Spălătoria de creieri

Pe-un picior de plai,
Pe-o gură de rai,
Iată vin în cale,
Se rostogolesc la vale,
Trei turme de miei
Cu trei ciobănei
Unul e Român,
Unu-i Moldovean
Şi unu-i Basarabean…

Aşa începe balada, parafrazată, a unui stat care nu-şi cunoaşte istoria, un stat în care numeroşi cetăţeni au creierii spălaţi. Toţi pretind că ar fi altcineva decât sunt cu adevărat. “Suntem moldoveni, prentru că locuim în Moldova, avem limbă moldovenească din acelaşi motiv”, asta e lozinca poporului care preferă să îşi spună că e moldovenesc. Oricât s-ar bate cu pumnii în piept oamenii de ştiinţă că suntem români şi limba noastră e română, pentru ţărani acesta nu pare a fi un argument. Actele istorice care demonstrează acest lucru nu reprezintă o dovadă pentru cetăţenii noştri moldo-româno-basarabeni. Mai mult ca atât, copiilor noştri li se va inocula acelaşi gând, iar aceştia îl vor transmite mai departe.

Cât timp va mai trebui să treacă până vom conştientiza cine anume suntem? Iată că ne-am liniştit puţin când am aflat că, până şi lingvişti ruşi de valoare, cum ar fi Victor Vinogradov, Ruben Budagov ş.a., au declarat că “limba moldovenească este o limbă romanică”. Pe români/moldoveni, francezi, englezi nu-i credem, dar dacă spun ruşii, înseamnă că e adevărat. Fie. Ne-am decis: avem limbă română, dar rămân a fi moldovean. E imposibil să scoţi totul din rădăcini, un cui oricum rămâne. Culmea e că dă şi roadă, recoltă strânsă de popor cu multă dibăcie. Au trecut 20 de ani de când RSS Moldovenească a devenit R. Moldova, 20 de ani de când suntem independenţi, dar tot comunicăm într-o limbă stâlcită.

Oare a avut vreun efect Războiul din Transnistria? Ţara s-a dezmembrat, oamenii au vărsat sânge. Pentru ce? Tineretul continuă să se închine în faţa secerei şi a ciocanului. În timp ce Alianţa luptă pentru putere, copiii fac politică pe pereţii clădirilor. Cand am fost ultima dată la Bălţi, pe o clădire din centrul oraşului era scris “Basarabia e România”. M-am gândit atunci că s-a trezit conştiinţa naţională a tineretului. Recent, însă, am descoperit că inscripţia a suportat o oarecare schimbare, peste cuvântul “România” fiind scris “moldovenesc pământ”, adică “Basarabia e moldovenesc pământ”.

Curios e faptul că, iniţial, inscripţia era de culoare roşie, modificarea fiind făcută cu albastru. Numai mie îmi pare că nu prea corespunde culoarea cu inscripţia? Fie copiii au încurcat culorile, fie partidele noastre şi-au schimbat orientarea. Dar să fie oare chiar atât de radical?! Cât timp ei se ceartă, al treilea câştigă şi ia puterea în mâinile lui. Mi-a spus cineva că e bine că se ceartă. Astfel, oamenii sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în ţară. Poate că e bine, dar nu chiar să scoţi tot gunoiul afară şi să-l mai împrăştii pe la casele oamenilor.

Încurcaţi de atâtea istorii (Istoria Rusiei, a Uniunii Sovietice, a Moldovei, a Românilor), neştiind cum să răspundem corect la întrebarea ce limbă vorbim, spuneam maternă. Astăzi facem acelaşi lucru, dar deja cu referire la naţionalitate. Eşti român sau moldovean? Sunt (mândru) BASARABEAN!

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

18 comentarii

 1. vera

  Care Istorie au studiat, toti “bosorogii” istea, care se afla la conducerea statului nostru si incurca tineretului, sa-si construiasca viitorul, asa cum doreste..? De ce, impun,prezenta trecutului, in viitorul generatiei viitoare si cu ce drept? Secera si ciocanul demult au iesit “din moda”! Lenin nu mai ridica miina, in sus, Stalin – nicatita, iar cu Hitler, demult e “caput”!
  Traiasca Moldova(Basarabia), Democratia Sfinta si Libertatea, in veci! AMIN!

 2. Petrus

  Incercati sa spuneti “creiere” in loc de “creieri”, sa vedem daca nu cumva suna corect…

 3. vlad

  LIMBA ESTE REGINA ORICCARUI STAT ,CARE CAT DE CAT ISI STIMEAZA STRAMOSII SI ISTORIA.ACOLO, UNDE REGINA NU E IN CAPUL MESEI, DESPRE STAT NICI NU POATE FI VORBA…

 4. AVRAAM

  Petrus-La Moldova se zice-grieri,mozg,gargauni,hipotalamus,substanta cenusie,pleava,scaun la cap,numai nu CREERE,pentru ca nu sunt!Ieri,doctorul in stiinte,academicianul,honoriz cauza,sergentul de politie Roibu a lichidat ultima grupare criminala care vindeau diplome tutror contra 500 euro.de unde CREERI,omule??

 5. Stan

  Petrus,
  ai face bine sa dai si ipostaza cu creieri sau creiere,altfel cei cu diplome de la frizerie vor scrie si in continuare cum le pare.
  Suntem la pamant cu romana.De 70 ani kgb munceste sa demonstreze ca-i maldafneasca si n-ar avea nimic comun cu latina,ci cu slava.Asta nu inseamna ca mass-media sa nu fie in stare sa faca un simplu acord intre subiect si predicat,editoriale de l.romana.Sau niste mostre tip “ânţeleg”,ceva de genere citeam pe aici.
  Dar care-i problema,de fapt,ce s-ar schimba,cand multi vad,putini pricep? Un principiu meschin pt semianalfabeti,daca n-au nici respect pt limba si cititori,nici inteligenta de a mai deschide o carte cand si cand.

 6. dacul

  Ce limba vorbeau dacii,cine sunt urmasii lor…….
  Cateva cuvinte dacice:
  1.BOUR–EB–ISTA
  Format din cuvantul BOUR== in romana tot BOUR si ISTA==in romana verbul este,in dialect moldovenesc tot ISTA.cel care avea turme de bouri sau a vanat un bour.
  2.MARI–ISHIA (MARISSIA), raul Mures
  Format din cuvantul MARE ==in limba romana tot MARE ,si verbul ISHIE, ESHIE provenit tot din verbul (a fi) ESTE
  Deci inseamna raul mare .
  3.TISSIA ( TISS–IA),raul TISA
  Format din cuvantul(verb) TISA care inseamna in-tinsa, si verbul IA
  4.HERASSU ,raul Siriu
  Pentru ca Grecii antici nu aveau sunetul SH folseau X=Ch ,deci citim SHERASU==SIR,SIROI=SIRUIRE DE APE
  5.Cetatea GENUCLA inainte de venirea Romanilor Dacii spuneau GENUC==GENUNCHI ca si in limba sanscrita si latina dar si gala franceza.Erea o cetate unde Dacii INGENUCHEAU la statuia unui zeu.
  6.Cetatea KAPI-DAVA cuvant format din cuvantul KAP==in romana tot CAP,si verbul a avea= D–AVA
  Concluzie :Citeva cuvinte Dacice====BOUR,MARE,TISIE,SHIR,SHIROI,GENUCHI,CAP si verbele
  A FI ==ISTA,ESHIE,IE,IE
  A AVEA==AVA
  O sa mai adaug inca cateva cuvinte DACICE:
  1.Cuvantul APA se mai gaseste in limba Sanscrita ==APA la fel cala daci,in limba letona UPA,in limba Galilor si old prusian =APA
  ,in limba Latina =AQUA .
  Dacii spuneau APA (NU DE LA LATINI) asa cum Slavii spun BRAT nu din Germanul BRATER,BRODER
  2.Cuvantul GHIMPE de origine dacica ca si presedintele moldovean.
  3.Cuvantul SHARPE din limba sanscrita SHARPA ,care este si in latina SERPE .
  DACII SPUNEAU SHARPE ca si MOLDOVENII.
  4.Cuvantul SOARE ,SORE care straluceste pe cer,il gasim in limba Sanscrita== SURI, SURIA,si nu SOLE ca in Latina.
  Dacii spuneau SORE.
  Deci cine sunt Moldovenii lui STEFAN CEL MARE care vorbeau aceasi limba ca limba DACILOR.?
  Hotarele Daciei erau de la Tauridia din CRIMEA pana la TISA si surprinzator pentru unii rau intentionati in aceasi zona se vorbeste limba DACA ==MOLDOVENESTE==ROMANESTE.
  Cine mai vorbeste azi aceasi limba la fel ca vechii DACI aceia sunt urmasii lor

 7. vlad

  DRAGII MEI , NU VA INVRAJBITI ! AMBELE VARIANTE ALE subst. CREIER LA pl. SUNT CORECTE.BINEINTELES MULT DEPINDE DE ACCENTUL LOGIC.

 8. Stan

  vladutu,
  cand sarim gardul,intai avem grija sa nu fie vreo potaie.Nu de alta,dar ramanem fara pantaloni si gol ii sta bine numai regelui.
  Nu suntem idioti,care copiaza 25 ani de “studii” ca apoi sa se faca “academici”,dar mitropolit si metropolitan pt ei e tot un drac?
  O casa poate avea nivele sau niveluri? Plural,dar e corecta o varianta.La fel si creierul: cat priveste anatomia sau alte domenii(medicina),are un plural,iar cand e vorba de inteligenta,folosim alt plural.
  E vorba de semantica,nu de plural.Creiere spalam metaforic,iar creieri chiar ii spalam pe bune la morga.Кумекаешь разницу?

 9. dacul

  Cuvintele creier ,nivel sunt substantive de
  genul NEUTRU ,(nu sunt nici masculine nici feminine)
  de aceea se spune
  UN creier—–DOUA creiere
  UN nivel——DOUA nivele

 10. galina

  un dac-doi daci
  un drac-doi draci
  hai la carturari si la aplaude kind cineva stie si cineva nu…
  fiecare stie pentru sine si nu este necesar de a ce nota pe arena unui forum…
  fiecare are pàrerea sa si fiecare are individualitatea sa…fiecare are darul sàu de a fi asa cum este…cine stie a respecta e un bine pentru el …cine nu aplaudàm toti impreunà la un solidar care cautà sà fie notat

 11. Stan

  dacul,
  daca s-ar practica camere de luat vederi la bac si in Maldavia,am inchide “prilavka” si ne facem păstori,ca tot avem un plai mioritic.
  Avem 2 variante de plural atat pt creier,cat si pt nivel:creieri-creiere,nivele-niveluri.Cand le folosim corect? Casa are nivele sau niveluri,din tara pleaca creieri sau creiere? Tu ai numai o varianta.Deci nu mai conteaza,metropolitanul este si un “slujitor” al bisericii si da-l dracului.
  Doamna “profesoreasa”,care-ti da lectii,s-a bagat pe forum si la romani,dar a fost secerata pe loc si nu mai are nas sa-si afiseze semianalfabetismul dincolo,pt ca limba e un stalp de identitate pt o natie,care stie cine-i si ce vrea,nu se ia in ras pt ca repetentilor nu le-a placut cartea.Numai la noi limba e o prostie gramada cu prosti claie peste gramada.O zic cu regret si nu ma refer la tine,dar in general.

 12. DACUL

  Domnisoara Galina
  Eu incerc sa ajut sa se vorbeasca corect,din prietenie.
  Numele dvs Galina provine din limba latina=GALINA

 13. AVRAAM

  DACULe,e femee Galina!Trebuie stimata.Incearca si te adreseaza catre ea-Galea,Galiuncik,Galka,de citit corect cu accentul pe A Galka şi nu Gîlkă…Nu treceti de la subiect la atac personal,va rog!

 14. galina

  à bà…si ce???trebue sà mà supàr pe numele care mi lau dat pàrintii???
  sau crezi cà ai deskis AMERICA???
  pentru mine nu skimbà nimik numele persoanei…modul de a fi ca fiintà pe acest pàmint,pentru mine este important si nu ca nationalitate,dar parte din umanitate…
  apartin acestei existente si fàrà ca cineva sà imi exteriorizeze greselile sau punctele debole…
  ràmin cu pàrerea mia si ai dreptul sà o ai pe a ta::::nu este un prieten acel ca te lipseste de partea originalà a fiintei tale,chiar dacà si faci greseli…
  nu as accepta nici odatà un consilier ca prieten care inkurkà intelegenta cu intelectualitatea…
  UN PRIETEN ADEVàRAT,AUTENTIC E INTELEGENT… INTELECTUALITATEA E DOAR PENTRU AFACERI NU PENTRU O RELATIE DE INCREDERE…
  cu respect si cu dragoste puiu

 15. dacul

  Galina i-mi cer scuze ,de altfel Galina este un nume frumos .
  Intelectualii nu sunt oameni de afaceri vezi pe EMINESCU,TOLSTOI ….
  Oamenii de afaceri —–eu am firma –tu ai banii statului–furam impreuna .cita intelectualitate vezi aici.

 16. SFAT

  nu pune prostul sa bata matani.ar putea sa-si sparga capul din mare “intelegenta” si tu sa raspunzi penal,dacule.

 17. dacul

  INTELEGENTA se spune INTELIGENTZA
  din latina INTELIGERE in romana intzelegere
  Am folosit TZ pentru a intelege mai bine sunetulT,
  Capul desi este si in Latina este din limba Dacilor ==tot cap.
  Inainte de venirea Romanilor exista cetatea
  CAPI-DAVA probabil unde stau capii care conduceau poporul s_au unde erea capul unui zeu dacic.
  Grecii spuneau ca pe conducatorii Dacilor ii chemau in limba Daca CAPILA–TI.
  Deci vedeti ca Dacii vorbeau ca si noi moldovenii si romanii si nu stiau Ruseste.
  In legatura cu Galina nu am jicnit-o am spus un adevar ce inseamna numele ei.,dar suna frumos.Cat despre oamenii de afaceri cam asa stau lucrurile in toata lumea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *