Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Relaxat, CNI în Vacanţa Mare

Relaxat, CNI în Vacanţa Mare

Acum două zile, au fost publicate datele Barometrului Global al Corupţiei pentru 2013. Nimic îmbucurător pentru noi, cetăţenii R. Moldova. Datele studiului arată că 64% dintre cetăţeni constată sporirea corupţiei în ultimii doi ani, justiţia, sănătatea şi poliţia fiind domeniile cele mai afectate. Totodată, fiecare al doilea respondent consideră că eforturile autorităţilor rămân ineficiente.

Aşa cum, de peste un an deja, avem o Comisie Naţională de Integritate (CNI), instituţie care, conform legii, “reprezintă o autoritate publică autonomă şi independentă, una dintre misiunile de bază ale căreia rezidă în promovarea şi implementarea politicilor strategice ale statului în vederea reprimării corupţiei”, am intrat pe www.cni.md ca să înţeleg în ce măsură a reuşit CNI să diminueze acest fenomen, care rămâne unul extrem de răspândit, potrivit ultimului Barometru.

În partea de sus a paginii este afişat un număr de telefon – 022-820-601, “Linia fierbinte”, şi un citat – “Nu există reuşită decât pornind de la adevăr”, de Charles de Gaulle. Telefonez la “Linia fierbinte”. Întreb cât de frecvent este apelat acest număr de telefon de către cetăţeni şi în ce subiecte. “Este un telefon comun cu Cancelaria. Nu am fost sesizaţi despre anumite nereguli. De obicei, suntem întrebaţi cum ar trebui completate declaraţiile”, ne-a spus funcţionara CNI care a răspuns la numărul de telefon apelat.

Din altă informaţie plasată pe www.cni.md, intitulată “Istoria CNI”, aflăm că această autoritate, “cu regularitatea stabilită de Legea 180 din 19.12.12, organizează în fiecare joi şedinţe care, potrivit rigorilor Legii, sunt publice”. Constatăm, însă, că, deşi are sediu, angajaţi şi şedinţe publice săptămânale, ultimul comunicat de presă despre activitatea CNI, intitulat “CNI a desfăşurat o serie de achiziţii publice”, a fost postat pe 22 mai 2013. Dar să nu credeţi că acest comunicat conţine şi informaţii despre achiziţiile făcute, de altfel, din bani publici. Din textul postat aflăm doar că, în perioada 29 martie-19 aprilie, CNI a desfăşurat 4 licitaţii pentru achiziţionarea calculatoarelor, scanerelor, a imprimantelor, a unui soft, a unui automobil şi a mobilierului. Din acelaşi comunicat aflăm că “au mai fost achiziţionate alte bunuri prin semnarea contractelor cu operatorii economici, cum ar fi: camera foto şi telefoane staţionare IP”. Un comunicat fără cifre şi fără sens. Câţi bani au fost cheltuiţi, de la care agenţi economici au fost achiziţionate bunurile? Cine a participat la licitaţii? Ce oferte au mai existat? Întrebări la care CNI a preferat să nu răspundă. Dacă e să admitem că, prin comunicatele de presă, instituţiile publice ne informează pe noi, cetăţenii, despre activităţile desfăşurate, conchidem că, de la 22 mai încoace, adică timp de două luni, CNI s-a aflat într-o vacanţă relaxantă, despre care nu a suflat niciun cuvânt pe site-ul său oficial.

La altă rubrică, TOP noutăţi, cea mai proaspătă informaţie e din 26 februarie. Atunci CNI anunţa despre prelungirea concursului pentru suplinirea unor posturi vacante. Au trecut 5 luni de atunci, iar informaţia rămâne în TOP. Mai e valabil anunţul? Au fost sau nu efectuate angajările?

La rubrica Rapoarte şi Informaţii, este prezentată o fişă din care ar trebui să cunoaştem cum a realizat CNI Planul de acţiuni pentru 2012-2013 privind implementarea Strategiei naţionale anticorupţie în trimestrul I al anului curent. Sunt incluse 5 acţiuni, în dreptul cărora, la rubrica “Nivel de realizare”, e scris cu majuscule – REALIZAT. Cele 5 acţiuni se referă la publicarea rapoartelor autorităţilor publice privind realizarea strategiei anticorupţie (deşi este indicat REALIZAT, aceste rapoarte lipsesc de pe www.cni.md), implementarea planurilor de integritate instituţională, elaborarea şi aprobarea modelelor declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate, desemnarea persoanelor responsabile de colectarea veniturilor, crearea paginii web a CNI…

Rubrica “Declaraţii cu privire la venituri, proprietăţi, interese” găzduieşte un singur document, al preşedintelui CNI, Anatol Donciu.

Într-un sfârşit, mă opresc la rubrica “Llink-uri utile”. Aici sunt incluse coordonatele web ale unor instituţii similare din alte ţări: Agenţia Naţională de Integritate, www.integritate.eu., România, Comisia de prevenire a corupţiei, www.kpk-rs.si, Slovenia, Serviciul central de prevenire a corupţiei, www.justice.gouv.fr, Franţa, Înaltul Comisariat pentru audit şi declaraţii de avere, http://www.hidaa.gov.al, Albania, Comisia independentă împotriva corupţiei, http://www.icac.org.hk, China sau Biroul de combatere şi prevenire a corupţiei, http://www.knab.gov.lv, Letonia.

Am căutat pe cele câteva adrese noutăţi, activităţi, date, cifre legate de munca instituţiilor similare CNI din cele 6 ţări. În toate cazurile descoperi fără dificultate ziua de azi şi înţelegi că angajaţii acestor structuri muncesc zilnic şi că ei nu au ce ascunde de cetăţeni.

Întrebare banală: de ce le-au inclus la “Link-uri utile”, dacă nu încearcă să le utilizeze în vreun fel?

Să revenim, însă, la Charles de Gaulle. Vă amintiţi, la început am reprodus un citat al acestuia, despre adevăr, postat la un loc vizibil pe www.cni.md. S-ar putea ca cei din CNI să cunoască şi alt citat al celebrului francez – “Tăcerea este arma esenţială a puterii”.