistem sanitar de calitate. Atunci când luaţi din proprie iniţiativă un antibiotic sau când întrerupeţi un tratament, gândiţi-vă că îi uraţi drum bun spre dezvoltare unui supermicrob care, asemeni oricărui rău rezistent, poate fi fatal.

Tatiana Eţco

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *