Scurgeri de informaţii

Surpinzător. Datele personale ale câtorva zeci de mii de cetăţeni, inclusiv datele din buletin au fost plasate pe internet. Pentru prima dată când am descărcat din internet, mai exact de pe pagina web www.torrentsmd.com, un pachet cu informaţii, am constat că este vorba despre o bază cu numere de înmatriculare auto. Baza de date cuprinde detalii despre 190 de mii de numere de îmatriculare. Am verificat informaţiile şi ţin să precizez că aceasta corespunde realităţii. Mai mult, unii dintre şoferii a căror date personale sunt plasate în baza de date auto, ne-au întrebat dacă putem să-i ajutăm şi să distrugem pachetul cu informaţii din internet.

“Acest lucru mă deranjează pentru că şmecherii pot face abuz de datele mele personale”, ne-a spus unul dintre şoferi. Printr-o scrisoare oficială, am solicitat Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (MTIC) să facă o precizare în acest sens. Mai exact, să informeze opinia publică dacă s-a produs o scurgere de informaţii aşa cum am fost informaţi din surse neoficiale. Deja au trecut mai bine de două luni, dar ministerul n-a răspuns scrisorii oficiale, ci doar ne-a comunicat că au primit-o.

Acum două săptămâni am intrat în posesia unui alt pachet de informaţii, descărcat de pe acelaşi site. Datele din buletin, adresa de la domiciliu şi alte date de identificare ale cetăţenilor pot fi identificate în acest fişier cu informaţii. Precizez aici că datele personale din pachet îi vizează pe cetăţenii care locuiesc în municipiul Chişinău, inclusiv în suburbia capitalei.

Potrivit MTIC, la sfârşitul lunii octombrie, reprezenţanţi ai ministerului au participat la ce-a dea 10-a şedinţă a Comisiei pentru securitatea informaţională. În ordinea de zi a şedinţei era prevăzută examinarea unor întrebări, cum ar fi de a elabora în cadrul Comisiei pentru securitate informaţională a documentelor juridice în domeniul asigurării securităţii informaţionale şi propunerea de a crea centrul privind securitatea în spaţiul cibernetic. Nu ştiu dacă prin asemenea şedinţe vor putea fi acoperite acele găuri prin care se produce scurgerea de informaţie din cadrul instituţiilor de stat.

Iurie Sanduţa
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *