Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Să ne pregătim de război?

Să ne pregătim de război?

Rusia şi-a desemnat omul care să-i apere interesele la Tiraspol. Iar acesta nu este unul oarecare, ci unul foarte cunoscut în Rusia şi nu doar. Începând cu 21 martie 2012, vicepremierul rus Dmitri Rogozin va fi reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru conflictul transnistrean.

Informaţia ar trebui privită cu temeri de către oficialii de la Chişinău, dar şi de către celelalte părţi implicate în soluţionarea conflictului transnistrean. Rogozin este un nume important în Federaţia Rusă. Pe lângă faptul că deţine funcţia de vicepremier, acesta este responsabil de industria armamentului. În anii 2003-2004 a fost vicepreşedinte al Dumei de Stat, iar din 2004 şi până în 2011 a fost reprezentantul Rusiei la NATO. Deci, omul le cam are cu ale războiului. Mai ales că despre el s-a spus de asemenea că a fost unul dintre regizorii intervenţiei militare a Rusiei în Georgia, în 2008.

Rogozin este cunoscut prin faptul că nu se sfieşte să spună orice îi trece prin cap. Acesta i-a ironizat pe români pentru că au permis găzduirea de componente ale sistemului de apărare antirachetă american. “Poate cred că sunt importanţi, dar nici măcar comandantul român al bazei nu are voie să intre mai departe de hol”, spunea recent Rogozin, care mai făcea declaraţii dure şi totodată ironice la adresa NATO şi SUA. “Americanii au inventat o poveste conform căreia Europa nu se poate descurca fără ei, iar rezultatul nu este atât de benefic pentru europeni. Aceştia au devenit ostateci şi ţinte ale unor atacuri de retaliere, fără ca măcar să aibă acces la tehnologiile americane”, menţiona Rogozin.

Luna trecută, Rogozin, la o întâlnire cu stundeţi ruşi, făcea o declaraţie care lasă cel puţin loc de interpretări. “Ruşii trebuie să facă mai mulţi copii şi să nu se bazeze pe imigraţie pentru creşterea populaţiei.  Fără mai mulţi copii nu vom ajunge să avem o populaţie de 500 de milioane, de cât avem nevoie”, spunea el. Rogozin mai spunea că Rusia ar trebui să aibă în curând un al doilea centru geopolitic, după Moscova, situat undeva în estul ţării, iar pe termen lung să apară patru centre geopolitice. Aceasta presupune dezvoltarea regiunilor din est şi stoparea migrării populaţiei din aceste zone. “Asta e treaba statului şi va fi îndeplinită”, a promis  Rogozin. Să intre oare în planurile sale expansioniste  şi regiunea transnistreană sau chiar R. Moldova?

Faptul că Putin şi-a trimis la Tiraspol un om de încredere, fără teama de a spune direct, uneori obraznic, unele lucruri, ar trebui să-i pună pe toţi în gardă. Şi pe americani, care au speranţe deşarte într-o rezolvare a diferendului transnistrean, şi pe celelalte puteri europene, care consideră că au soluţii pentru acest conflict, dar mai ales pentru cetăţenii şi oficialii R. Moldova. Prezenţa lui Rogozin spune multe, nu însă şi că acest conflict poate fi rezolvat pe cale paşnică.

Victor Moşneag, victor@zdg.md