Războiul de la Nistru: dincoace de tranşee

2 Martie ne duce în fiecare an cu gândul la războiul anului 1992 de la Nistru. Un război, deşi cinic, totuşi eroic pentru Moldova, scăldat în sânge, dar şi călcat în picioare. Kremlinul a insistat mult, deşi fără succes, să-l catalogheze ca “interetnic”, luptătorii de la Nistru i-au zis “război de independenţă”, iar CEDO îl califica în 2004, în “cazul Ilaşcu”, drept unul de agresiune din partea Federaţiei Ruse.

Dacă e să ne amintim de contextul politic 1992, Moscova pornea războiul exact în ziua în care Moldova îşi primea “botezul” la ONU. Consternată, bănuim, Rusia-“mamă” riposta împotriva actului de independenţă al Moldovei, declanşându-se în toată amploarea sa de jandarm imperial, sadică, brutală şi, genealogic, posesivă, lăsând în urmă, de o parte şi de alta a Nistrului, tot ce poate semăna un război.

Lecţia 1992 de la Nistru, de altfel ca şi a tuturor războaielor de independenţă din istoria omenirii, rămâne, în fond, aceeaşi: libertatea nu se dăruieşte, ea se cucereşte. Altceva e ce am făcut noi cu această libertate şi, respectiv, Rusia cu războiul său, dacă şi după 17 ani de la eveniment nici Chişinăul şi nici Moscova nu le pot găsi o continuitate logică.

Războiul de la Nistru a durat 142 de zile, grele zile pentru o Moldovă care nici armată încă nu avea. Cu sute de morţi şi alte câteva sute de invalizi, cu zeci de dispăruţi fără urmă, orfani, văduve şi refugiaţi prin lume, cu “execuţii exemplare”, rămase în practica de război a Rusiei încă de la Lenin, şi cu multe alte atrocităţi, specifice unui război. Comportamentul Rusiei în acest război este clar, mai puţin clar rămâne, însă, comportamentul de după război al oficialilor de la Chişinău, cărora le scapă din agenda zilei evenimentul din 2 Martie. E altfel de 2 Martie decât de 9 Mai sau de 23 februarie, ori 22 aprilie, ori de ziua miliţiei sovietice…

Luni, în toată republica au avut loc manifestări de comemorare a eroilor războilui de la Nistru. În toate bisericile s-au tras clopotele şi s-au oficiat slujbe de pomenire. La Chişinău, peste 2000 de combatanţi au umplut Piaţa Marii Adunări Naţionale, aşteptând, în toiul dimineţii, apariţia preşedintelui Voronin, tot el şi comandant suprem. N-a apărut. A trimis pe “alţii”, mai “mici”. Nu s-a întâmplat să fie nici la monumentul Eroilor Independenţei din str. Pan Halippa. De ce oare? Mai târziu, din telejurnalul serii de la “Moldova-1” aflam că a avut zi de spectacol la palat, cu roluri speciale, toate cu măşti. De dimineaţă a convocat în şedinţă Consiliul Suprem de Securitate, ca să discute despre drepturile consumatorului. Vă închipuiţi ce problemă (electorală) de neamânat, nici măcar pentru o altă oră a aceleiaşi zile. Ceva mai târziu, în timp ce combatanţii mărturiseau presei că îşi scot pensiile de la stat prin judecată, Voronin semna, la palat, decretul despre majorarea cu 50% a pensiilor (electorale) pentru veteranii celui de-al doilea război mondial. Şi asta tot pe 2 Martie. Întâmplător oare? De unde acest cinism şi sadism comunist de mahala? Nici Tiraspolul, că să nu mai zicem de Moscova, nu procedează în acest hal cu “eroii lor” de la Nistru.

Cineva îmi va replica că, pentru 2 Martie, Guvernul a alocat (din acelaşi considerent electoral, probabil) 400 000 de lei pentru ajutoare şi acţiuni de comemorare. Da, dar eroii nu sunt cerşetori, ca să fie trataţi, ocazional, cu pomeni. De ce dar, domnule preşedinte, unora pensii “mărite”, servite pe tavă, iar altora, de mântuială şi “cerşite”? De ce atâta dispreţ “oficial” pentru unii şi atâta respect, tot oficial, pentru alţii? Ca să nu las întrebarea în aer, vă şi răspund: pentru că războiul de la Nistru a fost unul de eliberare natională, adică anti-sovietic şi, respectiv, anti-comunist, pe când cel de-al doilea război mondial este chiar opera comuniştilor.

Petru GROZAVU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. costin

  Colonei cu sutana ii canta lui Voronin «Doamne, ocroteste-l pe Tar!»
  09-03-2009
  galerie foto Galerie Foto stiri din aceeasi categorie Stiri din aceeasi Categorie

  * Englezii de la Londra au transformat vulpile in animale de companie
  * Scandal de spionaj pentru blocarea aderarii Ucrainei la NATO
  * Se inchide santierul Solidaritatii din Polonia

  Un film realizat de “Vedomosti” il arata pe Vladimir Voronin intr-o postura mai putin cunoscuta de marele public: ipostaza de inchinator dreptcredincios. De cate ori intra in bisericile si in manastirile pastorite de “Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove”, soboare de colonei in sutana ii inalta imnul Rusiei vechi – “Doamne, ocroteste-l pe Tar!”. Precizam ca mitropolia amintita se subordoneaza patriarhului Kiril de la Moscova, spre deosebire de Mitropolia Basarabiei, care recunoaste suprematia Patriarhiei de la Bucuresti.

  Imaginile au fost surprinse la manastirea Curhi, unde Voronin a batut matanii si a aprins lumanari cu mai tanarul Marian Lupu, ex-presedintele Parlamentului de la Chisinau. Macar in acele momente, generalul de militie se simte Tar si e fericit! Nu pricepe ca lucrurile au o semnificatie mult mai grava pentru basarabenii lucizi. Cantecul “Doamne, ocroteste-l pe Tar!” (Boje, Taria hrani!) a fost imnul Imperiului Rus in perioada 1833-1917. Versurile au fost scrise in 1833 de poetul Vasilii Andreevici Jukovski, iar muzica apartine compozitorului Aleksei Fedorovici Livov. “Puternic si atotstapanitor, / Condu-ne spre gloria noastra;/ Condu-ne spre groaza dusmanilor, / Tarule ortodox!/ Doamne, ocroteste-l pe Tar!”. “Este nevoie nu doar de lichidarea saraciei si a coruptiei din R. Moldova, dar si de implicarea in politica a slujbasilor Domnului. Ei trebuie sa explice alegatorilor care candidati sunt drepti si care nu sunt drepti”, a spus Valerian Hartolomei, seful Partidului Republican.

  „Iubirea fata de comunisti, vesnica!“
  Si merge prezidentul Voronin in campanie la Ungheni. Erau peste 700 de tarani adusi din tot raionul, iar tovarasul i-a mustruluit rau de tot. “Iubirea trebuie sa fie una, pentru toata viata. De ce nu ati votat PCRM la alegerile anterioare? Nu m-am asteptat. Ce v-ati stricat voi acolo? Ce a intrat in voi? Pozor national! (dezastru national). Daca ne-ati iubit o data, trebuie sa fie pentru totdeauna”, a spus Voronin. Treaba cu iubirea e cam asa: o singura data se poate frige fraiera, dar a doua oara nu mai vine daca nu i-a placut. Voronin va trebui sa afle acest adevar… politic. Iesirea din istorie va fi penibila si pentru el. Semnele se vad deja. Peste 400 de locuitori din Vorniceni-Straseni l-au primit cu huiduieli pe generalul de militie. Oamenii erau foarte indignati fiindca primarul lor a disparut fara urma de vinerea trecuta, dupa ce indivizi mascati de la Centrul de Combatere a Crimelor Economice si a Coruptiei au vrut sa-l aresteze chiar in sala de judecata. Primarul tocmai fusese achitat. Localnicii revoltati strigau “Jos comunistii!”, “Nu mai vrem nici un pic presedinte bolsevic!”. Ca pe vremea Golaniadei de la Bucuresti. Tinerii din Partidul Liberal Democrat au realizat o actiune “flash mob” (ba, Gheorghe, baaa!), sub genericul “Adio, parlament comunisto-pepecedist”. Ei au imitat actuala coalitie majoritara, alcatuita din 56 de deputati ai PCRM si 7 ai PPCD. Toti purtau la gat un fel de zgarzi rosii, de care tragea un individ cu masca lui Voronin pe figura. Erau deputatii-marionete, care ascultau de comenzile militianului. Si vin tinerii liberali care ii matura pe servili si pe fripturisti. Alexandru Tanase, vicepresedintele PLDM, a avertizat ca OSCE ar putea invalida aceste alegeri din cauza fraudelor si a comportamentului ambasadorilor R. Moldova, care fac propaganda pentru comunisti. Aflam apoi cu adanca mandrie patriotica de “investitia strategica” a lui Oleg Voronin. Impreuna cu un oarecare Virgil Kadir din Vaslui, el a pus bazele companiei Kaolin Impex, care a lasat statului roman o gaura de peste 50 000 de lei noi.

  Primele scenarii post-electorale
  Pe data de 7 martie, a incetat mandatul Parlamentului de la Chisinau. S-a incheiat activitatea celui mai retrograd Legislativ din scurta istorie a Republicii Molotov. Bolsevicii au facut un sondaj de opinie in octombrie 2008 (si ultimul!) pentru a trasa linia electorala: tot ei vor castiga alegerile din 2009. Speranta desarta! Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta “Moldova Noastra” au toate sansele sa-i inlature pe comunisti de la guvernare daca vor fi suficient de rationali dupa alegeri. Dupa un scenariu negru, comunistii ar putea obtine doar majoritatea relativa, insa nu cred ca vor gasi noi aliati, in afara de PPCD, despre care acelasi sondaj arata ca nu va trece pragul de 6%. (Ironia face ca insusi Iurie Rosca a lansat legea pentru ridicarea stachetei de reprezentare in Parlament de la 4 la 6%…). Conform aceluiasi scenariu, chiar daca vor intra in Parlament, Partidul Democrat si Partidul Popular Crestin Democrat nu vor avea suficiente mandate pe care sa le ofere lui Voronin pentru o majoritate absoluta. Ex-premierii Dumitru Braghis (Partidul Social Democrat) si Vasile Tarlev (Uniunea Centrista din Moldova) nu au sanse reale sa treaca pragul. Iata de ce este foarte importanta prestatia electorala a lui Dorin Chirtoaca si a lui Vlad Filat. Iar daca tot s-au lovit ei cu capul de pragul de sus, poate il vor vedea si pe cel de jos… Studentii si elevii din R. Moldova, care studiaza in Romania, au solicitat transport gratuit spre Bucuresti, Iasi si Galati, pentru a-si exercita dreptul de vot pe data de 5 aprilie. Deocamdata, Ministerul Educatiei si Ministerul Transporturilor nu au dat un raspuns. Tinerii basarabeni au solicitat si infiintarea unui al patrulea centru de votare, la Timisoara. Dupa ce a initiat actiunea “Republica Moldova, o tara de succes”, Iurie Rosca a publicat mai multe carti despre liderii corupti din partidele pro-europene de opozitie, a lansat pamflete politice la adresa lor prin intermediul postului de televiziune EuTV, care ii apartine. Acelasi Sergiu Praporscik ne asigura in “Flux” ca liberalii basarabeni au “prietenii stranse cu reprezentantii fostei securitati ceausiste si a fostului KGB sovietic”. Despre Voronin, numai de bine. Vasile Tarlev, presedintele Uniunii Centriste, a semnat un acord de cooperare cu formatiunea Rusia Unita a lui Vladimir Putin si a declarat ca stationarea trupelor rusesti pe Nistru trebuie aprobata prin lege. Ca sa aleaga un nou presedinte, parlamentarii de la Chisinau au nevoie de 61 de voturi din cele 101 de mandate.

  Comunistii renunta la candidatii care au cetatenie romana
  Ca sa para consecventi, comunistii lui Voronin au anuntat excluderea de pe lista electorala a candidatilor care au cetatenia romana sau care au depus dosare pentru a o obtine. Conform datelor publicate de Comisia Electorala Centrala de la Chisinau, pe listele Partidului Comunistilor figurau patru candidati care aveau cetatenia romana, iar al cincilea depusese dosarul. Printre comunistii cu dubla cetatenie erau Larisa Savga, ministrul educatiei si tineretului, renumitul naist Constantin Moscovici, Svetlana Popa, Victor Cerevatii, Ghenadie Bulgakov. Tovarasa Larisa nu stia o boaba romaneste, dar una fuma si alta vorbea de la tribuna PCRM. Dupa ce s-a declansat o campanie de presa, la care a participat si “Gardianul”, Voronin a cerut Comisiei Electorale retragerea de pe liste. PCRM a impus in aprilie 2008 o lege care interzice dubla sau multipla cetatenie pentru mai multe categorii de functionari publici: presedintele, deputatii, ministrii, primarii, presedintii de raioane. Un candidat din zece are cetatenie dubla. Cei care vor fi alesi totusi vor fi nevoiti sa renunte fie la cetatenia romana, fie la functie. Nu va mai ascundeti, fratilor! Faceti o adunare populara si reconfirmati hotararea Sfatului Tarii din 1918, iar atunci, berbecii din Parlamentul de la Bucuresti vor fi nevoiti sa va respecte decizia. Dorin Chirtoaca si Alexandru Tanase, care au si cetatenia romana, au dat in judecata la CEDO Guvernul de la Chisinau fiindca li se incalca dreptul de a alege si de a fi alesi. Ei au castigat procesul, dar bolsevicii lui Voronin au facut apel la Marea Camera a CEDO.

 2. Leomid

  Basarabia în derivă comunist- sovetică în frunte cu ciocoii băştinaşi în slujba moscovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *