Rusia a trecut Nistrul (II)

“Rusia şi-a pus oligarhii la treabă. După ce, ani la rând, le-a dat dezlegare la tot felul de afaceri dubioase, Kremlinul a decis să-i înroleze pe “marii şmecheri” ai Rusiei untr-un nou gen de trupe de intervenţie pe “frontul moldovenesc””.

“Dacă vreo ţară din Europa de Est vrea cu adevărat în Europa, aceasta este R. Moldova. Să renunţăm la ea, ar însemna condamnarea politicii estice a UE şi Poloniei la înfrângere”, scrie publicaţia poloneză Rzeczpospolita, citată de Unimedia. În opinia autorului, Andrzej Talaga, UE şi Polonia s-au concentrat prea mult pe Ucraina şi au lăsat “flancul moldovenesc” descoperit în faţa Rusiei.

S-ar putea ca, în cazul R. Moldova, autorului să-i scape rolul României, care-l alternează pe cel al Poloniei în relaţiile cu Ucraina, dar tensiunile în jurul R. Moldova oricum cresc şi aici nu putem să nu-i dăm dreptate colegului nostru de la Rzeczpospolita. “Moscova este cât pe ce să zădărnicească UE să încheie Acordul de asociere cu R. Moldova – cel mai pro-occidental stat post-sovietic. În cazul în care îi va reuşi jocul, UE va suporta o înfrângere de imagine, dar şi mai grav, una geo-strategică… Nistrul stă pe o bombă cu ceas, care ar putea arunca în aer întreaga politică est-europeană a UE”, e de părere Andrzej Talaga. În principiu, ceea ce se vede bine de la Varşovia, nu se vede mai rău nici de la Chişinău. Cu cât Vilniusul e mai aproape, cu atât mai multă agitaţie, nervozitate şi diversiuni (proiecte) din Est, chiar dacă la recenta întrevedere de la Moscova cu şefa diplomaţiei de la Chişinău, N. Gherman, ministrul rus de Externe, S. Lavrov, dădea asigurări că Rusia va respecta alegerea suverană a R. Moldova pentru UE, ceea ce înseamnă că nu va interveni nici politic, nici militar. Va fi, nu va fi? Greu de spus. La nivel de declaraţii, Rusia a stat mereu bine. În ultimii 20 de ani nu oboseşte să tot declare că ne respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială şi tot de atâţia ani ne ţine sub ţeava armelor şi se opune retragerii trupelor militare de la Nistru. Asta este Rusia.

Hitler nu mai e, dar Stalin?

Moscova are un nou proiect pentru R. Moldova. Încă unul. Din aceeaşi serie anti-Vilnius. Nu e unul scos acum din cutie, pentru că proiectul repetă, ca intenţie, un plan rusesc interbelic, care, în circumstanţele politice de atunci, le-a prins ruşilor bine. Rusia pusese mâna pe Basarabia. Potrivit presei ruse, “noul” proiect este unul umanitar (“umanismul” a prevalat întotdeauna în politca expansionistă a Rusiei) şi are ca ţintă dezvoltarea infrastructurală a Transnistriei. În opinia autorilor proiectului (botezat în spiritul interesului politic al Rusiei – “Transnistria Euroasiatică”), stânga Nistrului trebuie să depăşească ca dezvoltare malul drept, să ajungă un fel de rai, un pol de atracţie pentru basarabeni, astfel încât aceştia să nu mai vrea să meargă în UE şi să se ceară singuri sub aceeaşi umbrelă euroasiatică cu Transnistria. Povestea e veche. De altfel, autorii proiectului nici nu ascund acest lucru. Dimpotrivă, bravează, fac paradă şi caz de performanţă politică din precedentul interbelic, când Transnistria (sovietizată) devenise, zic ei, un fel de pământ al făgăduinţei pentru Basarabia. Regnum.ru scrie, cu referire la gestionarii proiectului, că “R. Moldova a trecut prin această experienţă atunci când moldovenii din dreapta Nistrului jinduiau viaţa celor de pe malul stâng şi astfel s-a ajuns la unirea celor două maluri de Nistru şi la formarea republicii sovietice socialiste moldoveneşti… Acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi acum”. Din păcate, nu are cum. În primul rând, nu mai suntem în 1940. În rândul al doilea, la Berlin nu mai este Hitler la putere, chiar dacă, la Moscova, ruşii zic că au un nou Stalin la Kremlin. Şi, în al treilea rând, într-un secol al internetului şi al unei lumi fără frontiere rigide, speculaţiile de genul unirii Basarabiei cu Transnistria (din 1940) sunt pentru analfabeţi, naivi sau proşti. Şi pentru alde “nema mamî, nema papî” (rătăciţii lumii). Sau, poate că Moscova intenţionează, la modul serios, să repete scenariul 28 iunie 1940, sub acoperirea Ununii Euroasiatice (pe atunci a URSS), dar tot pe tancuri, mai ales că blindatele ruse sunt încă pe poziţii, după aplicaţiile militare din Transnistria, încheiate acum câteva zile.

“Unirea” Basarabiei cu Transnistria

După deconspirarea şi condamnarea, pe plan internaţional, a Pactului Ribbentrop-Molotov, propaganda rusă, la fel ca şi cea sovietică, nu mai are cum ascunde faptul că intrarea armatelor sovietice în Basarabia, în 1940, a fost un act de ocupaţie, convenit între Stalin şi Hitler. Doi: cum puteau jindui basarabenii viaţa de dincolo de Nistru, dacă preţul “sovietizării”, pe care l-au plătit după 28 iunie 1940, transnistrenii îl plătiseră încă în anii `30: deportări, colectivizare forţată, gropi cu var, satanizarea societăţii, lagărele de muncă… S-a schimbat situaţia cu anii? A fost pentru transnistreni viaţa mai dulce cu Smirnov? Este mai confortabilă cu Şevciuk? Va fi mai frumoasă cu Putin şi Rogozin? Întrebaţi-i pe transnistreni (cu excepţia celor îndoctrinaţi). Jocuri, speculaţii. Ca, de altfel, şi proiectul “Transnistria Euroasiatică”. Dacă pleacă Ucraina şi R. Moldova în UE, Transnistria intră în insolvabilitate politică. Lipsa unei frontiere directe cu Rusia pune Transnistria într-o mare dificultate. Are nevoie Rusia de zone moarte? Evident, nu. Rusia are nevoie de teatre de manevră, iar asta înseamnă că, pentru Rusia, Transnistria nu se termină la Nistru. De aici şi resuscitarea planului interbelic de “unire a Basarabiei cu Transnistria”. În următorii 1,5 ani, Rusia promite 60 milioane USD pentru construcţia a 12 obiective de infrastructură socială în Transnistria. Banii – cel puţin aşa scrie presa rusă, vor fi donaţi, iar donatorii sunt marii oligarhi ai Rusiei. Curios, nu? Rusia şi-a pus oligarhii la treabă. După ce le-a dat dezlegare la tot felul de afaceri dubioase, Kremlinul a decis să-i înroleze pe “marii şmecheri” ai Rusiei într-un nou gen de trupe de intervenţie pe “frontul moldovenesc”, pe lângă cele deja existente: armată, biserică, regimuri separatiste, ONG-uri, gradaţii “marelui război”, veteranii Agfganistanului, alogenii, Uniunile ofiţerilor sovietici… Spaţiul de manevră al Rusiei se extinde. De la începutul acestei săptămâni, oligarhimea rusă a lansat câteva proiecte “caritabile” şi în dreapta Nistrului, sub acoperirea Asociaţiei “Moldova mea”. Până unde se va merge, că Transnistria a rămas deja în spatele “frontului”?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Petrus

  Suntem singuri vinovati de nerezolvarea situatiei. Eu n-as mai intra niciodata intr-o biserica care tine de patriarhia Rusiei, as sarbatori Craciunul pe stil nou, n-as mai deschide niciodata un post de radio sau TV care vorbeste ruseste, as refuza sa-mi dau copiii la o scoala cu predarea in rusa, as alege engleza in locul rusei ca limba straina de studiu pt copiii mei, nu as cumpara nimic in limba rusa, as refuza sa mai raspund rusofonilor in limba lor in RM, nu as mai cumpara niciodata un ziar sau o revista in limba rusa, i-as exclude din parlament pe nesimtitii care se exprima in rusa, as refuza ca ministru de externe sa plec fara traducator la Moscova, as refuza ca presedinte sa particip la falsa zi a victoriei sau la crestinarea rusilor, etc. Suntem lipsiti de patriotism pt ca suferim de tembelism si de pupincurism.

 2. Deportatul

  “Rusia a trecut Nistrul” – NU! RUSIA NICI NU A PLECAT DINTRE PRUT ŞI NISTRU!
  Doar şi dupa 1991 ne-au condus RM tot foştii membrii biroului pc rssm, (Snegur, P.Lucinskii, Voronin) avansaţi în funcţii mari de Moscova cu acordul KGB-ului
  Filat a fost avansat, susţinut de P.Lucinschii. Filat “peste noapte” a devenit “anticomunist şi proeuropean”, şi format PLDM pentru a dezbina electoratul proromân, proeuropean. Doar deacuma era PNL cu deputata V.Pavlicenco şi PL cu D.Chirtoacă
  Hadîrcă a fost consilierul lui P.Licinskii. Acum Hadîrcă încearcă să distrugă PL
  Diacov cu partidul lui, PD, erau împreună cu P.Lucinskii
  Lupu a fost avansat şi îndeplinea indicaţiile lui Voronin
  Împotriva Decretului Preşedintelui Interimar Ghimpu cu privire la scoaterea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM au fost nu doar PCRM, dar şi PLDM (Filat, Leancă) şi PD (Lup, Corman)
  Ghimpu este numit “duşmanul Rusiei” (http://www.mn.ru/politics/20120330/314590687.html) şi atăcat dur de propaganda Rusiei, comunişti, dar şi de “proeuropenii” PLDM şi PD cu mass-media “independentă” care este “cumpărată şi răscumpărată” de oligarhii proruşi “trei Vlazi”
  Majoritatea cetăţenilor sunt manipulaţi, prostiţi cu idei proruse de mass-media din RM, inclusiv şi de mass-media “anticomunistă, proeuropeană”
  Sunt de acord cu părerea lui Petrus!

 3. ALFA

  De acord cu dl Deportat, desi daca e sa comparam prezenta rusa din Transnsitria si cea din Basarabia, diferentelke exista. Basarabia nu mai este sub calcaiul Moscovei. Si de la 1989 incoace nici nu a mai fost si sa nu mai fie in vecii vecilor, Amin! Transnistria e alta poveste. Si acolo putea fi altfel, daca acceptam implicarea amercianilor, dar nu a fost sa fie. Din motivul din care yice Deportatul c[ nu am avut noroc de “pastori”. }n Basarabia, de fapt, Rusia a ramas prezenta in masura in care mai are godacii care nu se lasa de supt la “ţâţa” mamei scroafe sau nu se pot rupe de la treuca ei.Daca nu ar fi fost Romania si daca nu aveam solidaritatea Europei si americanilor, Moscova ne-ar fi papat ca si pe Transnistria. Dar aşa, multumim Domnului Si să ne rugăm lui să nu ne lase pe mâna Rusiei, iat cîţeluşii de la Chişinău sau Comrat sau Taraclia sunt de potolit. Depinde ce vom face ceilalti, ne-porciţii

 4. Deportatul

  Da! Diferenţa există doar numai între prezenţa Armatei Rusiei în Basarabia şi “Transnistria”.
  De acord: – “Rusia a ramas prezenta in masura in care mai are godacii care nu se lasa de supt la «ţâţa» mamei scroafe sau nu se pot rupe de la treuca ei.”. Puţin godaci avem?
  Cu ce sunt mai buni 86 deputaţi (din totalul de 101) din PCRM (Voronin, Dodon, …) + PLDM (Filat, Leancă, …) + PD (Lupu, Diacov, Plahotniuc, Corman, …) care au fost împotriva Decretului Dlui Ghimpu de scoaterea Armatei Rusiei de pe teritoriul PM ca conducerea de la Tiraspol !?
  Dar dacă te nimereşti la sudul RM între gagauzi şi bulgari, nici n-ai spune că eşti în RM, dar eşti în Rusia.
  Şi în ZDG şi în “Timpul” a fost informaţia un an întreg că Guvernul Filat şi acum Leancă rusifică şi unica insulă vorbitorilor limbii române, în rază de vre-o 60 km, din s. Valea Perjei, r-l Taraclia. Şi nimeni nu sare în ajutor împotriva rusificării elevilor care învăţau în limba română – au închis unicul gimnaziu cu predare în limba română.
  Manipularea cetăţenilor RM pentru PCRM+PLDM+PD şi împotriva PL (Ghimpu, Chirtoacă) ne va ţine mult timp sub influienţa Rusiei. Jurnaliştii manipulatori aduc mai mult rău ca sistemul juridic. Dacă vor fi aleşi demnitari cu Demnitate Naţională, pentru Adevăr, pentru interesul naţional şi nu buzunarul milionarului care au însărăcit cetăţenii, atunci şi sistemul juridic va fi la nivel, atunci şi Rusia şi-a lua Armata Rusiei de OCUPAŢIE de pe teritoriul RM

 5. stefan

  Daca vrem sa ne fie bine noua si copiilor nostri trebuie sa punem FRONTIERA PE APA NISTRULUI. Doar asa vom putea scapa de RUSIFICARE si dictatura. rusia nu doarme si lupta pentru a FURA INCA ODATA MOLDOVA.

 6. Deportatul

  Ştefane, mai bine schimbă-ţi numele. Aşa gîndea şi Ştefan Cel Mare şi Sfînt cînd o parte din teritoriu este ocupat de moscali!? Dar Ştefan cel Mare şi Sfînt tot aşa era să umble cu Smirnov la meci de fotbal şi cu Şevciuc la concerte cum o făcea Filat “a vostru”!?
  Oare actualmente Rusia nu a pus frontiera pe Nistru , dar a şi ocupat o parte din Teritoriul RM în partea dreaptă a Nistrului!?
  Şi dacă actualmente cazacii ruşi au pus control pe Nistru, oare Bălţul, Comrat, Taraclia, satele ucraineşti, gagauze, bulgare, dar şi o parte a Chişinăului nu sunt rusificate fără a avea Armata Rusiei!?
  Atăt timp cît jurnaliştii, ONG-rile media, comentatorii politici care sunt “căţeii”, “cumpăraţi şi răscumpăraţi” de propaganda Moscovei, comuniştii şi neocomuniştii din PCRM, PLDM, PD ce au fost împotriva Decretului Preşedintelui Interimar de a scoate Armata Rusiei de ocupaţie va fi rusificată tot teritoriul RM.
  Iată mai sus este scris cum Guvernul lui Filat şi Leancă rusifică elevii prin închiderea clădirei unicului gimnaziu cu predare în limba română în rază de 60 km din regiunea rusificată de gagauzi şi bulgari, fără a fi acolo Armata Rusiei şi cazacii ruşi.
  Ce ar fi făcut Ştefan cel Mare şi Sfînt cu aşa “boieri”!? Au dreptul foştii şi actualii guvernanţi să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt!?

 7. vlad

  Acest răscolitor articol, semnat de publicistul Petru Grozavu, mă grăbește să dialoghez cu toți responsbilii de educația și instruirea națiunii: 1.Ce filme propagăm? 2.Ce fel de cântece cântăm? 3.Sub ce aspect desfășurăm orele educative în unitățile de învățământ?4.Până când în școlile de toate nivelurile câte o Tatiană Ivanovna întreabă de ce nu s-a dat ZVONOCUL? Etcetera,etcetera…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *