Tatiana Eţco: În căutarea câinelui turbat

Anual, sute de moldoveni se luptă cu suspecţia unei posibile turbări. Nu mă refer la unele persoane publice care turbă zi de zi, fără a fi măcar infectate, dar la persoanele care au fost muşcate de diferite animale, în special de câini vagabonzi.

Astfel de oameni fac coadă în fiecare zi la uşa medicului specializat, care este doar unul în întreg Chişinăul şi are birou la Policlinica nr. 1. Odată ce ai fost muşcat de un maidanez, lucru des întâlnit pe străzile Chişinăului, unde se plimbă în voie mii de câini liberi şi independenţi, posibil şi turbaţi, ai şanse mari să fi fost infectat cu rabie, adică turbare, care este fatală.

Singura metodă de profilaxie este vaccinarea, care se face gratuit, din contul statului şi constă în şase injecţii administrate în muşchiul braţului în decurs de trei luni. Atunci când te adresezi medicului, acesta îţi recomandă două opţiuni: fie să te vaccinezi, fie să identifici animalul agresiv şi să-l supraveghezi în decursul câtorva zile. Dacă acesta era bolnav de rabie, în vreo 10 zile va muri, şi atunci ştii sigur că ai nevoie de vaccin. În cazul în care nu găseşti câinele, nu ţii minte cum arată sau dacă ai fost suficient de speriat încât să nu te mai aventurezi nici măcar să te uiţi după maidanezi, rămâne la propria-ţi discreţie să decizi ce să faci. Responsabilitatea oricum îţi aparţine, pentru că la spital îţi pui semnătura, care confirmă că vei încerca să urmăreşti animalul şi, respectiv, să decizi ce faci în legătură cu vaccinarea.

Cel mai grav şi important detaliu este inexistenţa unui tratament antirabic. În Moldova, orice caz de îmbolnăvire a omului de această boală se soldează cu decesul. Testarea existenţei virusului nu se face decât în două cazuri, când animalul sau când omul muşcat este mort.

În cazul nevaccinării, primele simptome ale infectării pot apărea de la 12 zile până la un an sau chiar mai mulţi. La om, rabia se manifestă prin temperatură ridicată, salivaţie abundentă, fobie de apă şi aer, agresivitate, halucinaţii, paralizie şi, la foarte scurt timp, deces.

Deci, odată muşcat, dacă mai ai şi recomandarea medicului şi semnătura ta deja pusă, sunt mai mult decât suficiente motive ca să stai zilnic, chiar şi cu frica în sân, la pânda câinelui posibil turbat.

Tatiana Eţco,
tatianaetco.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. aurel din techirghiol

    foarte interesant articolul ref.la turbare…am rasfoit si pe net,am citit printre altele cum se manifesta turbarea la animale,dar iata ca am intalnit si o f.instructiva descriere a turbarii la …pasari.
    iat-o:
    “La pasari turbarea se intalneste foarte rar si evolueaza , de regula , sub forma furioasa. In faza prodromica gaina bolnava devine foarte nelinistita si speriata , alearga mereu , din cand in cand sare brusc in aer , batand din aripi ; prezinta strabism , penele se zbarlesc , privirea devine fixa , vocea stridenta sau ragusita – haraitoare , ca de cioara. In faza de excitatie , gaina devine agresiva , ataca oameni , animale , pasarile , lovind cu ciocul , cu aripile si cu picioarele. Pasarea moare in 2-3 zile , cu pareze si paralizii progresive”.
    acesta este citatul si concluzia este simpla – daca o gaina cu voce haraitoare te priveste fix in ochi,fugi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *