Sorin Paciu pe Wikipedia

Vă mai amintiţi ajunul de Crăciun 2012, pe stil nou? De fapt, acum vreau să ne amintim despre cele întâmplate în ajun de Crăciun, stil nou, dar dezvăluite mult mai târziu, după Revelion şi după Crăciunul pe stil vechi. Mă refer aici la moartea din “Pădurea Domnească”.

În decembrie, peste o lună, se împlineşte un an de la acel omor, care s-a soldat şi cu risipirea acelei brume de încredere pe care cetăţenii o mai aveau în sistemul de drept şi în clasa politică de la noi. Despre vânătoarea de oameni din “Pădurea Domnească” mi-a amintit, zilele trecute, o ştire despre alte partide de vânătoare, mai recente, în timpul cărora au fost omorâte opt lebede, o căprioară şi un fazan, specie rară, înscris în Cartea Roşie şi interzis de vânat. Cei implicaţi în aceste partide de vânătoare, ilegale, de altfel, riscă amenzi mari sau chiar pedepse cu privaţiune de libertate.

Vânătorii de lebede nu au fost identificaţi, deocamdată. Şi cel care avea în automobil o căprioară sacrificată spune că nu el a omorât-o, ci doar a găsit-o undeva, la o margine de drum. Doar vânătorul fazanului de specie rară a fost identificat. E un tânăr de 25 de ani, care a rămas fără armă, urmând să achite şi o amendă de 2000 de lei.

În doar câteva zile, în cazul celor opt lebede, al căprioarei împuşcate în pădurea de la Ungheni şi în cazul fazanului de specie rară, lucrurile au fost aproape clarificate. La un an de la decesul lui Sorin Paciu, despre acest caz avem atât de puţină informaţie, încât unii au şi uitat ce s-a întâmplat în decembrie 2012, iar uitarea e cel mai bun leac pentru cei care speră să scape de justiţie.

Dosarul, abia pus pe rol, se mişcă greu, iar faptul că este examinat la Judecătoria Făleşti, acolo unde s-a produs tragica vânătoare, face ca presa să revină doar sporadic la subiect, favorizând, prin tăcere, persoanele care ar trebui să răspundă de acel omor.

Se pare că, exact cum evenimentele din 7 aprilie 2009 rămân neelucidate şi până astăzi, omorul lui Sorin Paciu ar putea avea o soartă similară, atâta timp cât societatea, obosită de injustiţie şi de griji cotidiene, pierzând interesul pentru adevăr şi dreptate, alege să tacă.

Până acum, singurul “succes” al acestui dosar e că “Pădurea Domnească”, sau “Cazul Sorin Paciu”, s-a ales cu o pagină în enciclopedia Wikipedia, de unde oricine poate afla că a fost un omor prin împuşcare a unui tânăr de 34 de ani, proprietar al carierei de piatră din Balatina, Glodeni. Că omorul s-a produs în Rezervaţia ştiinţifică “Pădurea Domnească”, la o vânătoare organizată de 30 de persoane, dintre care unele cu înalte funcţii de stat. Din grupul de vânători au făcut parte procurorul general, Valeriu Zubco, acuzat de presă de muşamalizarea cazului, judecătorul Gheorghe Creţu, vicepreşedinte al Curţii de Apel, singura persoană pusă sub urmărire penală, preşedintele Curţii de Apel, Ion Pleşca, membrul CCA Nicolae Damaschin şi multe alte persoane. Paciu, dotat doar cu un aparat de fotografiat, se afla în spatele lui Ghenadie Sajin. Vânătorii aveau voie să tragă doar în zona din faţa sau din spatele lor, fiind interzis să împuşte în părţi. Wikipedia scrie şi despre mistreţul care, într-un moment, a trecut pe lângă judecătorul Creţu, care ar fi tras cinci focuri de armă spre animal, aflat în direcţia lui Paciu. Atunci, un glonte l-ar fi atins pe tânăr. Judecătorul, potrivit unor martori, ar fi folosit gloanţe cu trei alice, interzise la vânătoare.

Ulterior, omorul lui Paciu a provocat demisia procurorului general, Valeriu Zubco, dar şi amendarea acestuia cu 6000 de lei, pentru nedeclararea conflictului de interese. Ulterior, a fost demis Guvernul Filat. Dosarul în care ex-judecătorul Creţu este inculpat continuă.

Cine ne poate garanta astăzi că, la vânătorile de mistreţi, demarate acum o săptămână, judecătorii şi procurorii nu se convoacă iarăşi în distracţii lugubre?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Deportatul

  Dumnezeu să a-l odihnească pe Sorin Paciu!
  E normal oare ca moartea unui om să fie folosită în lupta politică şi cineva să aibă devidente din această luptă politică în aşa cazuri!?
  De moartea lui S.Paciu s-au folosit politicienii în lupta lor politică – se spune că de fraţii Ţopa prin S. Mocanu şi evirdent că şi (sau chiar în primul rînd) de Filat împotriva lui Plahotniuc (Zubco fiind atacat şi pînă la urmă demis, dar principala ţintă era Plahotniuc)
  Filat a prelungit lupta politică cu Plahotniuc pe 13 februarie a.c. prin desfiinţarea de facto AIE-2 atacînd dur pe Plahotniuc
  Ca răspuns, lupta politică a urmat cu demiterea pe 5 martiie 2013 a guvernului Filat-2. Pentru demiterea au votat PD condus de Plahotniuc, Lupu împreună cu PCRM, PSRM şi 2 deputaţi neafiliaţi
  Avînd în vedere că sondajile arătau: – dupa 3,5 ani de guvernarea rea, neefectivă cu Prim Ministru Filat, şi era mare pericol de revenire la guvernare în RM a lui Voronin (PCRM) la alegerile anticipate, Ghimpu (PL) propune ca Prim Ministru să fie Iurie Leancă. Pentru aceasta M. Ghimpu face cîteva deplasări la Bruxelles.
  Dar Filat organizează trădarea unui grup din PL în frunte cu Hadîrcă. Hadîrcă şi grupul său la Conferinţa Republicană a PL nu au obiecţii, dar dupa căteva zile atac dur împotriva lui Ghimpu, dezbinînd PL, spre bucuria Moscovei şi a comuniştilor
  Leancă, condus din umbră de Filat (şi de P.Lucinskii) formează Guvernul, dar fără Ghimpu, ci cu acel pentru care Filat a argumentat desfiinţrea pe 13.02.13 AIE-2 – Plahotniuc (PD), dar şi cu grupul trădător a lui Hadîrcă din PL.
  Guvernul Leancă, PLDM, cu PD (Plahotniuc) au “prihvatizat” Banca de Stat BEM şi Aeroportul Chişinău pentru firmile ruseşti, dar strigă că luptă pentru ca RM să fie în UE
  Cam aşa acţiona şi Voronin în 2005
  În urma guvernării cu Filat şi Leancă cu “Moldova fără sărăcie” şi “Moldova fără Voronin”, conform sondajilor PCRM (Voronin) şi acuma ar acumula mai multe voturi decît PLDM+PD şi grupul trădătorilor din PL; cei mai apreciaţi sunt Voronin şi Filat; şi din partide pe ultimul loc este PL (Ghimpu, Chirtoacă)
  Iată că suntem conduşi, şi vom fi conduşi, de politicienii aceluiaş Sistem, care vine de pînă la 1991, – Snegur+P.Lucinskii (Filat+Leancă, Diacov)+Voronin (Lupu, Plahotniuc+Corman). Sistemul a rămas acelaş, şi dupa moartea li V.Boboc din 2009 pe PMAN şi a lui S.Paciu.
  Îmbogăţirea peste măsură a politicenilor Siatemului, care vine de pînă la 1991, prin “prihvatizări” în interesul lor personal şi însărăcirea cetăţenilor se prelungeşte prin MANIPULAREA cetăţenilor, prin “lustruirea imaginii” de mass-media “prihvatizată”, a politicenilor Sistemului de pînă la 1991 şi prin denigrarea politicenilor cu adevărat anticomunişti, proeuropeni, proromâni, cum ar fi PL cu Ghimpu şi Chirtoacă şi alte partide.
  Politicienii Sistemului politic de pînă la 1991 s-au folosit în interesul lor de moartea lui V.Boboc şi S.Paciu
  Dumnezeu să-i odihnească pe Sorin Paciu şi Valeriu Boboc!

 2. vera

  LUPTA fara limita
  prin MOARTE programata

  Cind puterea-n miina lor
  Se transforma in topor,
  Cui sa te mai gelui oare
  Cind coruptia e mare,
  Cind hotia e ca marea,
  Iar averile – in nori,
  Cum sa triumfe dreptatea
  Cind minciuna-n calea ei
  Vistime presoara moarte,
  Lasind amintiri,ce dor..?
  Vai,de soarta si popor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *