Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Sofia Rotaru face campanie lui…

Sofia Rotaru face campanie lui Putin

În 1812 Rusia ne ”elibera” de sub turci, în 1940 de români, în 1944 de nemţi, în 1992 (până la Nistru) iarăşi de români, iar, mai nou, vrea să ne ”elibereze” şi de americani, deşi noi ştim ce se întâmplă cu această ”eliberare” acolo unde intră ruşii cu tancurile.

Războiul din Ucraina complică lucruile şi aşa complicate în estul Europei, chiar dacă de câteva zile nu se mai împuşcă din arme grele, iar pe teatrul de rîzboi din estul Ucrainei moare mai puţină lume. Va fi sau nu va fi pace în vecinătatea noastră încă e greu de spus. Şi dacă va fi, iarăşi nu e clar – cu ce preţ?. Preşedintele României, Traian Băsescu, care este cu mâna pe pulsul evenimentelor din Ucraina, se arată absolut sceptic vizavi de Acordul de încetare a focului, semnat vinerea trecută la Mensk între reprezentanţii Kievului şi interpuşii lui V. Putin de la Doneţk şi Lugansk. ”Nu sunt încrezător în armistiţiul semnat astăzi…” În opinia sa, în sudul Ucrainei va fi creată ”o Transnistrie mai mare”, comparativ cu cea de care are parte R. Moldova, mai spune Băsescu. În alt context, liderul ultranalionalist rus, V. Jirinovschi, tot el şi vicepreşedinte al Dumei de Stat, s-a grăbit să-şi anunţe deja candidatura pentru postul de preşedinte al Novorosiei (dovadă că Moscova nu are de gând să se limiteze la 1/3 din teritoriul regiunii Donbas, aşa după cum vede lucrurile Kievul). Tor acelaşi Jirinovschi mai ameninţă cu o invazie militară rusă şi Kazahstanul, unde, zice el, există, ca şi în Ucraina, ”ură faţă de ruşi”, iar Polonia şi Statele Baltice trebuiesc, din aceleaşi motive, ”şterse de pe faţa pământului”, declară Jirinovski, în timp ce comentatorul rus, V. Soloviov, susţine într-un articol, publicat de Foreign Policy si citat de ziare.com, că R. Moldova ar putea fi următoarea, după Ucraina, victimă a Moscovei. ”Scopul lui V. Putin este să restabilească vechiul Imperiu Rus, din care să nu lipsească nici Ucraina, nici R. Moldova şi nici Ţările Baltice”, susţine într-un interviu, acordat CNB, senatorul republican american John McCain. În opinia lui McCain, Putin trebuie oprit, în caz contrar, rezidentul Kremlinului va interpreta lipsa de rezistenţă ca pe o slăbiciune, iar aceasta poate aduce omenirea la o catastrofă.

”O Rusie, din gubernii”

Deşi este statul cu cea mai mare supragaţă în lume – peste 17 mln. kilometri patraţi, aproape dublu faţă de SUA şi China, Rusia nu se satură de pământuri, chiar dacă, în marea lor parte, cele pe care le are pustiesc. Deşi este pe locul 6 în lume la numărul de populaţie – peste 127 mln. de oameni, Rusia rămâne, în continuare, un stat arhaic şi primitiv, care a privit la lume prin gura tunului. Căderea ţarilor nu a schimbat cu nimic nici Rusia, nici mentalitatea stîpânitorilor Kremlinului. Rusia nici o dată, în istorie, nu a fost în relaţii bune cu vecinii şi nici nu vrea să se schimbe. Putin tânjeşte după ţarism, după gloria Rusiei imperiale a lui Petru I şi a Ecaterinei a II-a, după faima Rusiei de jandarm al Europei. Visul lui Putin este mai mult decât refacerea URSS. Putin vrea refacerea Imperiului Rus, după pravilele fostei monarhii, în care monarhul era tot, iar popoarele neruse să nu mai caute drepturi, să nu mai aibă culoarea lor identitară, ci să se dizolve în ”lumea slavă”. Într-un interviu recent, preluat pe Regnum.ru, Putin nu ascunde faptul că şi-ar dori o Rusie fără republici, fără autonomii, nefederativă. Motivul de la care pornise discuţia era Tatarstanul, care ştim că, de foarte multe ori, discută în contradictoriu cu Moscova. Întrebat ce soluţii are pentru o mai bună relaţie cu subiecţii federali, Putin a răspuns: revenirea la gubernii. Pentru Tatarstan ar fi bine să fie, precum a mai fost: gubernia Kazan, pentru Georgia – gubernia Tiflis, la R. Moldova, deşi nu s-a referit, dar, cu siguranţă, varianta trecută în proiect este cea de gubernia Basarabia. Și tot aşa, pentru fiecare caz în parte – gubernii, cu guvernatori militari ruşi şi cu subordonare directă la Moscovia. Asta este Rusia visului lui Putin: o nouă puşcărie etno-politică, în care tot ce nu este rusesc – fie că-i din afara Rusiei, fie că-i din ”matca” ei, să nu aibă drept la viaţă. Și asta o spune ”monarhul”, care la marile slujbe de marile sărbători stă de-a dreapta Patriarhului Kirill şi se dă drept făcător de dreptate. Pentru informare: în Rusia de azi, numărul popoarelor ne-ruse se ridică la aproape 70. La câtă toleranţă şi supuşenie se aşteaptă Putin de la ele? Lucrul este cu atât mai curios, cu cât şi în cazul R. Moldova, şi în cazul Ucrainei, Moscova pledează, cu text deschis, pentru federalizare. Conluzia: să înţelegem că federalizarea e de rău?

