Sechele pe moralitate

«Prin răspândirea unor informaţii false, defăimătoare, a fost prejudiciată onoarea şi demnitatea domnului Valeriu şi doamnei Angela, care la rândul său duce la o stare de stres şi anxietate în familia acestora şi suferinţă psihică». Acest pasaj este un citat dintr-o acţiune adresată instanţei de judecată la 29 ianuarie 2009. Articolele de presă care au cauzat anxietate celor doi soţi, unul dintre ei – fost parlamentar şi ministru, au fost publicate la 20 ianuarie 2005 şi la 28 iunie 2007.

Timp de 4 ani familia traumatizată nu a făcut nici un apel la redacţii pe marginea acestui stres. A apărut, însă permanent în presă, cu mesaje privind succesele în afaceri, în politică, în viaţa personală. Au ieşit la PRO TV pentru un sărut pasional în direct, pentru cadouri reciproce, obiecte de valoare poleite cu aur şi argint. Apoi, 28 de jurnalişti au asistat la căderea de pe poligon a acestui demnitar de stat, dar nimeni din cei 28 nu a semnalat vreo stare de anxietate.

Iată că acum, în prag de campanie electorală, la o distanţă de 1460 de zile, aflăm că pe chipurile zâmbitoare ale acestor soţi a existat mereu o suferinţă care valorează 100 000 de lei, alături de suferinţa cauzată de articolul scris cu 18 luni în urmă care valorează tot 100 000 de lei. La câţiva kilometri de acestă familie anxioasă trăieşte o familie mutilată. O mamă cu epilepsie, care nu poate munci din cauza invalidităţii, caută orice soluţii să îşi crească fiica rămasă orfană, după ce soţul ei a fost împuşcat. Suferinţa psihică a acestei familii s-a agravat, după ce oficialul vinovat de împuşcarea soţului ei i-a făcut promisiuni de ajutorare şi nu s-a mai arătat.

Sunt două traume care, poate nu e moral să fie comparate. Prima leziune are o valoare de 200 000 de lei, cealaltă, o tragedie care valorează incomensurabil – viaţa unui tată, singurul întreţinător al familiei. Pentru ambele cazuri există un singur sistem de justiţie, care le va evalua şi le va clarifica. Aşteptăm ambele decizii.

Alina Radu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *