Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Tatiana Eţco: Părinţii invizibili

Tatiana Eţco: Părinţii invizibili

Ani întregi măcinaţi de drumuri, de tot soiul de investigații, de ore ucise pe la uşile medicilor, de bani adunați bănuț cu bănuț şi dați fără vreun rezultat, de zile trăite în speranță, dar în absența unei lumini la capătul tunelului. Cam asa, între epuizare fizică şi deznădejde psihică, se chinuie sute de cupluri nefericite, care pierd timp, bani şi sănătate pentru a da naştere unui copil.

Pentru ei, dacă reuşesc într-un final să devină părinți,  “copiii sunt cei mai scumpi”. Parcă ar părea inuman, lipsit de bun simț, să discuți despre naşterea unei vieți în raport cu banii pe care ar trebui să-i ai ca să devii părinte, dar asta-i  situația: ai bani – ai sanse să-ți faci urmasi, n-ai bani – e problema ta.

>În R.Moldova, unde populația îmbătrâneste atât de repede, încât doar o minune demografică ar putea soluţiona problemele, orice soluție poate fi binevenită. Cred că orice cuplu care îşi doreşte un copil trebuie asistat şi ajutat de stat.  Acum câteva zile, Ministerul român al Sănătății a lansat în premieră un program gratuit de fertilizare in vitro (FIV). Începând cu 1 iunie, până la sfârşitul anului, 800 de cupluri, care nu au reuşit să aibă copii şi care îndeplinesc criteriile,  vor primi din partea statului câte 1200-1500 de euro, ca să încerce o singură procedură de FIV.  Mi-am amintit de un articol scris în ZdG acum un an, exact la acest subiect.  Era despre reproducerea umană asistată, monopolizată de stat,   conrar prevederilor legale. “Legea spune una, ministrul  – alta. La mijloc sunt zeci de cupluri nefericite,  care-şi doresc, dar nu pot da naştere unui copil. Acestea pot beneficia de tratament doar la o instituţie din R. Moldova, Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală. Teoretic, legislaţia permite practicarea acestui gen de activitate în instituţii medicale private, în practică, însă, acest lucru e greu de realizat, deoarece obţinerea licenţei de activitate este aproape imposibilă. Este un monopol al cărui adept este inclusiv actualul ministru al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu, care intenţionează să modifice şi legislaţia, pentru a-l legaliza”, scriam atunci.Monopolul statului în domeniul reproducerii asistate se afla şi se mai află în incertitudine. După publicarea acelui articol, Guvernul anunțase că încă nu are o poziţie oficială vis-a-vis de conflictul fertilizării in vitro. S-a mai scurs un an în care singura schimbare pe care o cunosc eu, la acest capitol, este  tot în defavoarea acestor cupluri nefericite, dar dornice de a avea copii. Dacă până acum, din cele câteva mii de euro pe care le achitau pentru FIV, beneficiarii puteau spera la 3 încercări, cineva a decis că deja una e suficientă. Foarte puțini, însă,  reuşesc din prima încercare. “Ca la conveier” se scurg banii oamenilor şi sunt distruse speranțele lor de a deveni părinți, îmi spunea recent un medic din branşă.

Tatiana Eţco,
tatianaetco.zdg@gmail.com