Rotaru cântă. Cine plăteşte?

Lupta Rusiei pentru Moldova, într-o formulă politico-administrativă sau alta, e de sute de ani. În 1812 Rusia ne ”elibera” de sub turci, în 1940 de români, în 1944 de nemţi, în 1992 (până la Nistru) iarăşi de români, iar mai nou, după semnarea Acorudurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu UE vrea să ne ”elibereze” şi de americani, deşi noi ştim ce-i cu această ”eliberare” şi ce se întâmplă acolo unde intră ruşii cu tancurile. A fost în 2008 în Georgia, se întâmplă de jumătate de an în Ucraina, am trecut şi noi prin asta în 1992. Însă, nu ceea ce vrea să facă Rusia primează, până la urmă, dar cu ce şi cu cine vrea să ne ia Putin ”pe sus”? Potrivit directorului SIS, M. Balan, Rusia întreţine în R. Moldova circa 100 de ONG-uri, mişcări social-politice, organizaţii paramilitare şi mass-media, care sunt gata la ordinul lui Putin ”să rupă acest pământ în bucăţi” zice Balan. Scriitorul N. Dabija, redactor-şef la ”Literatura şi Arta”, face o altă dezvăluire curioasă: Moscova a pus la bătaie peste o sută de milioane Euro pentru deturnarea alegerilor parlamentare din toamnă în R. Moldova, întronarea unei guvernări docile pro-ruse şi înmormântarea relaţiilor cu Europa. Banii sunt destinaţi pentru „revolte populare” şi tot felul de acţiuni electorale, inclusiv diversiuni militare, scrie Dabija. Fondurile sunt direcţionate prin conturile unui miliardar rus, Al. Beleaev, către beneficiari ca Renat(o) Usatâi, Mark Tkaciuk, Igor Dodon etc – calfele satrapului Putin, care de câţiva ani îl pupă pe Ștefan cel Mare în locul în care îl pupau până în 1990 pe Lenin, iar de la o verme îl pupă în acelaşi loc şi pe Putin… Dodon a umplut deja străzile (vorba unui trecător) cu ”gazete de aprins focu”, iar Usatâi îşi începe duminică turneul electoral-concertistic prin republică, alături de cea mai săracă interpretă din Rusia, S. Rotaru, vare vine, pentru a doua oară în Moldova să facă campanie electorală lui Putin. După Rotaru este planificat să intre pe rol Dodon cu Kobzon, după care Dodon cu Valeria, şi tot aşa, până pe 30 noiembrie. Concerte de bani grei. Numai că nu plăteşte Rusia, nici Putin, nici Beleaev, nici Dodon sau Usatâi. Sunt banii, pe care Rusia i-a furat în 1990 din conturile de economii ale Dumneavostră – moldoveni, ruşi, ucraineni, bulgari, găgăuzi şi pe contul cărora Putin face războaie militare sau electorale, în speranţa că ne-ar putea cumpăra cu vocea Sofiei Rotaru sau cu britonul lui Iosif Kobzon. Să fim atenţi la ”desertul electoral” din această toamnă, că, ”preparat” de Dodon sau Usatâi, s-ar putea să provoace ameţeli, alergii, dureri de cap şi de burtă.