Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   R. Moldova, sleită de puteri

R. Moldova, sleită de puteri

Declarația liceanului de la „Ion Creangă” despre clasa lui dragă care peste câteva luni va deveni diasporă este cea mai citită știre pe portalurile media din luna mai 2019. Toți tinerii au visul să devină diasporă. Și doar o minune de coaliție poate salva Moldova de acest abandon.

Oscar e o cățea fără stăpân, care tocmai a fătat 5 cățeluși lângă o gunoiște din preajma Hotelului Turist din Chișinău. Cățeii stau toată ziua în niște buruieni. Scâncesc, în timp ce Oscar (așa îi zic copiii din zonă) aleargă prin jurul tomberoanelor, poate obține ceva de-ale gurii sale canine, poate mai adună un strop de lapte în cele 6 mameloane atârnate de burta-i lihnită. Oscar e un nume frumos. Atunci când i-au pus acest nume, copiii meneau un viitor strălucitor acestui câine. Dar a ajuns un animal sleit, vlăguit, fără vreo stabilitate nutrițională, iar cei 5 cățeluși o vor abandona cu prima ocazie.

În această săptămână, R. Moldova seamănă cu Oscar de lângă tomberon. Toate puterile statului sunt în knock down, toate „mameloanele” de bani publici sunt răstră-supte, iar copiii abia așteaptă să le crească dinții de lapte, să-și ia pașaportul și să plece.

E cea mai crucială săptămână de după alegeri. Nu mai este timp de amânat, nici de pierdut. Miercuri, președintele statului a plecat iarăși în Federația Rusă, neanunțat. Nu este ilegal. Teoretic, el poate pleca oriunde în lume, dar Igor Dodon ar trebui să reprezinte toți cetățenii statului său în toate acțiunile. Pe cine reprezintă el în numeroasele sale deplasări în Rusia? Pe cine a consultat el înainte de a x-sprezecea deplasare în țara lui Putin? Nu se știe. Dodon a remarcat în diferite rânduri că el oricum, nu-i reprezintă pe toți, atacând și respingând pe etnicii români, pe ortodoxii din subordinea Mitropoliei Basarabiei, persoanele LGBT și alte categorii de cetățeni ai R. Moldova cu acte în regulă.

În această ultimă deplasare, nu mai este clar dacă Dodon își reprezintă măcar propriul partid. Într-un moment, am avut impresia că el nu mai reprezintă nici măcar un simbol al prieteniei ruso-moldovenești după ce televiziunile controlate de Kremlin l-au luat în bășcălie în repetate rânduri. Am o suspiciune că Dodon nu se mai reprezintă nici măcar pe sine, ci pare să fi devenit pur și simplu un comis-voiajor dirijabil, care vine și pleacă atunci când se trag niște sfori de care e legat financiar.

Și partidul de guvernământ, în frunte cu Vlad Plahotniuc și secundat de premierul Pavel Filip, pare vlăguit. Vlad Plahotniuc, omul care a încercat să impună stilul atotștiutorului și atotcoordonatorului, a luat o decizie neanunțată și neexplicată de a abandona spațiul public imediat după alegerile parlamentare. A fost cel mai inoportun moment de a părăsi afacerile publice, era tocmai perioada în care procesele aveau nevoie de o coordonare inteligentă. Și Pavel Filip, premierul în funcție, nu s-a deosebit prin prezență publică în acest răstimp. Câteva ieșiri anemice umpleau comunicatele de propagandă politică, nu și golul informațional al cetățenilor de rând. Într-un final, a ieșit într-o ședință de guvern și a rezolvat alocarea unui milion de euro, suplimentar, pentru Arena Chișinăului, un proiect controversat. Peste câteva zile, începeau ploile cu furtuni și grindină, în care țăranii din nord și din sud vor rămâne fără roadă, dar nicio ședință de Guvern nu a alocat un milion de euro, deocamdată, țăranilor sărăciți.

În schimb, PD a dat o petrecere la Vatra pentru tinerii din partid. Are tot dreptul. Dar care a fost ocazia și relevanța? În perioada în care Moldova e sleită, este timp de sărbători politice? Declarațiile tinerilor, dar și ale liderilor de partid aflați la eveniment, nu au relevat clar obiectivul petrecerii. Cert este că la eveniment au fost prezente persoane cu funcții publice, aduse în mașinile statului.

De la începutul săptămânii, redacția a primit multe semnale despre angajații instituțiilor de stat care spun că au fost avertizați, că „atunci când va veni semnalul” vor fi obligați să iasă în PMAN să susțină Partidul Democrat. Partidul, la rândul său, a spus că va organiza o adunare enormă în PMAN, dar nu se știe când exact, fără să explice din ce bani și care este obiectivul. Dacă angajații din instituțiile publice, plătiți din bani publici, vor fi forțați din nou să iasă la adunări de partid, acest partid se va discredita și mai tare. Alt rău imediat nu i se poate întâmpla, de vreme ce instituțiile de control și cele punitve sunt și ele coordonate de acelaș partid, dar pe termen mediu – asemenea acțiuni forțate vlăguiesc partidul, omoară spiritul politic și descurajează votanții.

Și în sânul Blocului ACUM se observă o oboseală. Atacurile oponenților politici cu artileria presei de partid și alte instrumente agresive obosesc. Dar și frământările interne despre care se aude tot mai des cauzează pierderi de energii. Cine va supraviețui politic în acest început de iunie torid și plin de furtuni?

Oamenii nu mai sunt orbi, nici legați de gard. Declarația liceanului de la „Ion Creangă” despre clasa lui dragă care peste câteva luni va deveni diasporă este cea mai citită știre pe portalurile media din luna mai 2019. Toți tinerii au visul să devină diasporă. Și doar o minune de coaliție poate salva Moldova de acest abandon.

Asta e principala provocare. Priviți ce fac partidele pentru tineri, și aflați care a partidul care nu-i reprezintă. Care dintre partide atrage tinerii inteligenți, cu studii, care formațiune politică își construiește mesajele reieșind din opțiunile, propunerile și necesitățile lor? Dar care partid organizează șașlâcării și chiolhanuri? Care formațiune oferă tribună liberă tinerilor – celei mai vulnerabile și celei mai prețioase categorii de cetățeni? În care partid tinerii iau decizii?

E mai greu ca oricând. Dar poate, până termină tinerii BAC-ul, ca să plece cu toții, se crează o majoritate parlamentară care i-ar reține. Poate nu. Mai sunt 3 zile.