Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Stimate Andrian Candu

Stimate Andrian Candu

Astăzi, joi, ar fi trebuit să ne întâlnim. Așa ați declarat Dvs. în fața Parlamentului, la 12 mai, atunci când reporterii au realizat un Marș al Solidarității Mass-Media. Ați zis atunci că nu cunoașteți care sunt problemele presei, căci sunteți abia de un an președinte de Parlament, că aveți o agendă plină, dar că vă veți face timp azi sau mâine pentru a discuta cu reporterii despre problemele semnalate.

Și noi suntem ocupați, tot mai ocupați din cauza problemelor pe care le au cetățenii acestui stat și pe care ni le semnalează non-stop, și de care suntem nevoiți să ne ocupăm. De aceea, am decis să vă scriem.

ZdG reprezintă o instituție de presă care împlinește peste câteva săptămâni 12 ani. Am decis să lansăm un gen de ziar de care nu a mai existat până atunci în R.Moldova: un ziar de investigații jurnalistice, în care să demascăm cazurile de corupție, de încălcare a drepturilor omului, de crimă organizată, de spălare de bani. În această perioadă prin Guvern s-au perindat vreo zece premieri, iar Parlamentul a avut 8 președinți. În cei 12 ani am văzut atitudini diferite din partea autorităților publice: unele ne-au marginalizat, ne-au amenințat, ne-au hărțuit prin instanțe, altele – ne-au auzit, au oferit acces mai larg la informații, au răspuns la întrebări, la petiții și plângeri.

Fiecărei echipe guvernamentale i-au fost comunicate plângerile noastre despre accesul limitat la informații, hărțuirea prin instanțe, controlul politic asupra pieței publicitare, amenințările cu răfuiala fizică, monopolul de stat la distribuția ziarelor. Unii au rezolvat câte ceva, alții – au complicat situația și mai tare. Toți au plecat. Acum este rândul Dvs. să decideți în ce manieră comunicați cu mass-media, cu toată mass-media.

În perioada Guvernării comuniste, președintele de atunci, Vladimir Voronin, ne-a spus la o întrunire cu managerii de presă că există două feluri de mass-media în R. Moldova: presa pozitivă, adică cea care laudă Guvernarea, și cea negativă, în care categorie a inclus și Ziarul de Gardă. Presa cea ”pozitivă” s-a închis după ce Voronin nu a mai fost președinte, o parte dintre angajații de acolo trecând să lucreze la presa care aparține colegului Dvs. din PD. Presa ”negativă” a rămas, activează, dar în condiții improprii unui stat pro-european.

La 3 mai a fost marcată Ziua Mondială a Libertății Presei, și ONG-urile de media din Moldova au lansat un memoriu în care semnalează cele mai grave probleme ale perioadei curente și prezintă și o listă de recomandări pentru autorități.

Noi ținem mult la ONG-urile de presă din Moldova. Și am să vă explic de ce. Atunci, în iulie 2004, când a apărut ZdG, nicio instituție nu voia să ne ofere spațiu pentru chirie, chiar cu plată. Ziceau că criticăm Guvernul și le stricăm reputația. Ne-a găzduit Centrul de Jurnalism Independent, în biblioteca lor. Da, a fost strâmt, cam întuneric, dar nu ne-au luat niciun ban pentru chirie și ne-au susținut pe tot parcursul acestor ani cu traininguri de profesionalizare, cu granturi pentru dezvoltarea jurnalismului de investigație și consultanță, dar, mai ales, cu servicii juridice pentru mulțimea de procese judiciare care au fost deschise împotriva noastră (nu am pierdut niciunul în 12 ani). Cu Asociația Presei Independente avem relații și mai strânse, suntem membri ai API chiar de la înființarea ZdG și ne bucurăm să fim în aceeași organizație afiliată Asociației Mondiale a Ziarelor (WAN).

Deci, am subsemnat Memoriul ONG-urilor de media, iar la 12 mai v-am mai cerut participarea într-o chestiune de principiu care ține de accesul la informație. În anul 2010 am pornit un dialog deschis și categoric cu Guvernarea pentru acces electronic la datele Camerei Înregistrării de Stat (CÎS). Am trimis scrisori, am făcut solicitări, am bătut la uși. Peste vreo trei ani am obținut o mare victorie jurnalistică: pentru prima dată în istoria R.Moldova jurnaliștii au avut acces electronic la baza de date a CÎS, singura condiție fiind taxa de acces. Am acceptat-o, continuând dialogul și solicitarea de a diminua, reduce sau elimina taxele pentru accesul la informație pentru jurnaliști. În decembrie 2015, a fost făcut un pas uriaș înapoi: taxa a fost dublată fără explicații și a redus posibilitatea noastră de informare.

Jurnalismul de investigație nu e un business, nu se vinde și nu aduce profit material. Marele profit al jurnalismului de investigație este cetățeanul informat și educat.
Așteptăm răspuns. Echipa ZdG.