R. Moldova, o ţară a vorbelor

În urmă cu o săptămână, am asistat timp de câteva ore la lucrările celei de-a opta ediţii a Conferinţei Naţionale Anticorupţie. Mai marii ţării în ale luptei cu corupţia s-au adunat pentru a vedea ce mai e de făcut pentru a stârpi acest flagel. Pe lângă ei s-au adunat preşedinţi de raioane, şefi de direcţii, simpli funcţionari. Toţi cu acelaşi scop DECLARAT: de a găsi soluţii pentru a elimina corupţia.

Mă uitam la feţele lor, adesea plictisite de discursuri populiste parcă interminabile. Primul lucru la care m-am gândit e că aceşti oameni, sau mai bine zis aceste funcţii prezente la eveniment, se întâlnesc deja pentru a opta oară în acelaşi format. Vorbesc, îşi dau replici, se plictisesc. Dar oare, în ultimii opt ani, în ţara noastră s-a schimbat ceva în materie de corupţie? Am devenit noi oare mai puţin corupţi? Dăm mai puţină mită? Ni se cere mai puţină?

Atunci, care este eficienţa acestor conferinţe? De ce sunt cheltuiţi aceşti bani publici? Doar pentru a ieşi la televizor cu declaraţii? Mă conving din ce în ce mai mult că suntem un popor campion la vorbe. Nimeni nu ne întrece la înşirat promisiuni deşarte. Iar dacă ni se cere răspuns la promisiuni, ştim să dăm vina pe alţii. Dacă i-am asculta pe toţi funcţionarii noştri, am rămâne cu impresia că sunt cei mai cinstiţi. Nimeni, niciodată, nu greşeşte. Aţi auzit oare în R. Moldova de demisie de onoare? De recunoaştere a unui act de corupţie?

Mă uitam la acea conferinţă la procurorul general, la ministrul Justiţiei, la ministrul de Interne, la directorul CNA, la vicedirectorul SIS şi mă întrebam: Oare aceşti oameni, care vorbesc despre lupta cu corupţia, chiar nu au participat niciodată la un act de corupţie? Nu au încălcat niciodată legea? Nu şi-au promovat interesele, afacerile, rudele, colegii de partid? Trăiesc ei oare doar din salariu?

Răspunsul îl las la discreţia fiecăruia. Concluzia pe care mi-am făcut-o e însă una certă: Nu poţi lupta cu corupţia doar prin speechuri şi cu oameni care fac doar declaraţii.

Victor Moşneag, victor.mosneag@zdg.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Deportatul

  Nu-i înţeles. Articolul este a Dnei Aneta Grosu sau a Dlui Victor Moşneaf(g)?
  Nu cred că este cineva ideal, inclusiv şi în necoruptibilitate
  Dar nici aşa nu-i normal şi credibil ca “peste noapte” să devii cu averi de multe milioane, miliarde de Euro, să spui că aperi interesile săracilor, şi că te vei lupta împotriva sărăciei cetăţenilor, şi că te vei lupta cu corupţia, dar cetăţenii votînd masiv multmilionarii în Parlament şi doar vre-o 10% PL (ceilalţi alegători urînd pe Dl Ghimpu că “e român”)
  Să ne mirăm că fiind harnici suntem cei mai săraci din Europa?
  Dar care e rolul jurnaliştilor?
  De pildă – psihozul “casa lui Donciu”. Nu a-l ştiu pe Donciu şi nu socot că este ideal. Dl Ghimpu a spus că Donciu nu a fost şi nu este membru PL. Dar pe forum dur a fost ponegrit Dl Ghimpu, PL. S-a interesat Dl Ghimpu despre Donciu şi a primit păreri pozitive. Ajungînd Donciu la pensie are casă. Ei şi ce. Nu a înregistrat la vreme! Aşa case, şi mai ceva, în Chişinău sunt mii de case. În sate, unde se vînd şi mahale dacă vrei, aşa casă poate să coste 100- 150 mii lei.
  Dna Bostan, actuala membră a CNI, a spus că a-l cunoaşte pe Dl Donciu şi are păreri numai bune. Dl Viorel Cibotaru (comentator politic)a spus că a-l cunoaşte pe Dl Donciu şi la fel a spus că a-l socoate demn de funcţia de şef al CNI. Dl Donciu a dorit să demisioneze, dar Dl Ghimpu l-a rugat să organizeze începutul funcţionării CNI ca să nu fie stopată lucrul CNI.
  S-a scris că cineva din politicieni au fost intersanţi pentru ponegrirea lui Donciu ca să fie ponegrit PL, să mai stopeze lucrul CNI
  Dar unii jurnaliştii nu sunt coruptibili şi “spală creerii” cetăţenilor ca aceştea să voteze mai departe multmilionarii, care acum organizează lupta cu corupţia?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *