Rusia de pe Nistru

Ce avem azi la Nistru? Pe malul stâng  – o a doua Rusie… Din  jumătatea de milion de populaţie din stânga Nistrului, 180 de mii sunt cetăţeni ruşi şi alţi 100 de mii – cetăţeni ucraineni. 50%, sumar vorbind. Cine sunt ei? Ce ocupaţii au? Interesele cui servesc?

Rusia nu se dă bătută. Lupta pentru R. Moldova continuă. După ce Parlamentul European a dat peste cap războiul vinurilor, înscenat de Moscova, şi a dat undă verde băuturilor moldoveneşti pe piaţa comunitară, Rusia s-a grăbit să provoace un nou scandal în relaţiile cu Chişinăul. Nu, nu e vorba de un nou război al merelor sau al gasterbeiterilor, aşa după cum a scris presa rusă. Moscova şi-a trecut supărările pe un alt plan decât cel comercial şi umanitar. Potrivit viceministrului rus de Externe, Grigori Karasin, Kremlinul se arată profund îngrijorat de decizia Chişinăului privind instalarea a 6 puncte interne de control migraţional la Nistru pentru cetăţenii străini care traversează frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean, necontrolat vremelnic de Chişinău. Controlul va fi aplicat în cazul în care străinii veniţi în Transnistria (de obicei aceştia sunt cetăţeni ruşi sau ucraineni) vor vrea să ajungă în dreapta Nistrului. Rusia se opune, nu vrea, nu-i convine să-i fie monitorizaţi “cetăţenii” (agentura) din Transnistria şi ameninţă cu dezgheţarea conflictului transnistrean, – asta dă de înţeles Karasin, iar marţi, la Chişinău, într-o conferinţă de presă, V. Liţkai, fostul şef al biroului de relaţii externe în administraţia transnistreană, mai că nu a ajuns la declaraţii de război. În opinia sa, instalarea posturilor migraţionale ar putea readuce situaţia de la Nistru la condiţia din ajunul conflictului armat din 1992. Nu sunt mai puţin categorici în declaraţiile lor nici comuniştii. Cântând în strună Moscovei, aceştia acuză conducerea R. Moldova că pune la cale instalarea unei frontiere pe Nistru… Poziţia comuniştilor este clară. Ei profită de frustrările şi emoţiile Moscovei şi sunt gata să speculeze orice scenariu din Est, în speranţa că vor putea provoca alegeri anticipate şi reveni la putere. Rusia, la rândul ei, îşi doreşte şi ea un alt regim de guvernare la Chişinău, mai loial Moscovei. Până la urmă, şi unii şi alţii vor acelaşi lucru: scoaterea R. Moldova de pe agenda Summitului de la Vilnius şi menţinerea ei sub influenţă rusească.

Scandalul cu oficiile migraţionale la Nistru nu e de azi. Un proiect de lege privind deschiderea acestor oficii a fost votat de Parlamentul R. Moldova înaintea vacanţei de vară, pe 5 iulie, şi trecut pentru lectura a doua în sesiunea de toamnă-iarnă. După revenirea din vacanţă, comuniştii au cerut, însă, anularea proiectului de lege, demiterea Guvernului, dizolvarea Parlamentului şi anticipate. Sub flamura aşa-zisei revoluţii de catifea, comuniştii – inspiraţi şi ajutaţi de Rusia, au pornit să scandalizeze lucrurile în speranţa că vor putea sabota asocierea R. Moldova la UE. Şi fac paradă “de catifea”. Ăsta e baiul. Restul sunt pretexte. Să fie clar: instalarea oficiilor migraţionale la Nistru este o condiţie obligatorie pentru liberalizarea regimului de vize cu UE – cauză pe care R. Moldova o pledează de ani de zile pentru cetăţenii săi şi pe care Rusia, tot de atâţia ani, o boicotează prin agenţii săi de influenţă de la Chişinău, Tiraspol, iar mai nou – şi Comrat. Paradoxul paradoxurilor: Rusia, care speculează cel mai mult în jurul acestor posturi migraţionale, le are instalate în Rusia, acolo unde are nevoie de ele, în număr de 142. Şi nici Chişinăul, nici un alt stat, mai îndepărtat sau mai apropiat de Rusia, nu s-a arătat deranjat de acest fapt, pentru că problema este până la urmă una internă a Rusiei şi ţine de securitatea ei, tot aşa cum cele 6 posturi migraţionale la Nistru sunt o problemă internă care ţine de securitatea R. Moldova. Şi punctum.

De ce admite Chişinăul şi nu vrea Moscova şi Tiraspolul să admită un control migraţional la Nistru? Ar fi mai multe răspunsuri. Mai în faţă cred că ar fi opţiunile geo-umane: Chişinăul vrea o apropiere cât mai mare de UE, Moscova şi Tiraspolul dimpotrivă. Chişinăul vrea deschiderea frontierelor UE pentru cetăţenii săi, Moscova şi Tiraspolul vor păstrarea statutului de rezervaţie rusească pentru R. Moldova. Rusiei îi convine să menţină statutul de gaură neagră pentru Transnistria, pe când Chişinăul (în urma asocierii la UE) va trebui să blocheze această gaură. Statutul R. Moldova se schimbă radical în cazul .plecării sale spre UE. Cel al Rusiei va trebui să se schimbe şi el. Asocierea la UE trece R. Moldova din coridorul doi de securitate UE şi NATO în coridoul unu. Iar asta înseamnă că Rusia nu va mai putea controla, atât de liber şi nestingherit – după cum o face azi, situaţia în zonă. Instalarea oficiilor migraţionale îi va provoca anumite incomodităţi. Ce avem azi la Nistru? Pe malul stâng avem, de fapt, o a doua Rusie. Deşi Transnistria este, de jure, parte suverană a R. Moldova, de facto este un teritoriu ocupat şi ţinut sub ocupaţie de armata rusă, FSB-ul rusesc, miliţia rusă (transnistreană) şi de un regim-surogat instalat de Rusia, monitorizat de Rusia, fiunanţat de Rusia şi pus să facă politică rusească într-un teritoriu care nu este, sub nicio formă, rusesc. Transnistrtia, însă, e invadată nu numai de armată, securitate şi miliţia rusă, ea clocoteşte de tot genul de agentură rusească, care circulă zilnic între Tiraspol, Moscova, Odesa, Kiev, Chişinău, Comrat, Bălţi… Cum să nu fie deranjată Rusia, dacă din jumătatea de milion de populaţie din stânga Nistrului, 180 de mii sunt cetăţeni ruşi şi alţi 100 de mii – cetăţeni ucraineni, care vor trebui monitorizaţi la trecerea Nistrului. Cine sunt ei? Ce ocupaţii au? Interesele cui servesc? Deschiderea oficiilor de control migraţional va trebui să facă lumină şi asupra acestui gen de întrebări. Comuniştii se declară deranjaţi că aceste posturi ar pune frontieră pe Nistru. Chiar să nu ştie Voronin că Rusia a instalat regim de frontieră la Nistru încă în 1992? Dacă spre Dubăsari (situaţia e aceeaşi peste tot) poţi trece cu “buna ziua” şi “la revedere” pe lângă servicul de control al R. Moldova, care e unul simbolic, pe partea stângă treci controlul vamal şi de frontieră, de parcă intri în Coreea de Nord. Chişinăul a întârziat cu instalarea posturilor migraţionale exact cu 20 de ani. Păcat ar fi să mai întârziem din cauza lui Voronin, Şevciuk, Karasin sau Putin cu alţi 20.

zp8497586rq
zp8497586rq

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

11 comentarii

 1. Petrus

  Bun articol, maestre! Ma speriasem ca renuntarea la Jurnal se asocia si cu Zdg. Acum m-ati linistit.

 2. Petrus

  Chiar sunt curios ce se va intampla cu Transnistria care va ramane ca o enclava intre doua tari asociate la UE? Sau cu Königsberg (Kaliningrad) daca se taie legatura terestra? Probabil ca va veni randul rusilor sa faca poduri aeriene ca americanii la Berlin…Dar daca Ucraina nu admite tranzit aerian intr-o gaura neagra? Mi-e deja mila de comunisti si de coloana a V-a. Le mai ramane doar azilul politic in Rusia. Ce ziceti de un articol comparativ intre atitudinea bisericii ucrainiene si a celei a RM legata de asocierea tarii la UE? Cred ca Patriarhul si javrele din politica care-l pupa-n…jur ar merita sa scrieti un articol.

 3. AUTORUL

  Pentru Petrus. Nu va suparati, dar banuiesc ca m/ati confundat cu P.Bogatu, reiesind din primul Dvs comenariu. Aluzia pe care o faceti la Jurnal de Chisinau si despartirea de Jurnal cred ca e pentru Petru Bogatu. Eu sunt alt Petru…Grozavu
  In ceea ce tine de cel de-al doilea comentariu, decizia Bisericii Ruse din Ucraina surprinde cu adevarat, dar nu-i exclus sa fie o decizie impusa de imprejurari. Putin (Rusia)nu poate sa nu isi dea seama ca pierde controlul politic asupra Ucrainei in legatura cu Vilniusul si atunci nu are de facut nimic altceva decat sa impinga in prima linie Biserica ca sa poata face prin biserica rusa ceea ce ii va fi mai greu sau aproape imposibil sa faca prin politica. Credeti ca degeaba merge Kirill (Patriarhul)atat de des in Ucraina, iar de la o vreme i s-a facut dor si de Moldova? Kirill este al doilea, dupa Putin, mare lider al Rusiei, chiar daca nedeclarat. Are imagine, are influenta in Rusia si e destul de bine scolit. Si pregatit politic. Si Cremlinul va cauta sa joace aceasta carte in noile jocuri geopolitice. Ce ziceti?

 4. Petrus

  Scuzati confuzia. Interesanta ideea cu avansarea patriarhului. Dar pare atunci ca Rusia mai are o speranta cu RM, devreme ce-l lasa pe-al nostru sa-si faca lectiile vechi…Sper sa i se intoarca “turul” candva, chiar si de popor.

 5. Mihai

  Acest Patriarh are un nume care s-ar putea pronunta si ca Chirica. Deci ca si Chirica din povestea lui Creanga isi baga coada oriunde il trimite Talpa Iadului Putin.

 6. Deportatul

  Rusia are interesile sale.
  Rusia a ocupat o parte din teritoriul RM, noi nefiind la hotar cu Rusia. Balticii fiind la hotar cu Rusia nu au teritorii ocupate de Rusia
  Vina este în noi, cetăţenii RM. De 20 ani alegem slugile Rusiei, foştii membrii biroului politic al partidului comunist din rssm – Snegur, P.Lucinskii, Voronin (şi acuma colegii de guvernare a lui P.Lucinskii – Filat, Diacov; şi colegii de guvernare şi bussines – Lupu, Plahotniuc).
  Pe timpul urss a fi avansat de a fi membrul biroului politic al partidului comunist din rssm era posibil, doar dacă Moscova era încrezută că candidatul va apăra interesile Moscovei, Rusiei. KGB garanta că persoana va fi sluga Rusiei.

 7. Deportatul

  p/u Petrus – Nu regreta că nu mai manipulează Petru Bogatu, nu mai lustruieşte imaginea oligarhului Filat, subalternului komunistului venit de la Moscova P.Lucinskii, cu care au “prihvatizat” averea statului, adica a cetăţenilor RM – însărăcind cetăţenii RM.
  Poate că Dl P.Bogatu şi-a dat seama căt rău a făcut, manipulînd cetăţenii RM în favoarea lui Filat; Filat care a “furat” şi speranţa cetăţenilor din aprilie 2009

 8. Deportatul

  p/u Mihai din Germania. Săptămîna trecută l-ai atăcat pe Chirtoacă, precum că în 2011 ai fost la Valea Morilor şi era mare dezordina.
  Eri am fost eu la Valea Moriklor, fostul “Lac comsomolist” unde este şi Teatrul de Vară. Prin 1989 deseori mă duceam acolo la mitingurile de Renaştere Naţională.
  “Lacul comsomoliştilor” l-au destrus comuniştii, cum este şi pînă acum destrus tot de comunişti Stadionul Central
  Acum la Valea Morilor e o frumuseaţă. Erau mulţi părinţi cu copii. Cineva îmi spunea că noaătea e mai frumos, e luminaţie şi deasemenea cetăţenii se plimbă la Valea Morilor.
  Atăcînd brutal pe Ghimpu şi Chirtoacă facem lucrul propagandei Rusiei.
  Repet – şi Ghimpu şi Chirtoacă au neajunsuri, dar ei se stăruie pentru interesul cetăţenilor. Cine nu are neajunsuri!? Chirtoacă şi pînă acum locuieşte cu chirie la Ciocana,

 9. Petrus

  Pt. “Deportatul”: regret nepartinic disparitia oricarui ziarist. Chiar si de la romanul renegat de la “Moldova Suverana” am cate ceva de invatat… Sper ca Petru Bogatu sa reapara candva, undeva. A facut mult mai mult bine decat rau. Imi imaginez ca painea ziaristilor este foarte amara daca nu pupa ceva sau undeva…

 10. Deportatul

  De acord 100% cu “painea ziaristilor este foarte amara daca nu pupa ceva sau undeva…”.
  Dar în toate trebuie să fie o limită, inclusiv şi în “pupat ceva şi undeva”. Mai este bunul simţ în a slugi cuiva, inclusiv bunul simţ a jurnalistului care MANIPULEAZĂ, PROSTEŞTE cetăţenii RM în folosul oligarhului care şi-a făcut averi de milioane de Euro , fiind la guvernare, şi cetăţenii RM făcîndu-i cei mai săraci din Europa; manipulînd cetăţenii în folosul politicienilor RM, care slugesc intereselor Rusiei, Rusiei care a ocupat o parte din teritoriul RM, – întărind regimul prorus de la Tiraspol şi Comrat.
  Din cauza jurnaliştilor, care MANIPULEAZĂ cetăţenii RM, se votează masiv oligarhii, care au însărăcit cetăţenii şi slugesc intereselor Rusiei.

 11. Petrus

  Conform statisticilor oficiale, ucrainienii sunt mai saraci decat cetatenii RM. Kosovarii, bosniecii si probabil albanezii, si mai si…In rest, sa asteptam reactia lui Petru Bogatu. Mie, limita prostiei mi se pare felul in care politicienii si majoritatea “narodului” pupa poala popii ba se mai si spovedesc, astfel ca toate secretele din tara sa ajunga urgent la Moskva.