SIS-ul n-a știut nimic

Serviciul de Informaţii şi Securitate a avut program liber pe data de 5 şi 6 aprilie 2009? Puţin probabil. La aceasta mă gândeam când Vladimir Voronin a afirmat în faţa Procuraturii că, în aprilie, a avut loc o tentativă de lovitură de stat şi nici serviciile speciale nu cunoşteau despre situaţia care avea să aibă loc pe 7 aprilie. “Pe data de 6 aprilie, n-a fost clar nimic. Acele acte de protest care au fost mici de tot, pe data de 6 ele nu vorbeau despre nimic. MAI şi toate serviciile oficiale ale statului n-au avut aşa informaţii”, zice Voronin.

Şi dacă mai pun pe fir o declaraţie de a generalului, observ că îşi contrazice aceste afirmaţii precum că SIS nu ştia nimic. “S-au grăbit băieţii să facă ce o vrut ei să facă pentru că a fost planificat totul din timp, indiferent de ce nu s-ar fi întâmplat pe 5 aprilie”. Acum mă întreb: cine sunt băieţii la care face referire Voronin. Să fie, oare, România? Voronin a acuzat-o anterior de lovitură de stat. Să fie oare băieţii de la SIS, despre care generalul spune că aceştia nu cunoşteau nimic. Să fie oare lideri ai AIE, aşa cum afirmau mai mulţi membri ai PCRM? Să fie oare gruparea lui Voronin? Doar el ştie.

Cert este că Voronin a ieşit puţin “ameţit” de la Procuratură. Întrebat despre ce a discutat cu procurorul, Voronin spune: “despre 5 aprilie. Nu ăi, pe şinşi aprilie o fost alegerile, pe 7 aprilie corect”, probabil că această inexactitate a lui Voronin apare de la cuvintele încrucişate ale anchetatorului şi după 2 ore de audieri. Dar, mă întreb totuşi oare cât praf se va aşterne pe dosarul “7 aprilie” în care sunt audiaţi foştii oficiali de rang înalt?

Iurie Sanduţa,
i.sanduta.zdg@gmail.comPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. lilian

  in timpul manifestaiilor am recunoscut ‘baieti’, cunoscuti, care lucreaza in politie. ei au fost special impusi sa se imbrace ‘tinereste’ ca sa nu bata la ochi. m-am intalnit cu unul dupa evenimente, era cam speriat. ma intreb cum se interpreteaza vina lui?

 2. nicolae

  SIS/ul afirma pe 8 sau pe 9 aprilie intr/un comunicat oficial ca stia despre evenimentele ce urmau sa aiba loc. Cum de inteles, SISul stia iar Voronin nu stia că SISul stie? Povesti de adormit copii.

 3. boschetar

  KGB-ul de la Moscova stia, SRI si SIE-ul din Romania stia, CIA&FBI la fel stiau. Dar SIS-ul nu? nu cred 🙁

 4. costel

  bolsevismul comunist dusmanul de moarte a neamului romanesc ,ei sunt cauza suferintei si destramari neamului romanesc

 5. boschetar

  PRIN CE SE DEOSEBESTE UN AGENT SIS DE UNUL KGB-ist OR ALTUL DIN TRANSNISTRIA. ORICUM EI TOTI FAC ACEEASI SCOALA LA mOSCOVA. dESPRE CE APARARE A STATALITATII ESTE VB CIND AGENTII DE LA cHISINAU SUNT INSTRUITI LA mOSCOVA.

  „Să fie, oare, România? Voronin a acuzat-o anterior de lovitură de stat”. Nu, nu e Rominia. E mana agentilor moscoviti impreuna cu agentii SIS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *