Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Tablete, mobilă, compoziții florale și…

Tablete, mobilă, compoziții florale și mașini frigorifice pentru deputați

La începutul acestei săptămâni, aflam că deputații se pregătesc să implementeze votul electronic și, pentru succesul operațiunii, ar avea nevoie de 110 tablete noi, cele mai performante, din clasa „business”. Prețul acestui lot tablete ar fi de peste două milioane 300 de mii de lei, fără TVA inclus, iar licitarea s-ar încheia la 7 februarie. Chiar dacă Serviciul de Presă al Legislativului a anunțat că noile tablete nu vor fi mobile. Ele vor fi montate în sala de ședințe, pentru a fi utilizate doar atunci când deputații vor trebui să-și dea votul pentru legi, funcții, decizii, etc.

„Procesul de votare va fi on-line. Astfel, vom exclude hârtia din circuit”, afirmă reprezentanții Parlamentului.

Nu am reușit să stabilim câți dintre deputați pot folosi aceste computere performante. De altfel, unii au și recunoscut că nu au nevoie de ele, că nu se vor apropia și nu vor pune mâna pe aceste tablete. Este adevărat, cei care le resping cu vehemență habar nu au ce pot face cu le, deși sunt deputați, aleși ai poporului, care ar trebui considerați floarea națiunii…

Și dacă o parte dintre deputați nu au de gând și nu știu cum să le utilizeze, ce soartă ar putea avea votul electronic, care ar urma să fie implementat odată cu achiziționarea performantelor tablete, ce rost ar avea acum achiziționarea imediată a acestora?

Dacă tabletele cu ecran tactil, de cel puțin 10 inch, cu redare la capacitate Full HD, riscă să țină loc de mobilier, de ce ar trebui cumpărate acum, când, din lipsa banilor, salariile angajaților din medicină nu pot fi majorate corespunzător, iar pensiile bătrânilor abia de ajung pentru câteva produse alimentare care, de altfel, se scumpesc de la o zi la alta?

De altfel, lista achizițiilor care urmează să fie făcute de Parlament în anul 2020 este una extrem de extinsă. Cele 81 de categorii, incluse în lista respectivă, conțin articole, produse și servicii de sute de mii de lei, în total, constituind milioane.

De exemplu, doar combustibil și uleiuri pentru automobile se vor achiziționa în sumă de peste 2 milioane de lei. Dacă suntem la categoria transport, 600 de mii de lei sunt alocați pentru servicii de deservire tehnică. Alți 200 de mii – pentru piese de schimb. Supravegherea parcării Legislativului costă peste 200 de mii de lei, iar serviciile de telefonie și internet peste 300 de mii de lei. Printre cele mai scumpe achiziții care vor fi făcute de Parlament în primele luni ale anului curent sunt cele de transport aerian de pasageri. În baza unui acord cadru, pentru călătoriile deputaților cu avionul este alocat 1 milion 660 de mii de lei.

Pentru achiziția de veselă, servicii de deratizare, dezinfecție și pentru spălarea banilor sunt alocați peste 100 de mii de lei.

Parlamentul va mai cumpăra un safeu metalic de 50 de mii de lei, o instalație frigorifică de 1 milion 400 de mii de lei, electrocasnice de 50 de mii de lei, felicitări de 25 de mii de lei, jaluzele și draperii de 44 mii de lei…

Lucrările de reconstrucție, reparație și supraveghere tehnică a clădirii din str. Sfatul Țării, 37, vor costa 8 milioane de lei… Serviciile de reparații se dublează, în dependență de spații și volum. La fel și achizițiile de broșuri, albume, cărți de vizită sau legitimații.

Apropo, 150 de mii de lei sunt alocați pentru achiziționarea compozițiilor floristice, iar 120 de mii vor fi plătiți pentru serviciile de audit ale Curții de Conturi. Să așteptăm aceste rezultate ale auditului. S-ar putea să aflăm date interesante despre felul în care Parlamentul cheltuie sute de mii pentru confort, lux și comoditate. Dar, asta în cazul în care Curtea, într-adevăr, ar vrea să dezvăluie tranzacțiile păguboase ale legiuitorilor.