Salarii comice pentru apartamente astronomice

Pe vremuri, când bunicii şi bunicele noastre erau fete şi flăcăi, se căsătoreau de cum ajungeau la majorat. Ei îşi începeau viaţa conjugală cu două linguri şi cu o laiţă. Şi năşteau copii câte doi pentru mama, câte doi pentru tata şi câte doi pentru ţară, uneori chiar şi câte trei pentru fiecare. Iar pe parcursul vieţii agoniseau la gospodărie şi trăiau fericiţi, fără a suporta lipsuri. Ei nici nu se gândeau că ar trebui să economisească bani ca să le ajungă până la salariul următorl salariu.

Acum, însă, realitatea este alta. Faza cu “să începem totul de la “0” e deplasată”. Tot mai puţine familii se întemeiază. Iar tinerii, mai nou, nu sunt prea încântaţi de a sta în RM. Ei se tot gândesc cum mai repede ar putea pleca peste hotare ca să muncească. Pentru ce? Pentru ca să-şi procure un apartament.

Încurajările guvernanţilor prin diverse acţiuni populiste cum ar fi de exemplu cele din Anul Tineretului sunt în disonanţă cu realitatea. O motivaţie care, vezi doamne, să te determine să stai în ţara ta şi niciun gând năstruşnic de ducă să nu-ţi dea târcoale…

Se tot vorbeşte despre integrare europeană, despre dezvoltarea economică a ţării… dar, se vorbeşte doar…

Aduc un exemplu. O tânără familie de profesori se căsătoreşte. Ei vor să lucreze în Moldova. Vor să educe copiii din satul lor, vor să nască copiii lor. Ei sunt otimişti în raport cu promisunile guvernanţilor despre viitorul luminos ce li se aşterne în cale.

Salariul unui profesor începător este tocmai de 1200 lei. Deci, venitul unei tinere familii este de 2400 lei. Să zicem că proaspăta familie vrea să-şi cumpere un apartament cu două odăi a cărui valoare este de aproximativ 4o mii de euro. Un calcul simplu ne arată că timp de 20 de ani tânăra familie adună această sumă. Dar… în această perioadă tinerii, doamne fereşte, să mănânce ceva. Cât priveşte îmbrăcămintea, ar trebui să se mulţumească cu ceea ce au la moment şi să-şi păstreze hainele în aşa mod, încât timp de 20 de ani acestea să nu ajungă zdrenţe. Evident, naşterea unui copil este exclusă în condiţiile lor.

Veronica Russu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *