Tatiana Eţco: Râie, păduchi, campioni

Pentru a fi sportiv, ai nevoie de o mare tărie de caracter, în primul rând. Pentru a practica sportul în Moldova, trebuie să ai şi mult curaj. Este frumos când constatăm că avem mulţi copii şi tineri curajoşi. De multe ori aceştia ne reprezintă ţara acolo unde nimeni nu ştie de noi. De cele mai multe ori, nu uităm să ne mândrim cu succesele lor, dar, practic, niciodată nu ne gândim prin câte trec ei ca să ajungă pe podium, cum nici nu ştim ce viaţă trăiesc aceştia după ce nu mai sunt buni de competiţii. Cei mai mulţi, se dezvoltă şi sfârşesc într-o mare sărăcie.

Acum 20 de ani, un copil căruia medicii i-au spus că, probabil, va fi calic toată viaţa, a demonstrat contrariul. Şi-a depăşit toate limitele fizice prin şi pentru practicarea sportului. Periodic, părinţii îl tratau de râie şi păduchi, care erau inevitabile în sala de sport unde se antrena. Între timp, prea multe nu s-au schimbat. Încă au mai rămas multe dintre saltelele, problemele şi neajunsurile de atunci. S-au rărit sălile de sport gratuite şi s-au înmulţit cele contra plată. Copiii de atunci au îmbătrânit, iar mulţi dintre ei nici nu mai sunt în Moldova.

Cel puţin aşa este situaţia băiatului cu scabia, care a emigrat ilegal în Marea Britanie, acum mulţi ani. El se consideră un fericit. Datorită aptitudinilor sale sportive a obţinut o cetăţenie europeană, o viaţă sigură şi posibilitatea de a lupta la competiţii la care, de cele mai multe ori, moldovenii nu-şi permit financiar să ajungă. Mulţi dintre colegii lui de atunci, băieţi buni şi capabili, nu au ajuns nicăieri. Unii lucrează în poliţie, alţii stau după gratii.

Tatiana Eţco,
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *