Tatiana Eţco: Protecţia datelor, o problemă comună

Ca să ajungi în America, trebuie să prezinţi numeroase informații cu caracter personal, atât la obținerea vizei, cât şi la intrarea în țară. În ambele situații ți se iau amprentele care, pare destul de ciudat, dar sunt stocate într-o bază de date pentru o perioadă de timp mult mai lungă, decât viața medie a unui om.

Când este vorba despre securitate, acest mare stat, pare a fi paranoic, cel puțin pentru o bună parte a europenilor, care au un simț bine dezvoltat al proprietății datelor personale, spre deosebire de americani.

Acum un an, când am fost în SUA, eram curioasă să văd dacă şcolile lor arată la fel ca în filmele americane sau dacă condițiile din ele sunt mai aproape de cele din instituțiile noastre de învățământ. Am fost surprinsă să aflu că după atacul terorist din 2001, nu toată lumea are acces, inclusiv în şcoli. Mi-a părut ciudat acest lucru, până în momentul în care am vizitat mai multe instituții de stat şi am simțit pe propria-mi piele cum funcționează securitatea la ei.

După tragedia din 9/11 din SUA, autorităţile de peste ocean au devenit şi mai preocupate de securitatea naţională, atât în interiorul cât şi în exteriorul ţării. Fiecare instituție de stat are propriul său sistem de securitate. Ca să intre, orice persoană este supusă verificării, inclusiv cu ajutorul tehnicii. În cele mai importante clădiri de stat este posibil accesul doar dacă a fost în prealabil stabilită şi înregistrată în baza lor de date întâlnirea şi numele oaspetelui. Şi în instituțiile nestatale, de exemplu, cele din business, situația este similară.

De multe ori, în scopul asigurării securității, dar şi din neglijență sau lipsa normelor (în special când e vorba de consumator sau de utilizator al internetului) se intră pe teritoriul vieții private a cetățenilor, nu doar americani, şi apare riscul creării conflictelor ce țin de confidențialitatea datelor personale.

La inițiativa Departamentului de Stat al SUA, jurnalişti din 13 țări europene, inclusiv din R. Moldova, au avut în decursul unei săptămâni întâlniri cu oficiali guvernamentali şi cadre didactice din Washington şi New York, privind protecția datelor şi a vieții private. Mesajul oficial de la Casa Albă, care se arată deosebit de interesată de acest subiect, este că drepturile cetățenilor nu sunt neglijate în favoarea securității naționale, dar se încearcă menținerea unui echilibru între ele.

Această discuție este actuală în special prin faptul că, acum câteva zile, a fost semnat un nou acord între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii, aşa numitul SWIFT. Respins anterior de către Parlamentul European, acest acord, care va intra în vigoare la 1 august, curent, permite din nou autorităților americane antiteroriste accesul la datele bancare europene.

Atât respectivul acord, cât şi cel legat de Registrul pasagerilor (PNR), a provocat discuții aprinse, în special în ţările europene. Moldovenii, care, indirect, sunt afectați şi ei de aceste subiecte, fiind invadați de multe alte probleme, au în coada listei confidențialitatea datelor şi a vieții private. Deocamdată.

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Kristina

    intreba cineva de poye cu Piata Unirii initnae de sistematizare am descoperit citeva!Pina acusi doua sapatamani raspunsul ar fi fost negativ, dar mi-am luat un scanner Epson si am inceput sa scanez filmele facute in anii 70 si 80. majoritatea imaginilor sunt de slaba calitate, dara ma avut si citeva surprize placute, inclusiv cu Piata Unirii de prin 1973 Cristian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *