Tatiana Eţco: În sfârşit, moldovenii-s primii

În sfârşit, Moldova este fruntaşă într-un studiu internaţional. Dacă până acum eram roşii de la comunism, acum suntem roşii de la băutură. Cel puţin aşa, roşii, ne arată datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS): ne plasăm pe hartă în zona roşie în privinţa consumului de alcool, adică unde se bea din abundenţă, şi chiar suntem în fruntea acestui clasament. Nu ştiu dacă neapărat este o noutate, dar cu siguranţă este un mare semn de alarmă.  Recentul raport OMS arată că moldovenii sunt campioni la consumul de alcool.

Conform datelor, bem anual 19,2 litri de alcool pe cap de locuitor. Peste 10 litri din această cantitate o reprezintă alcoolul „neînregistrat”, care, în general, provine din băuturi făcute la domiciliu. La cinstit, vorba moldoveanului, care cică «nu bea, da’ cinsteşte», suntem urmaţi de cehi, cu 16,2 litri de alcool pe cap de locuitor, pe când în lume, în medie, în 2005, s-a consumat câte 6,1 litri de alcool pur pe cap de locuitor. Românii şi ruşii rămân în urma noastră în topul iubitorilor de băutură. Şi dacă mai spunem că «ruşii beau ca porcii», să-mi fie iertată exprimarea neprofesionistă, atunci cum oare bem noi? În acelaşi context, cu băutul şi cu topul, premierul Filat se arătase supărat că moldovenii beau prea multă votcă. „Pe mine mă deranjează faptul că se consumă prea multă votcă în Moldova. Asta e o problemă, pentru că este mult mai sănătos şi mai indicat să se consume, dar în măsura cuvenită, un vin de calitate. Eu nu cred în această statistică. Cred în continuare că cetăţenii moldoveni sunt oameni muncitori, iar după muncă au şi dreptul să bea un pahar cu vin bun“, a fost reacţia premierului, care ieri a anunţat că de la 1 aprilie se vor mări cu 50% accizele la băuturile tari. Este o decizie care se lăsa aşteptată de mult, spun unii. Ar putea fi şi o mare problemă pentru consumatorul de 50 de grame, spun alţii. De fapt, nu atât o problemă pentru consumator, cât pentru nevastă, copii, bugetul familiei. Băutorii cu experienţă nu se vor lăsa intimidaţi doar de scumpiri.

Tatiana Eţco


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. tanea

    am mai scris undeva – luati si pusi la minca in folosul societatii, imi aduc aminte de cunoscutele “15 sutci”, tunsi pe zero si la maturat si strins gunoiul de pe strazi, dat cu var bordurile si copacii, daca imi veti zice, ca legislatia spune bla, bla, bla va voi raspuned ;in aceasta tara se schimba constitutia cind, cui si cum ii convine, e o problema sa schimbati legea?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *