„Șeicul invizibil”

Pe Aeroportul Ataturk putea fi oricine dintre noi. Oricine ar fi plecat în deplasare, călătorie de afaceri sau în turism la Istanbul. Oricine dintre noi putea fi printre cei 41 de morți sau printre cei 239 răniți (sunt date parțiale, încă).

Printre cei decedați, 13 sunt cetățeni străini: 5 saudiți, 2 irakieni, un ucrainean, un iranian, un uzbec, un tunisian, un iordanian și un chinez. Cetățeni moldoveni și români nu sunt. Să ne bucurăm? Nu cred că avem motive, pentru că în acel carnagiu ar fi putut nimeri oricine dintre noi sau dintre apropiații noștri. Oricând. În ultimul an, doar în Turcia s-au produs 10 atacuri teroriste de proporții, în urma cărora au decedat și au fost răniți sute de oameni. Despre toate aceste atacuri s-a spus că au fost executate de reprezentanți ai Statului Islamic. În Turcia, la fel ca și în alte zone, inclusiv în Europa, toate atacurile s-au produs în lipsa unor avertismente, astfel încât putem admite că teroriștii intervin oriunde și oricând.

În ultimii doi ani, de când a fost fondat Statul Islamic, mii de oameni au fost omorâți sau răniți sub pretextul „eliminării obstacolelor din calea reinstaurării domniei lui Dumnezeu pe Pământ şi apărării comunității musulmane”. Omoară în numele lui Dumnezeu? Cel puțin asta li se spune miilor de tineri, inclusiv din statele est-europene, racolați sub flamura Statului Islamic.

„Califatul”, acest stat guvernat ca și cum de legea islamică, are un calif, considerat trimisul Domnului pe pământ. Califul are un nume, Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri al-Samarrai. El are 45 de ani, fiind născut în 1971, în Irak, în familia lui Awad Ibrahim Ali. Ultimele studii și le-a făcut la Universitatea din Bagdad, iar prin 2003, acesta ar fi fost cleric la o moschee din Bagdad. Potrivit surselor media, califul a avut câteva soții, printre care Asma Fawzi Mohammed al-Dulaimi, Israa Rajab Mahal Al-Qaisi. Acum, se pare, mai are una, Saja al-Duleimi, de 45 de ani, mama unui fecior de-al său, de 10 ani. Despre el se spune că ar fi un tactician extrem de organizat și nemilos pe câmpul de luptă, iar acest fapt, potrivit presei străine, face ca Statul Islamic să fie extrem de atractiv pentru tinerii jihadiști. Potrivit BBC, până nu demult, în spațiul virtual circulau doar două poze ale califului. Acum sunt ceva mai multe, inclusiv secvențe video. Imaginea foto însoțită de un text concis, în care se spune că oricine va depune informații sau mărturii despre lichidarea sau despre locul aflării acestuia va fi compensat cu 10 milioane de dolari SUA, e cea mai răspândită în spațiul virtual. Ea rămâne postată pe www.rewardsforjustice.net, alături de informații despre alți teroriști care, la fel ca și Abu Du’a, sunt dați în căutare, doar că, pentru deconspirarea acestuia, este promisă cea mai mare sumă de bani. De altfel, sumele promise sunt recompense oferite oficial de SUA pentru suportul acordat Justiției. Până în prezent, prin intermediul acestui program au fost compensate circa 60 de persoane, cu 100 milioane USD. Efortul și curajul celor 60 de oameni au ajutat la descoperirea unor criminali periculoși și la salvarea mult mai multor vieți.

De câțiva ani, poza și informațiile despre Abu Du’a sunt postate pe www.rewardsforjustice.net, fiind preluate de numeroase surse media. Acesta, însă, e de negăsit. Nici chiar SUA, una dintre marile puteri mondiale, nu reușește să dea de el. Tot BBC scria, acum doi ani, că, în public, califul poartă o mască, motiv din care a fost poreclit „șeicul invizibil”. Sursa citată recunoaște că acesta ar avea motive să se teamă de deconspirare, deoarece mai mulți predecesori ai săi au fost omorâți. Dat fiind camuflajul de care face uz acesta, periodic, identitatea sa este pusă la îndoială.

Așa sau altfel, zicând că Statul Islamic e menit să-l readucă pe Dumnezeu pe pământ, califul e un ucigaș necruțător. Se pare că, în realitate, nimeni nu cunoaște prea multe despre acesta și nici nu-și pune prea multe întrebări despre cruzimea sa fără limite. Surse media nu dezvăluie motivele adevărate din care acesta omoară fără scrupule. E sănătos? Are probleme psihice? E supărat pe viața sa? E nefericit? Ce i se poate întâmpla unui om căci, până la urmă, e și el un om oarecare, ca să se răzbune atât de crunt pe o lume întreagă?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *