Selectivitatea mişcării pentru drepturile omului

În trecut, existau sfinţi populari şi sfinţi declaraţi de biserică. Astăzi, într-o lume tot mai secularizată, noii reprezentanţi ai “binelui” sunt luptătorii pentru aşa-zisele drepturi ale omului. Orice agendă în numele “drepturilor omului”, ca şi una în numele “democraţiei”, devine sacrosanctă, iar orice critică la adresa ei provoacă ostracizare morală. După cum spunea preşedintele american George Bush Jr., “Cine nu-i cu noi, e împreună cu teroriştii”. Cine pune la îndoială bunele intenţii pe anumite segmente ale industriei ajutorului umanitar internaţional, mai ales în domeniul “democratizării şi drepturilor omului”, este, ca în celebrul roman al lui Orwell, etichetat ca “totalitar” sau “vasalul lui Putin” de către Poliţia Gândirii şi Ministerul Adevărului (nu în varianta sa de la Jurnal TV).

Problema devine mai complexă, deoarece şi autocraţii orientali, inclusiv ai Iranului, se folosesc de vocabularul umanitar pentru a-şi justifica acţiunile. Astfel, cetăţeanul bine intenţionat ajunge într-un impas în delimitarea binelui de rău. Decenii de învăţământ relativist fac din ce în ce mai anevoioasă analiza logică a evenimentelor care au loc în jurul nostru. Principii, eterne şi absolute în trecut, au fost abolite ori sunt interpretate ca simptome ale “fanatismului religios” şi etichetate ca devieri psihice. Astfel, Asociaţia Psihologilor Americani a introdus, ca nouă tulburare psihică, “suspiciunea excesivă faţă de stat şi demnitarii săi”. Să ne amintim că psihiatria a fost un mecanism frecvent exploatat în timpul URSS pentru a reduce disidenţii la tăcere.

Economistul american Murray N. Rothbard oferă un reper foarte simplu în aprecierea etică a vieţii publice: dacă anumite comportamente sunt considerate neetice pentru cetăţenii de rând, ele ar trebui discreditate, ca neetice, şi pentru reprezentanţii statului. Această analiză dezvăluie dublele standarde existente în societăţile de azi. Dacă un muritor de rând ia proprietatea altcuiva fără să-i ceară consimţământul, să zicem 20% din venitul lunar, vorbim despre un furt. Dacă statul face acelaşi lucru, vorbim despre impozite. Dacă răpim pe cineva din stradă şi-l obligăm să lucreze câteva luni pentru noi cu un salariu simbolic, comitem o infracţiune severă. În cazul sectorului public, e vorba despre serviciul militar sau de obligativitate şcolară. Dacă adoptăm o asemenea perspectivă, lumea actuală este plină de acte de violenţă şi coerciţie.

Care este poziţia luptătorilor pentru ”drepturile omului”? Organizaţiile mari din acest domeniu condamnă traficul de fiinţe umane, munca copiilor sau sclavia. Dar dacă în multe ţări din Occident angajaţii lucrează jumătate de an pentru a achita impozite, nimeni nu vorbeşte despre muncă forţată sau sclavie, cu toate că, tehnic vorbind, nu există mare diferenţă. Nu e de mirare că, în majoritatea statelor moderne, angajatorii au fost obligaţi să reţină ei înşişi impozitele, pentru a spori eficienţa impozitării, dar şi pentru a camufla mecanismul contribuţiilor forţate. Multe organizaţii “nonguvernamentale” sunt, de fapt, guvernamentale, deoarece sunt finanţate din bani publici: ”granturile” internaţionale, care provin de la contribuabilii occidentali, expropriaţi sub pretextul unor scopuri nobile.

Ipocrizia, în cazul mişcării pentru drepturile omului, devine evidentă atunci când promotorii acesteia nu întreprind nimic sau chiar atacă pe anumite segmente ale populaţiei. Astăzi, cel mai discriminat grup de populaţie sunt fumătorii. Ridiculizarea, segregarea lor forţată şi ameninţarea lor nu sunt penalizate, ci încurajate. La Botanica, pe bulevardul Dacia, e instalat de mai mult timp un poster pe care scrie, lângă imaginea unei ţigări şi a unui glonţ: ”Inhalând – te sinucizi, exhalând – ucizi pe alţii”. Să ne închipuim doar ce scandal ar fi dacă cineva ar posta un mesaj similar despre alte practici minoritare, dar oficial protejate!


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Codin

  B.U.N. ! – BLOCUL UNIONIST NATIONAL – B.U.N. !
  ————————————————–————————-
  Forta a treea ! O noua Miscare Unionista !
  O noua forta care va intra in Parlamentul de la Chisinau !
  Noi lideri nepatati si curati pentru Re-alizarea Re-Unirii noastre cu Patria-mama România europeana si pe calea democratiei !

  iata lista “SFATULUI TARII – 2″
  pentru Re-Venirea noastra la “Actul Unirii” cu România din 27 Martie 1918:
  ——————————————————————————————
  1. Paul Goma, disident anti-comunist exilat la Paris
  2. Ion Costas, general
  3. Ilie Ilascu, erou national
  4. Ilie Bratu, ex-deputat
  5. doamna Alexandra Can, PNL
  6. Dan Nicu, tânar doctorand
  7. Damian Hâncu, student-martir la 7 aprilie 2009
  8. Stefan Gorda, Ambasadorul RM la Praga
  9. Dumitru Crudu, jurnalist
  10. Mircea Rusu, ex-deputat
  11. Eugenia Duca, unionista
  12. Protoiereul Ioan Eşanu, Călăraşi,
  13. Ion Neaga, maior de poliţie în rezervă,
  14. Nicolae Lupascu, ex-colonel KGB
  15. Valenta Galusca, jurnalista independenta
  16. Marius Dorin Lulea, jurnalist
  17. Ricky Ardezianu, cântaret
  18. Ion Paladi, cântaret
  19. Dragos Galbur, medic din Balti
  20. Lilia Neagu, disidenta anti-comunista
  21. Vladimir Besleaga, scriitor
  22. Dumitru Matcovschi, scriitor
  23. Nina Crulicovschi, cântareata
  24. Victor Cravcencu, profesor, Balti
  25. Epistimia Drenţa, profesoara, Chisinau
  26. Alexandru Bejan, licean-martir, Tiraspol
  27. Lucia Bulgaru, unionista, Ungheni
  28. Nicolae Rusu, prozator
  29. Raisa Ganea, profesoara la Universitate
  30. Basarabeanca Aurica Dicusara, cântareata
  31. Sergiu Lascu, unionist
  32. Stela Popa, jurnalista
  33. Tudor Condrea,
  34. Daniela Bodrug, jurista
  35. Gheorghe Bobeica, jurnalist independent
  36. Iulius Popa, unionist, Balti
  37. Mihai Goianu, unionist, Ungheni
  38. Anişoara Ţurcanu, martira-deportata, s. Chişcăreni,
  39. Alexandra Pitlic-Zacon, unionista, Viena
  40. Verlan Veaceslav, combatant luptator
  41. Nicu Pascal, inginer, Cahul
  42. Mihaela Popescu, politolog, Chisinau
  43. Ţurcan Vasile, colonel în rezervă, combatant 1992.
  44. Valentina Sturza, unionista, Chisinau
  etc.
  ————————————
  FORMAREA “BLOCULUI UNIONIST NATIONAL” ESTE IMINENTA !
  B.U.N. !
  Timpul nu asteapta !
  La lupta unionista parlamentara !

 2. vlad

  EXCLUDEŢI-I DIN LISTĂ PE P.GOMA,V.BEŞLEAGĂ,D.MATCOVSCHI şi luati-l pe “marele unionist” GHIMPU !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *