Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Sorin Paciu pe Wikipedia

Sorin Paciu pe Wikipedia

Vă mai amintiţi ajunul de Crăciun 2012, pe stil nou? De fapt, acum vreau să ne amintim despre cele întâmplate în ajun de Crăciun, stil nou, dar dezvăluite mult mai târziu, după Revelion şi după Crăciunul pe stil vechi. Mă refer aici la moartea din “Pădurea Domnească”.

În decembrie, peste o lună, se împlineşte un an de la acel omor, care s-a soldat şi cu risipirea acelei brume de încredere pe care cetăţenii o mai aveau în sistemul de drept şi în clasa politică de la noi. Despre vânătoarea de oameni din “Pădurea Domnească” mi-a amintit, zilele trecute, o ştire despre alte partide de vânătoare, mai recente, în timpul cărora au fost omorâte opt lebede, o căprioară şi un fazan, specie rară, înscris în Cartea Roşie şi interzis de vânat. Cei implicaţi în aceste partide de vânătoare, ilegale, de altfel, riscă amenzi mari sau chiar pedepse cu privaţiune de libertate.

Vânătorii de lebede nu au fost identificaţi, deocamdată. Şi cel care avea în automobil o căprioară sacrificată spune că nu el a omorât-o, ci doar a găsit-o undeva, la o margine de drum. Doar vânătorul fazanului de specie rară a fost identificat. E un tânăr de 25 de ani, care a rămas fără armă, urmând să achite şi o amendă de 2000 de lei.

În doar câteva zile, în cazul celor opt lebede, al căprioarei împuşcate în pădurea de la Ungheni şi în cazul fazanului de specie rară, lucrurile au fost aproape clarificate. La un an de la decesul lui Sorin Paciu, despre acest caz avem atât de puţină informaţie, încât unii au şi uitat ce s-a întâmplat în decembrie 2012, iar uitarea e cel mai bun leac pentru cei care speră să scape de justiţie.

Dosarul, abia pus pe rol, se mişcă greu, iar faptul că este examinat la Judecătoria Făleşti, acolo unde s-a produs tragica vânătoare, face ca presa să revină doar sporadic la subiect, favorizând, prin tăcere, persoanele care ar trebui să răspundă de acel omor.

Se pare că, exact cum evenimentele din 7 aprilie 2009 rămân neelucidate şi până astăzi, omorul lui Sorin Paciu ar putea avea o soartă similară, atâta timp cât societatea, obosită de injustiţie şi de griji cotidiene, pierzând interesul pentru adevăr şi dreptate, alege să tacă.

Până acum, singurul “succes” al acestui dosar e că “Pădurea Domnească”, sau “Cazul Sorin Paciu”, s-a ales cu o pagină în enciclopedia Wikipedia, de unde oricine poate afla că a fost un omor prin împuşcare a unui tânăr de 34 de ani, proprietar al carierei de piatră din Balatina, Glodeni. Că omorul s-a produs în Rezervaţia ştiinţifică “Pădurea Domnească”, la o vânătoare organizată de 30 de persoane, dintre care unele cu înalte funcţii de stat. Din grupul de vânători au făcut parte procurorul general, Valeriu Zubco, acuzat de presă de muşamalizarea cazului, judecătorul Gheorghe Creţu, vicepreşedinte al Curţii de Apel, singura persoană pusă sub urmărire penală, preşedintele Curţii de Apel, Ion Pleşca, membrul CCA Nicolae Damaschin şi multe alte persoane. Paciu, dotat doar cu un aparat de fotografiat, se afla în spatele lui Ghenadie Sajin. Vânătorii aveau voie să tragă doar în zona din faţa sau din spatele lor, fiind interzis să împuşte în părţi. Wikipedia scrie şi despre mistreţul care, într-un moment, a trecut pe lângă judecătorul Creţu, care ar fi tras cinci focuri de armă spre animal, aflat în direcţia lui Paciu. Atunci, un glonte l-ar fi atins pe tânăr. Judecătorul, potrivit unor martori, ar fi folosit gloanţe cu trei alice, interzise la vânătoare.

Ulterior, omorul lui Paciu a provocat demisia procurorului general, Valeriu Zubco, dar şi amendarea acestuia cu 6000 de lei, pentru nedeclararea conflictului de interese. Ulterior, a fost demis Guvernul Filat. Dosarul în care ex-judecătorul Creţu este inculpat continuă.

Cine ne poate garanta astăzi că, la vânătorile de mistreţi, demarate acum o săptămână, judecătorii şi procurorii nu se convoacă iarăşi în distracţii lugubre?