Tatiana Eţco: Medicina naţională – grav bolnavă sau incurabilă?

Este restructurată/desfiinţată o instituţie medicală. Este destituit cu multe semne de întrebare un director al altei instituţii. Este declarat ilegal un concurs de angajare a directorului unei a treia instituţii. Toate acestea – după multe acuzaţii în adresa Ministerului Sănătăţii şi a sistemului medical din R. Moldova, rămase fără explicaţii şi răspunsuri, şi după multe promisiuni suspendate în anticamera ministerială.

Dacă ar fi să adaptăm replica shakespeariană  şi să spunem că ceva e putred în medicina noastră, ar fi prea superficial. Că e putredă treaba, devine din ce în ce mai clar, pare a fi chiar ascunsă sub mucegai verde, nu din cel nobil.

Ceea ce urmează să aflăm este dacă “boala” e doar gravă sau şi incurabilă. Şi apoi, mai e şi nedumerirea: ce se mai face e spre bine sau nu prea?

Admit că unele schimbări ar fi efectuate în bine, dar nu pot admite modalitatea în care au loc schimbările: angajaţi revoltaţi, medici nemulţumiţi, pacienţi speriaţi, public insuficient informat, comunicare defectuoasă, speculaţii, acuzaţi şi multe altele.

Zilele trecute, s-a făcut un mare tămbălău în legătură cu restructurarea Centrului de Chirurgie a Inimii. A ieşit fiecare cu adevărul său. Nedumeriţi au rămas majoritatea celor care nu au ştiut prea multe despre situaţia respectivă şi care, între timp, au înţeles mai nimic.

Mi-ar plăcea să cred că deciziile în medicină se iau independent de politic. Aş vrea să cred că nu sunt dintre cei, nu neapărat medici, care fac business pe seama bolii şi a necazurilor.

Aş fi fericită să pot avea încredere în profesionismul şi incoruptibilitatea tuturor medicilor din R. Moldova. Nu spun aceasta pentru că realitatea neapărat ar fi contrară, dar pentru că ştiu că loc de bine este mai mult decât ar fi cazul.

Tatiana Eţco, 
tatianaetco.zdg@gmail.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *