Ribbentrop–Molotov l-a supravieţuit

A plecat în tăcere şi, probabil, dintr-un întuneric-beznă. De fapt, în ultimii săi ani de viaţă a trăit în întuneric. Nu vorbesc metaforic. În apartamentul său de la Porţile Oraşului, de mai mulţi ani, fusese deconectat curentul electric, pentru nişte pretinse datorii acumulate pentru consumul de energie de la scara blocului, în perioadele în care eroul nostru era plecat de acasă, la feciorul său, în România. Acest caz ni l-a povestit chiar el, acest înflăcărat oponent al Pactului Ribbentrop-Molotov. Încerca, în ultimul timp, să-şi demonstreze dreptatea prin instanţe de judecată şi nu vroia să cedeze în faţa celor de la Fenosa, care îl obligau să plătească pentru lumina pe care nu o văzuse, nu o consumase.

Era trist aproape mereu, dar nu vroia să recunoască că a fost învins de distribuitorul de energie electrică, fiind lăsat în întuneric. Îl întrebam cum citeşte, cum scrie, cum îşi pregăteşte o lingură de mâncare. Îl întrebam, într-o zi toridă de vară, cum reuşeşte să se alimenteze în lipsa unui frigider funcţional. Răspundea timid, neputincios. Era tot mai palid, tot mai tras la faţă. Chiar şi aşa, nu a trecut niciun eveniment important, în sprijinul românismului, la care eroul nostru să nu fi participat.

Uneori ne întrebam, la ZdG, cum de, în întunericul în care trăia, reuşea, de fiecare dată, să găsească intact Tricolorul. Eram siguri că, cel puţin un Tricolor simbolic, o panglică, nu lipsea niciodată din buzunarul hainei sale. Credea, probabil, că în orice clipă ar fi trebuit să demonstreze undeva, cuiva, că suntem români şi că această palmă de pământ e românească.

Modestia şi cumsecădenia îi erau scrise pe faţă. Era timid, dar dur şi de neînvins, parcă. Un dascăl deosebit, despre care cei de la Orhei păstrează amintiri cu totul speciale. În perioada sovietică, bunăoară, pe atunci când Eminescu şi tot ce e românesc era tratat cu ostilitate, eroul nostru a montat “Luceafărul”, la o şcoală din localitate. Despre asta şi-au amintit doi dintre foştii săi colegi la mormântul modest spre care îl petreceau, acum câteva zile, în ultimul drum pământesc, pe eroul nostru. Erau oameni număraţi, care au rostit mesaje scurte, dar clare, pe care am reuşit să le urmăresc graţie curaj.tv. Niciun necrolog, niciun mesaj de condoleanţe, niciun oficial al acestui stat, nicio ştire de presă, niciun reportaj TV sau Radio despre plecarea dintre noi a celui care şi-a dedicat întreaga viaţă contestării Pactului Ribbentrop-Molotov. Tăcerea lăsată peste cimitirul întroienit amintea tăcerea pogorâtă peste marile greşeli ale istoriei şi peste suferinţa celor care au devenit victime ale unor gafe de neiertat.

Eroul despre care vă vorbesc este Iacob Golovca, doctor în istorie şi preşedinte al Asociaţiei pentru lichidarea consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov. A plecat, luând cu el un Tricolor cât sicriul de mare şi lăsând în continuare sute de chestiuni istorice nelămurite.

Aneta Grosu, aneta@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Deportatul

  Îmi place cum scriu şi poziţia civică a conducerii ZDG. N-aş dori să se obijduiască pe mine că îmi expun părerea. Cititorii reprezintă faţa revistei !?
  E regretabil că ZDG are aşa cititori care acum la ora 21-20 min. acest articol este afişat de 275 ori, dar articolul maşinei RMA111 are 4240 afişări (de peste 15 ori mai mult), dar despre poliţistul Pavel Cimili de care nu se ştie nimic unde se află, sechestrat de subalternii lui Şevciuc au fost doar 125 afişări. De peste 30 ori mai puţin, dar aici este vorba de viaţa omului, poliţist a MAI RM. Este oare normal o aşa împărţire a interesilor ce de citit în ZDG.
  De ce articolul despre casa lui Donciu (părerea mea că articolul a fost comandă politică) a fost afişată de peste 15 mii , despre tăinuirea (presupusa) uciderii din imprudenţă la vînătoare a lui S. Paciu sunt fiecare zi cîte vre-o trei articole la ZDG şi la ate mass-media; dar despre arestarea de către OCUPANŢII RUŞI (şi nu “separatişti”) sub conducerea lui Şevciuc a lucrătorului MAI R Moldova nici cititorii ZDG şi nici conducerea R. Moldova nu fac isterie, psihoz politic!?
  Avem Guvern şi MAI în RM? Ce-i cu cetăţenii RM? Ce-i cu mass-media din RM şi cu cu ZDG de educă aşa cititori, cetăţeni? Pentru ce au lutat în 1992 pe Nistru cu Armata Rusiei? Pentru ce au murit tineri la 7 aprilie 2009? Care e scopul actualei isterii politice legat de uciderea din imprudenţă la vînătoare?
  Merităm să fim CEI MAI SĂRACI din Europa , să fim OCUPAŢI şi ocupantului să-i zicem “Aliat Strategic”.

 2. Domnica

  Traian Băsescu vine la Chișinău la 1 Februarie 2013!
  —————————————————-
  Președintele României vine pe 1 februarie la Chișinău. Anunțul ar fi fost făcut de premierul Vlad Filat
  în această seară la o întâlnire cu bloggerii moldoveni, notează UNIMEDIA.

  Mai mulți participanți la întâlnirea neformală
  au scris pe rețeaua de socializare Facebook
  că Traian Băsescu se va afla în prima zi a lui februarie în Capitala R. Moldova.

  Ultima dată Băsescu a fost la Chișinău în anul 2010.
  –––––––––––––––––––––––––

  N.B.
  Doamna Vitalia / Consiliul Unirii,
  Insistati sa aveti o intrevedere cu Basescu !

 3. Ghita Briceag / Balti

  Glorie eterna eroilor si martirilor neamului nostru si domnului Iacob!
  Sa ne rugam pentru sufletul Lui de dincolo !
  ————————-
  N.B.
  Presedintele Nicoara Timofte
  ofera decoratii cu duiumul celor turmentati
  dela Cricova si vinaria dela Purcari,
  iar celor multi si simpli pedagogi, medici, oameni simpli,etc.
  si eroi ai zilelelor noastre,
  Nicoara se preface a uita de ei !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *