Tatiana Eţco: Moartea în direct

“Este important să nu ne ruşinăm să vorbim despre moarte şi să o arătăm atunci când este nevoie“. Este declaraţia unui jurnalist BBC, care prezintă “Inside the human body“ (Înăuntrul corpului uman), emisiune ce a provocat controverse, după ce acum o săptămână a fost difuzat un documentar despre sinuciderea asistată a unui britanic care suferea de o afecţiune cerebrală şi după ce a anunţat că astăzi va pune pe post înregistrare momentului în care Gerald, un bărbat de 84 de ani, bolnav de cancer în fază terminală, moare acasă, înconjurat de familie şi alte rude.

În mai puţin de cinci minute, telespectatorii vor urmări scena morţii, care s-a întâmplat în prima zi a acestui an. Pe fundalul imaginilor video, o voce explică dintr-o perspectivă ştiinţifică ce se întâmplă cu corpul lui Gerald pe măsură ce se apropie de moarte.

“Moartea este o parte importantă a experienţei umane, iar transmiterea sfârşitului lui Gerald vrea să-i facă pe oameni să înţeleagă ce se întâmplă cu corpul atunci când nu mai este capabil să funcţioneze în mod corespunzător“, a fost răspunsul purtătorului de cuvânt al BBC, la acuzaţiile că difuzează înregistrarea şocantă doar pentru rating.

Mi-am amintit, în acest context, de un caz, oarecum similar, întâmplat în 2009. Tabloidele au asistat aproape în direct la moartea vedetei britanice de 27 de ani, Jade Goody. Deşi nu a fost făcut public momentul în care aceasta şi-a dat ultima suflare, au fost expuse şi mediatizate, în detalii, lupta pe care o ducea vedeta cu teribila boală, terapiile, chimioterapia. Vedeta recunoscuse că organizase spectacol din moartea ei, de dragul banilor. La scurt timp după decesul acesteia, britanicii au înregistrat şi un efect pozitiv al macabrei mediatizări: a crescut semnificativ numărul femeilor care merg la control şi a fost înaintată prim-ministrului Gordon Brown, o petiţie prin care se cerea reducerea vârstei de la care tinerele vor fi examinate împotriva cancerului de col uterin, boală care a provocat decesul tinerei vedete.

Tatiana Eţco

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *