Se fură de foame

Despre actuala situaţie criminogenă s-a ajuns să se discute aproape peste tot: la mese de sărbătoare, în transportul public sau la cozile din magazinele mari. Mulţi au ajuns să se teamă că am putea reveni la anii 1990, atunci când se simţea dezmăţul. Cineva din MAI îmi povestea săptămâna trecută că se întâmplă cazuri când se intră în casă şi, paradoxal, hoţul nu se atinge de tehnică sau de alte lucruri scumpe, ci fură mâncarea din frigider şi un palton ros de molii. «Foame», mi-a explicat angajatul MAI. Îmi amintesc bine un alt caz. Uşa unui amic a fost forţată, şi pentru că hoţul nu a găsit banii, i-a sustras o pungă plină cu bănuţi. Adevărul este că uneori se întâmplă lucruri mai grave. Altcineva îmi povestea despre «un grup serios» care este pus pe furatul maşinilor. Până acum au reuşit să sustragă peste zece automobile. Mulţi au devenit mai atenţi atunci când pleacă de acasă, unii şi-au luat câini dresaţi, alţii îşi asigură locuinţa cu sistem de alarmă.

La ultima sa conferinţă de presă, şi fostul preşedinte Vladimir Voronin se arăta îngrijorat de situaţia criminogenă. «Mulţi au început a ridica capul», a declarat Voronin cu referire la fenomenul criminalităţii. «Tema este foarte importantă. Cu dânsa nu se poate de glumit. Pentru că această «zarază» (n.r. – infecţie) foarte repede pătrunde şi foarte repede se înrădăcinează», a mai spus el. «Terasele din Chişinău s-au umplut cu «bandiujnishi» (n.r. – bandiţi). Şi multe alte chestii, dar poliţia deocamdată este în situaţie şi face ca totul să fie regulă. Eu cred în ei», a adăugat ex-şeful statului.

Pe de altă parte, deputaţii AIE cred că acesta este un alt truc de al comuniştilor pentru a denigra actuala guvernare. “În niciun caz nu se va admite revenirea la anii 1990, adică niciun fel de banditism, niciun fel de racket”, asigura anterior Vitalie Nagacevschi, deputat PLDM.

Ne amintim bine că pe lângă sutele de ordine şi medalii împărţite de Voronin, fostul şef de stat a semnat mai multe decrete prin care a tot amnistiat sute de deţinuţi. Oare «bandiujnishii» despre care a vorbit Voronin nu sunt cei pe care i-a amnistiat tot el? (Nu mă refer aici şi la evenimentele din 7 aprilie, când sute de tineri au fost reţinuţi chiar la indicaţia sa.)

Anastasia NANI
a.nani.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *