Tatiana Eţco: Strigăt de ajutor către guvernanţi

În fiecare săptămână, după ce mai pune la cale gospodăria şi muncile agricole, Elena Repeşco din satul Pârliţa, Soroca, vine la Chişinău cu noi demersuri, scrisori, petiţii. A bătut pe la uşile tuturor oficialilor posibili pentru a le aduce la cunoştinţă durerea prin care trece din cauza fărădelegilor din poliţie, procuratură şi justiţie. Deja de 4 ani această femeie pare că luptă cu morile de vânt pentru a scoate la iveală un adevăr, care pare a fi bine ascuns cu bani corupţi sau cu incompetenţă.

Deşi la multe dintre scrisorile sale nu a primit nicio reacţie, ea a decis să mai scrie una, care să apară şi în presă, în speranţa că oficialii şi toţi cei care participă la luarea actului de justiţie vor avea acces direct la răvaşul ei, care astfel nu mai riscă să se piardă prin birourile diverşilor funcţionăraşi.

“Cazul fiilor mei este unul foarte tragic. În anul 2007 a avut loc un omor în sectorul Botanica, municipiul Chişinău, şi pe acest caz au fost reţinute mai multe persoane, printre care şi copiii mei. La câteva minute după reţinere ambii feciori au fost bătuţi cu cruzime, pentru a-i face să ia asupra lor această crimă. Mai tare a fost bătut fiul mai mic, care pe atunci avea 20 de ani şi era student la Universitatea Tehnică. În prezent are 24 de ani şi sănătatea lui a fost distrusă pe viaţă, prin acte de tortură şi violenţă, cum ar fi: “rândunica”, lovituri la tălpi şi genunchi, lovituri peste cap cu stilca de plastic umplută cu apă şi alte metode crude, pe care fiii mei nici nu vor să mi le spună. Toate metodele de tortură au fost aplicate în mod repetat, acestea cauzându-i pierderi de cunoştinţă şi suferinţe extreme, fracturi ale oaselor craniului, fracturi de menisc, contuzii cerebrale, surditate post-traumatică etc. Toate acestea sunt confirmate şi în Raportul de examinare medico-legală din octombrie 2010.

Fiul mai mare, care are în prezent 32 de ani, nici nu ştiu exact ce probleme de sănătate are, deoarece este încă în detenţie, fiind nevinovat, şi nu i s-au efectuat investigaţiile diagnostice necesare. Ştiu că suferă de urmările unei traume cranio-cerebrale grave, dar este necesar de efectuat investigaţii, care, posibil, vor scoate la iveală numeroase probleme de sănătate. Pentru a-şi salva fratele mai mic, fiind speriat de răcnetele pe care le auzea când era torturat, fiul meu mai mare a fost nevoit să se autodenunţe pentru fapta pe care nimeni dintre ei nu a comis-o.

Procurorul care investiga cazul de omor a dosit în safeu timp de 3 ani Raportul de expertiză medico-legală a firelor de păr, care a demonstrat că acestea nu aparţineau celor doi fii ai mei, bănuiţi. Doar la obţinerea de către avocaţi, de la Centrul de medicină legală, a originalului raportului expertizei, acesta a fost anexat la dosar, abia la 30 septembrie 2010.

De asemenea, fiilor mei li s-a incriminat faptul că de la victimă au fost sustraşi bani şi bijuterii de aur, dar în urma investigaţiilor avocaţii au demonstrat că de la victimă nu a fost sustras nimic, iar banii şi obiectele indicate în rechizitoriu au fost depuse, cu câteva zile înainte de crimă, în depozitul unei bănci, unde se păstrează până în prezent, ceea ce reprezintă o altă dovadă a nevinovăţiei fiilor mei şi a faptului că altă persoană ar fi fost implicată.

Acest dosar este fabricat pentru a ascunde adevăraţii criminali, care, de fapt, sunt în colaborare cu organele de poliţie şi procuratură, mituindu-i din venituri ilegale care presupun că provin din trafic de persoane.

Din aceste considerente, vin cu un apel către liderii AIE, către procurorul general, către prim-ministru, către ministrul justiţiei şi către toţi cei care sunt în drept, pentru a interveni în:

1. Eliberarea şi reabilitarea juridică a fiilor mei, care nu sunt vinovaţi;
2. Luarea sub control a examinării dosarului pe cazul de omor, cu organizarea unei investigaţii prompte, independente, imparţiale şi corecte, conform legii;
3. Urgentarea examinării cazului de tortură ce a avut loc în 2007 contra fiilor mei, care continuă să fie umiliţi şi maltrataţi şi în prezent;
4. Tragerea la răspundere penală a tuturor celor care au falsificat şi au dosit probele din dosarul iniţiat în 2007 contra fiilor mei.

Sunt sigură că actuala guvernare este capabilă să scoată la iveală fărădelegile şi crimele comise în perioada guvernării comuniste, când drepturile omului erau doar pe hârtie.

Cu respect,
Elena Repeşco”

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. vera

  Vor face ceva, daca vor avea vointa,dar pricina va fi una ca intotdeauna:”Umbla femeia asta ca nebuna! Cum oare s-o “hlusim”, ca ne face mult de lucru? Noi, pentru noi,nu dicpunem de timp liber,sa ne gindim, dar ea ne-o i-a pe dinainte,cu petitiile ei si drepturile omului!” – zic unii cinovnici de stat.
  Raspunsul asteptati – pe le toamna: vara ei nu numara bobocii, dar se scalda, spalindu-se de sudoarea muncii, din cursul anului.Asa-i treaba, pe la dinsii,asteptati…mult si bine!

 2. TOADER

  Europarlamentarii si Presedinta Lituaniei / aflata in vizita la Chisinau, care este si comisar european prin rotatie/ au declarat CLAR si RASPICAT: Moldova este restantiera la capitolele REFORME – in sistemul de drept, politie, procuratura, etc. daca vrea sa adere la Uniunea Europeana. Iar Filat numai arunca fum in ochi cu schimbarea scaunelor, dar ocrotind mafiotii si coruptii.

 3. vera

  UN CUVINT

  (ZDG la 7 ani)

  Ce este onoarea:
  un cuvint – W.Shakespeare

  Cu tine-am cunoscut Dreptatea,
  Am inteles Libertatea,
  Lumea – corupta.
  Am simtit setea
  De-o viata – mai buna,
  Potolind-o, cu picaturi de roua,
  Din a sufletului floare.

  Tu..esti oglinda vremii,
  Ce spune Adevarul,-
  Biciul celor rai,
  Mila omului – jignit,
  Ce arzi,mereu,in vapai,
  Cu sufletul – nepotolit,
  Ziar,de sapte ani, – hirtuit.

  “Liber,independent”,cum se vede,
  Mereu – de veghe;
  Fara arma de vinatoare,
  Chileri, – platiti,sa omoare,
  Fara securitate profesoinala,
  Numit: “caine turbat,
  De altii bine -“spalat”,

  Facand,hotarit, chemare,
  Sa te procuram,cu totii,
  Abonind:vecinii,nepotii,
  Ca saptaminal,in casa,
  Sa stai,pe o masa,
  Pentru-a ne spune, de toate,
  Din viata de astazi,-luate…

  I-ti doresc:multi fani,
  Primaveri – doldora de floare,
  Viata – plina de soare,
  Multa roada, prosperare,
  Salariu, din sudoare-ati adinca,
  Nu de pe spate de batrinica,-
  Fara frica:de hoti,de tilhari:
  Multi, multi ani!

  ————————————-

  O D A

  (ZDG cu ocazia a sapte ani
  de munca si existenta)

  Astazi este ziua Ta:
  Scumpa ca si lacrima.
  Sapte ani a-i implinit,
  De dusmani, mereu – hulit.

  Astazi esti de adalmas;
  Suta de grame, sa lasi,
  In cinstea, ca sapte ani,
  N-ai taiat, iarba la cai!

  Astazi este ziua Ta:
  Frumoasa ca si floarea,
  Ridic-un pahar cu vin,
  Libertatii,sa te-nchini!

  Astazi este ziua Ta,
  Mandra- ti este echipa ;
  Juramantul nu-si “boteste”,
  Palmele nu-si murdareste.

  Astazi ca de ziua Ta,
  Premii, ma tem,i-ti vor da:
  Mijlocul covrigului,
  Nepasarea cultului!

  Astazi n-ai securitate,
  Nici o arma,sa te scape,
  Cum au toti “buricii” tarii,
  Securisti – cu gustul berii…

  Astazi,in tara e pace,
  Toarna,un pahar cu vin,
  Pentru Stefan,care zace,
  Ca noi,sa traim,din plin!

  Astazi,cand e ziua Ta,
  Flori,de tei,ti-as presura;
  Eminescu,sa revie,
  Fruntea,sa ti-o mai mangaie.

  Sapte ani – dupa zaplaz,
  Multe ,cumpene,ai tras;
  Cu Coruptia, – in floare,
  Si conducerea,ce-i moale!

  Astazi este ziua Ta,
  Tine minte, nu uita,
  Ca Moldova este Vatra,
  Limba tarii – Mama ta,

  Mateevici, ce-a cantat-o
  Si Vieru a slavit-o
  Ca copiii s-o iubeasca,
  ‘N limba mamei,sa vorbeasca.

  Astazi este ziua Ta,
  I-ti doresc,de-asemenea:
  Harnic sa fii ca albina,
  Liber ca si pasarea,

  S-aduci lumii, mult,folos,
  Spalindu-i, rapanul – ros,
  Pedofilii,sa zdohneasca,
  Pochii; putin,sa slabeasca,

  Fericirea si Iubirea
  Mereu fie-ti cununia,
  Adevarul,Libertatea,
  Sa-ti deschida,mereu, calea!

  La Multi Ani si la mai mare;
  Dee crizanteme-n floare,
  Teiul sa ne-adoarma’n noapte,
  Sub a plopilor – dulci soapte,

  Ca in dimineata zorii,
  Sa deschida, fata florii,
  Cum ziarul,stind de garda,
  Ne deschide, minte-amara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *