Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Săpunul lui Şor

Săpunul lui Şor

11393219_683045731800287_6904824907442849020_nCântec şi voie bună. Campania electorală e o sărbătoare. Pentru cântăreţii partidelor în special. An de an urmărim acest spectacol al absurdului – artiştii se mută de la cumetriile obişnuite la cele electorale.

Dacă e să privim sondajele, cetăţenii R.Moldova au tot mai puţină încredere în politicieni. Nu şi artiştii. Vocile lor devin tot mai mieroase şi mai sonore în faţa politicienilor. De ce oare cântăreţi şi artişti notorii le cântă în strună unor politicieni compromişi? Să se compromită şi ei? Pentru bani? Câţi bani? Haideţi să analizăm împreună rapoartele financiare ale partidelor în această campanie pentru alegeri locale.

În ultimele 2 săptămâni cele 17 partide intrate în competiţie au prezentat rapoarte financiare din care reiese că onorariile pentru cântăreţi ar fi constituit vreo jumătate de milion de lei, adică vreo 25 de mii de euro. Într-un articol de investigaţie publicat de ZdG în campania electorală trecută, cântăreţii declarau că ei iau câte 2000 de euro pentru o jumătate de oră de cântat pentru politicieni. Reiese că în două săptămâni cele 17 partide au avut parte doar de câte 40 de minute de concert în vreo mie de localităţi. Pe de altă parte, afişele electorale trădează. Una dintre televiziuni a declarat recent că Adrian Ursu are concerte zilnice. Pe cine să credem, pe politicieni sau pe cântăreţi?

Cântăreţii, care se complac în statutul de persoane publice cu toate ocaziile, nu depun, totuşi, declaraţii de avere şi interese. Deşi ar avea ce scrie în aceste declaraţii, se ştie că ei nici impozite nu plătesc. Nici pentru cumetriile electorale, nici pentru cele politice.

Să vedem cum e cu politicienii. De curând formularele pentru raportare financiară a partidelor politice în campania electorală s-au schimbat şi, în sfârşit, există linia de cheltuieli „Concerte electorale, scenă, prestaţii scenice, sonorizare”. Da, formularele sunt noi şi mai complexe. Cinismul partidelor politice însă este cel vechi. În majoritatea rapoartelor, cheltuielile de scenă şi pentru sonorizare sunt mult mai ridicate decât onorariile bieţilor cântăreţi. Probabil pentru că onorariile trebuie impozitate, dar cheltuielile pentru boxe – nu.

Concurentul electoral Ilan Şor a declarat în ultimele două săptămâni zero cheltuieli pentru onorarii concertistice. Tot el a declarat zilele trecute că pentru el au cântat Pasha Parfeni, Natalia Gordienco, Constantin Moscovici, Olia Tira, Ian Raiburg şi trupa Zdob şi Zdub. De ce cântă aceşti falnici artişti pentru cel mai compromis om de afaceri, director de bancă şi politician local luaţi împreună? Dacă fiecare dintre noi ar încerca azi să contacteze aceşti artişti să ne cânte cu 1000 de lei ora – ei, probabil, nu ar accepta. De ce acceptă, atunci, să cânte pe gratis, pentru un personaj acuzat că a participat la dispariţia unui miliard din banii noştri comuni? Mâine, vineri, 12 iunie, pe stadionul din Orhei, se va mai defsăşura un concert grandios. Adrian Ursu, Alternosfera, Ionel Istrati, Connect-R, Anastasia Lazariuc, Filip Kirkorov şi soţia businesmanulu acuzat penal, Jasmin, vor cânta din nou, cel mai probabil pe gratis, doar să convingă poporul să îl voteze pe Ilan şor. Raportul la CEC cu cheltuielile pentru ultimul concert va urma deja după alegeri. Nu va fi târziu, dar nici devreme. Pentru că rapoartele anterioare, pline de controverse şi minciuni, nu au schimbat nimic. Nimeni nu a fost scos din cursa electorală pentru rapoarte mincinoase la CEC.

Dacă un politician minte în electorală şi nu e pedepsit, cât de sigur se simte el să mintă în fotoliul oficial? Foarte sigur. Poate puţin mai singur. Cântăreţii care au cântat pe gratis – au deja procurate biletele spre destinaţii exotice. Să îşi odihnească coardele vocale, cele ale sufletului le sunt rupte, nu au ce restabili, probabil.

Iar alegătorii? Le vor mai suna în urechi refrenele cu concerte mincinoase, apoi îşi vor asculta sărăcia. Da, oamenii de la Orhei au primit recent pungi cu săpun şi detergent de la Ilan şor. E cel mai necesar lucru după o campanie electorală murdară. Dar cine să le tragă o săpuneală adevărată acestor non-politicieni, organelor de control şi cântăreţilor de nimic? Oare ce marcă de săpun li s-ar potrivi?