“Ţap-ţarap” la AIE

Toate guvernările pe care le-a avut R. Moldova de la independenţă încoace m-au supărat ca cetăţean, inclusiv prezenta guvernare. Toate au făcut mai puţin decât mi-am dorit pentru combaterea corupţiei, pedepsirea marilor corupţi, promovarea persoanelor cu abilităţi şi cunoştinţe adecvate în funcţii publice, dar şi pentru integrarea europeană.

Dacă e să privesc înapoi la toate guvernările pe care le-am avut, recunosc sincer că nu aş mai putea trăi cu un guvern Sangheli, Ciubuc, Greceanîi. Nici cu o majoritate comunistă nu aş mai putea trăi. Reiese că guvernările AIE şi CIE sunt cele mai bune pe care le-am avut, dar asta nu înseamnă că s-a făcut tot binele posibil.

Recunosc, totuşi, că îmi este mai uşor, dar şi mai greu să critic actuala guvernare, pentru că am avut dovezi directe – mulţi dintre actualii miniştri citesc ziare, ascultă ştiri, urmăresc unele bloguri, consultă ONG-uri, şi înţeleg cu mintea proprie ce înseamnă integrare europeană, valori democratice şi transparenţă. Totodată, ştiind că ei înţeleg atât de bine ce are R. Moldova de făcut, mă gândesc de ce pierdem atâta timp preţios de tranziţie pentru nişte fleacuri?

Fleacul nr 1. Oamenii potriviţi în funcţii publice. Parcă ne este clar că singurul criteriu care funcţionează pentru angajarea sau numirea persoanelor în funcţii publice este cel al profesionalismului, de ce pierdem atâta timp, energie şi nervi cu perpetuarea în funcţii guvernamentale, dar şi în poziţii ce ţin de administraţiile raionale a unor persoane “simpatice” partidelor politice? Zilele trecute m-am întâlnit în virtutea meseriei cu persoane din diverse raioane şi m-am făcut dobă de ascultat nemulţumirea oamenilor cu scaun la cap despre numirile unor persoane de o anumită culoare politică în structurile raionale. Nu e o problemă în cazul în care aceste persoane sunt bune profesioniste, dar în foarte multe cazuri personajele cu carnet de partid au o singură virtute – relaţia politică. Astfel, toţi cei din jur înţeleg că funcţionează un singur model – relaţia politică.

Parcă societatea a acceptat algoritmul, dar pentru primele poziţii în stat, nu chiar pentru posturile de asistent de secretar de băgător în seamă. Eu cred că fiecare partid are o resursă de profesionişti, şi dacă se merge până la asistentul secretarei pe acest principiu, să se găsească pentru poziţia de asistent de secretară o persoană care ştie a scrie la calculator şi a vorbi câteva limbi, dar nu persoana care ştie să zâmbească liderului politic. La fel am înţeles că e nu doar la partajarea fotoliilor, scaunelor, scăunelelor şi altor piese de şezut în funcţii publice, dar şi la împărţirea proiectelor de dezvoltare, a granturilor, a banilor publici.

Tot zilele trecute, reprezentantul unei instituţii străine care oferă donaţii serioase autorităţilor R. Moldova pentru dezvoltare şi infrastructură europeană, fiind întrebat într-un dialog privat dacă nu crede că banii donaţi pentru dezvoltarea R. Moldova ca un tot întreg ar ajunge pe mâini corupte, s-a exprimat foarte plastic, declarând că ştie că “există şi ţap-ţarap” la consumarea donaţiilor externe, şi tocmai de aceea încurajează presa din R. Moldova să monitorizeze cât mai atent toate cheltuielile publice.

Deşi oficialul cu care am vorbit cunoaşte mai multe limbi europene, dar rupe deja şi în română, el nu a găsit un echivalent în aceste 4 limbi pentru descrierea mişmaşurilor coruptibile moldoveneşti şi le-a zis sugestiv “ţap-ţarap”.

Am cam roşit la acest dialog. Nu pentru că aş avea ceva cu ţap-ţarapul, ci pentru că mi-i ruşine că, după aprilie 2009, în R. Moldova mai există loc de corupţie şi de abuz cu banii publici. Noi toţi am promis atunci că abuzurile comuniste nu se vor repeta, deci nici corupţia în stil comunist. De ce dar statele europene, care vin cu donaţii, idei, practici şi suport european, trebuie să inventeze încă denumiri pentru erorile modoveneşti? De ce membrii unei coaliţii europene în Moldova trebuie asociate cu “ţap-ţarap”?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Ion

  Politicienii vor fi responsabili doar atunci cind cetatenii ii vor pedepsi pentru tap-tarap indiferent de culoare politica. Stiti culoarea nu ma deranjeaza deloc. Eu apreciez dupa fapte.Faptul ca unii se declara democrati nu justifica faptele de tap-tarap.

 2. Viitorul Presedinte de Tara Re-Unita

  Stimata Alina !
  Felicitari pt. acest articol si pentru toata munca depusa !
  Fara suparare, nu fiti naiva, ati rams acea romantica din totdeauna: de ce actualii guvernanti sunt asociati cu coruptia ?
  Pentru ca sunt niste hoti, banditi si tâlhari in costume scumpe si cravate de sute de euro !
  Toti trebuie sa mearga la puscarie ! De asta si nu doresc integrarea noastra reala in UE, ci numai fac zarva ca sa obtina fonduri europene, pe care le baga apoi in buzunar.

  Ati vazut vreun politician importnat sa declare deschis ca doreste Re-Unirea noastra cu România ? Nici chiar primarul Chirtoaca sau al sau unchi Ghimpu ! Motivul ? Intr-o Românie Re-Unita, membra a UE, toti ei isi vor pierde privilegiile, vor fi judecati pemtru ilegalitati ion baza standartelor europene, etc.
  Deci, Curaj si Izbânda la viitoare Re-Unire !
  Niciunul !

 3. Deportatul

  Activiştii cu biletul lui Lenin în 1940/ şi 1944/49 au confiscat averea familiilor deportaţilor, dar dupa 1991 tot activiştii cu biletul lui Lenin (unii peste noapte au devenit “anticomunişti”) au “prihvatizat”, adica ŢAP-ŢARAP, averea statului, făcîndu-şi averi de multe milioane de Euro însărăcind cetăţenii RM
  Cînd Dl Ghimpu prin Decret a cerut condamnarea comunismului au fost împotrivă nu doar PCRM, dar şi “anticomuniştii şi proeuropenii” din PLDM (Filat, Leancă) şi din PD (Lupu, Diacov, Corman)
  Cînd Dl Ghimpu a cerut ca Procuratura să revină PL, susnumiţii şi jurnaliştii ce le apără interesile au început a-l ponegri pe Dl Ghimpu. Atunci Dl Ghimpu a spus: – “Alianţă va fi, dar despre dreptate vom vedea”
  Eu, membru familiei deportată umblă prin instanţiile de judecată de a recupera valoarea conficată în timpul deportărilor din 1949 în perioadele Voronin, Filat, Leancă şi fără rezultat.
  Acum, dupa cum a declarat Dorin Chirtoacă se preconizează de a fi “prihvatizat” Banca de Economie şi Aeroportul (e înţeles pe bani mici)
  Înlăturănd PL, pe Dl Ghimpu de la guvernare, PLDM şi PD liniştit împart averea statului ce a mai rămas
  Dar mass-media “independentă”, mai ales Unimedia, Jurnal.md, Vocea Basarabiei prelungesc a ponegri PL, Dnii Ghimpu, Chirtoacă şi a lustrui imaginea celor cărora le slugesc.
  Nu-i de mirare că din pricina manipulărilor cei cu ŢAP-ŢĂRAP şi sunt cei mai preferaţi politicieni. De pildă pe luna iulie liderii PLDM, PD şi PCRM sunt între primii zece politicieni preferaţi, dar Dl Ghimpu nu este printre dînşii

 4. Deportatul

  “A striga halva, dulce în gură nu se face”. A striga “ReUnire” nu se înfăptuieşte ReUnirea.
  Lămuriţi cum se poate acum, urgent de făcut ReUnirea, avînd situaţia concretă? Prelungiţi tactica lui Roşca? Oare nu vedeţi ce partide politice sunt alese în Parlament? Decretele Dlui Ghimpu de condamnarea comunismului, ziua 28 iunie şi 16 mai să fie numită Zi de Doliu, şi alte decrete nu au fost susţinute de 86 deputaţi (din 101 deputaţi)
  Pentru ReUnire trebuie de educat cetăţenii în această direcţie şi forţile proromâne cel puţin să nu se atace.
  Unii folosesc tema “Re-Unirii” cu România pentr a devni deputat. Aşa a făcur şi Roşca.
  Alţii, care la fel tare strigă “Unirea”, dar la alegerile locale, cînd pentru a deveni Primar a Chişinăului se lupta Chirtoacă şi Dodon, lupta împreună cu Dodon împotriva lui Chirtoacă, adica în folosul lui Dodon.
  Pentru a se înfăptui ReUnirea trebuie măcar 50% de cetăţeni să fie pentru ReUnire, atunci şi vom avea peste 50 % depuatţi.
  Altă cale posibil mai reală şi mai repede de ReUnire este prin Integrarea RM în UE
  Care cale va fi mai reală va arăta vremea, dar în orce caz e spre bucuria Moscovei dezmembrarea fărţilor proromâne, proeuropene, anticomuniste. Aşa a fost cu denigrarea partidului Dlui Valeriu Matei, aşa este acum şi cu acţiunile lui Filat cu Hadîrcă şi altor forţe declarate proromâne împotriva PL, Ghimpu, Chirtoacă.
  Principiul ocupantului “Dezbină şi conduce”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *