R. Moldova, intre două Uniuni şi o Ţară

“Anul politic 2013 pentru R. Moldova s-a încheiat, înainte de a se sfârşi calendaric. Şi nu doar politic, deoarece Vilniusul pentru noi, în sensul unei noi traiectorii de destin, nu mai există. S-a sfârşit. Principalul eveniment al anului, iar, de fapt, al celor 20 de ani de post-independenţă, a fost aruncat, în mod sinucigaş, în aer… ”

Ne despărţeam de 2012 cu un optimism fulminant pentru 2013. 2012 – vorba săteanului, fusese un an nenorocos. Vară lungă, soare pustiitor, ploi puţine, iar şi cele care au căzut, au făcut prăpăd pe unde au ajuns. Nu a fost mai simplu, 2012, nici ca an politic. Chin mult cu alegerea şefului statului, jocuri de culise, intrigi, riscuri de noi anticipate, bătăi şi proteste în Parlament, proteste şi bătăi în stradă, mitinguri şi marşuri stradale în contradictoriu – să nu uităm că, în 2012, se împlineau şi 200 de ani de la prima ocupare a Basarabiei de către Rusia ţaristă. Evenimentul a fost unul care nu avea cum să rămână neobservat şi nici neconsemnat – chiar dacă, la nivel oficial, a existat o mare conspiraţie a tăcerii. Spre deosebire, însă, de “marcaţii speciali” de la putere, societatea civilă şi-a făcut datoria faţă de Istorie… Aşa sau altfel, lucrurile s-au trecut. Intram în 2013, încurajaţi de faptul că aveam în faţă un an crucial, pe care lumea îl aştepta de mai multă vreme, iar liderii AIE îl anunţase că vine. Toate aşteptările şi speranţele se focusaseră pe toamna 2013, noiembrie, Vilnius, reuniunea Parteneriatului Estic (PE), la care R. Moldova (“povestea de succes a PE”) urma să semneze asocierea la Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb şi cel de liberalizare a regimului de vize. Repet, era mesajul celor de “sus” pentru cei de “jos”.

Un alt “tren” pentru Moldova. Dincotro?

La nici trei luni de la începutul anului, oricât ar părea de paradoxal, anul politic 2013 pentru R. Moldova s-a încheiat, înainte de a se sfârşi calendaric. Şi nu doar politic, deoarece Vilniusul pentru noi, în sensul unei noi traiectorii de destin, nu mai există. S-a sfârşit. Principalul eveniment al anului, iar, de fapt, al celor 20 de ani de independenţă, a fost aruncat, în mod sinucigaş, în aer, chiar dacă AIE-2 insistă să se mai zbată, iar unii oficiali europeni încearcă să ne împace regretele şi să ne convingă că nu e totul pierdut, că şansele UE pentru R. Moldova mai rămân. Posibil. Doar că pentru un alt an. Şi pentru un alt “tren” care, cel mai probabil, se va opri (dacă se va opri, cumva, şi pentru noi?) într-o cu totul altă “gară” decât Vilnius. Cine ne poate garanta că în “gara Chişinău” nu-şi va face, între timp, apariţia un cu totul alt “eşalon”, cu un cu totul alt “vagon” pentru noi şi dintr-o cu totul altă direcţie, decât cea din care îl aşteptăm? Nu sunt suspiciuni, sunt nişte posibile prognoze. Iată ce scria, acum două zile, Agerpress, cu trimitere la o analiză a Centrului american de Studii Strategice, Stratfor. “Integrarea Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei în UE devine din ce în ce mai puţin probabilă… Ucraina, R. Moldova şi Georgia au o importanţă deosebită pentru Uniunea Europeană, dar dinamica lor politică internă a devenit o problemă serioasă în calea eforturilor de accedere în UE…”. Potrivit Stratfor, orice distanţare de UE înseamnă, pentru fiecare dintre cei 3, o tot mai multă intrare sub Rusia. “De pe urma slăbirii relaţiilor ţărilor respective cu UE, are de profitat cel mai mult Rusia”, care “…are influenţă considerabilă în toate cele trei ţări şi va câştiga atât politic, cât şi în plan economic, dacă perspectivele de integrare în UE se vor reduce ”, spun analiştii Stratfor. Aşa dar, lucrurile, în loc să se simplifice, se complică, pentru că o altă şansă de integrare, mai devreme de 2015 nu va exista, – o spun chiar europenii. În 2014, UE va fi preocupată de alegerile în Parlamentul European, iar mai departe totul va depinde de situaţia şi dispoziţia generală pe interiroul UE. “Aprofundarea crizei politice şi economice în Europa a redus elanul UE şi dorinţa sa de a se concentra pe vecinii săi estici” – cităm din acelaşi studiu Stratfor. Mai ales că “vecinii estici” fac în permanenţă jocuri duble. Cât de mult entuziasm şi interes pentru R. Moldova va mai rămâne Europei, greu de spus, mai ales că până în 2015 avem de trecut printr-un nou ciclu electoral şi o foarte posibilă schimbare de macaz la guvernare, care nu are cum se da în vânt după Europa. Uniunea lor e cea cu Rusia.

O nouă Alianţă. Fără PL?

Întâmplătoare sau nu, căderea R. Moldova de pe agenda Vilnius-2013? Este “Pădurea Domnească” şi ceea ce-i legat de tragedia de la vânătoarea din 23 decembrie, motivul real din care s-a ajuns unde s-a ajuns – la această stare de “comă” artificială din AIE, care a dat peste cap agenda pro-UE a Chişinăului? Puţin probabil. Ucraina, Georgia, Bulgaria, Slovenia, nu au avut cazuri-gen “Pădurea Domnească”, dar au trecut toate, într-o formă sau alta, prin acelaşi scenariu. Greu de crezut, dar după toate câte s-au întâmplat la Chişinău, în urma scandalului scos în presă pe 6 ianuarie, “Pădurea Domnească” pare a fi, mai degrabă, codul operaţiunii prin care trebuia dat peste cap Vilniusul-2013 pentru R. Moldova. Povestea asta tragică (în politică tragediile sunt surse de inspiraţie) a putut fi credibilă, mai mult, la începutul apariţiei sale, însă, din momentul în care s-a trecut la scoatrea “roţilor” de la “carul” Alianţei – mă refer la denunţarea Acordului AIE de către PLDM şi demiterea Guvernului de către PDM (PLDM şi PDM făcând concubinaj rotativ cu PCRM), lucrurile au început a da de bănuit existenţa unui scenariu care, în cele din urmă, ne-a adus acolo unde ne-a adus. În 2012, atunci când, la Chişinău, Platforma Civică “Acţiunea 2012” şi PNL anunţaseră pregătirile pentru Marşul Unirii din 16 septembrie (în contextul celor 200 de ani de la ocuparea ţaristă a Basarabiei) premierul Filat a cerut organizatorilor (citez de pe Infotag) să se abţină de la acţiuni, “care ar putea compromite programul de intergare europeană a R. Moldova”. Păi, dacă a existat atâta precauţie, în 2012, pentru programul pro-UE, de ce nu a mai existat ea şi în 2013, când UE era mult mai aproape? Ce s-a întâmplatr? Sunt, cumva, PLDM sau PD autorii jocului “de interese”, în care suntem jucaţi cu toţii de la 6 ianuarie încoace? Greu de crezut. E prea profesionist. Dar faptul că puteau avea şi unul, şi altul, rolurile lor în acelaşi spectacol, regizat din aceleaşi “culise”, nu este exclus. Miza? Aruncarea în aer a agendei pentru Vilnius şi doi: reciclarea Alianţei. O guvernare fără PL – un proiect politic mai vechi, perpetuat mereu şi, deloc întâmplător, de unul şi acelaşi deputat ex-comunist Ig. Dodon. După cum arată starea de spirit a liderilor PLDM, PDM şi PL în problema noului şef de guvern şi dispoziţia frivolă a “neafiliaţilor” din Parlament, nu este exclus să ne pomenim cu un guvern “tehnocrat”, deznaţionalizat, votat de PLDM, PDM şi grupurile parlamentare neafiliate ale lui Dodon şi Mişin.

Ieri, la Chişinău şi în toată lumea românească a fost consemnată cea de-a 95-a aniversare de la Reunirea (în 1918) a Basarabiei cu România. Istoria noastră e frumoasă. Dar noi rămânem, din păcate, în afara ei. De 22 de ani, tot între două Uniuni şi o Ţară.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Eftode Filip

  E regretabil ca ar fi posibila o asa guvernare cu participarea bolfoselului socialist de la Sadova. Pe de alta parte e stranie pozitia sinucigasa a dlui jurist Ghimpu care promoveaza o politica de-a calcatul prin strachini. Daca si se va intimpla ceva rau sa stiti ca tot din cauza sa se intimpla.

 2. Deportatul

  Dle Filip. Din cauza cui la moment situaţia este rea în RM cu AIE? Dar peste 1,5 ani poate fi adusă bunăstarea cetăţenilor să fie şi mai rea?
  A fost doar laudă Premierului cu “integrarea Europeană”. Cînd veneau oaspeţi de peste hotare, Filat alţi colegi din AIE nici pe aproape nu-i lăsa. Filat îşi asuma toate laurile. Acuma europenii spun că pînă cînd nu se rezolvă “problema transnistreană” nu va fi integrarea Europeană. Tema “integrare Europeană” era folosită ca cetăţenii să nu vadă că guvernarea în RM merge prost
  De acuma nu se mai vorbeşte despre “integrarea europeană”, despre lupta cu “mafia cărnii, peştelui, în farmacii”; lupta împotriva raiderilor,; reformarea justiţiei, a MI,a Fisc; s-a uitat de “Pădurea domnească”; Rusia şi mai departe ţine o parte din teritoriul RM ocupat şi cazacii ruşi liber fac politică deacuma şi în Comrat; copii din Transnistria şi mai departe sunt umiliţi; aşa şi nu-i înţeles pentru ce Filat a denunţat Acordul AIE 2 (care a adus la actuala criza politică)?
  Filat a luptat cu Plahotniuc, acuma se înţelege. Filat a luptat împotriva mafiei, de parcă Filat şi-a făcut avere “prihvatizînd” împreună cu Lucinschii, mai cinstit ca Voronin, Plahotniuc.
  Filat lupta împotriva colegilor din AIE, la fel cum a făcut şi Roşca luptînd cu colegii din ADR. A luptat ca Lupu să nu fie Preşedintele RM, cu aceasta adîncind criza politică din 2010. Pe Ghimpu mass-media cumpărată de Filat dur a-l ponegreau. Ghimpu devenind un simplu deputat. În acelaş timp Filat este în bune relaţii cu Dodon, Formuzal, cu Smirnov la meci de fotbal, cu Şevciuc la concerte
  Care sunt rezultatele dezvoltării economice, ridicarea bunăstării cetăţenilor? Care va fi peste 1,5 ani?
  Cineva din comentatorii politici se întreba cînd mai bine să se petreacă alegeri parlamentare pentru păstrarea orientării proEuropene
  1. Acuma, cu alegeri anticipate, cînd mai este speranţă că forţile proeuropene pot cîştiga
  2. Sau dupa 1.5 ani cu Primierul Filat, prognozile arătînd că Guvernul Filat-3 poate duce situaţia cetăţenilor şi la mai rău.
  Mai face să fie Filat Prim Ministru? Cum de procedat ca RM să păstreze cursul proEuropean? Dacă rămâne Filat Prim Ministru, situaţia se înrăutăţeşte, în timp ce Ghimpu (PL) nu pot influenţa la schimbarea lucrurilor spre bine, are rost de guvernat cu Filat?

  Am scris de mai multe ori că noi, cetăţenii, suntem vinoveţi că votăm masiv politicienii SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova – foştii promovaţi de Moscova pînă în 1991 – Snegur, P.Lucinschii, Voronin şi acuma urmaşii lui Lucinschii (Filat, Diacov) şi a lui Voronin (Lupu, Plahotniuc).
  Ghimpu este demonizat de propaganda Rusiei şi mass-media oligarhilor “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc.
  PCRM+PLD+PD = 89 deputaţi. PL = 12 deputaţi

  “Fiecare popor are aşa guvern dupa cum el merită”

 3. Luana

  EVENIMENT !
  ——————————
  Cititi Manifestul UNIONIST
  semnat de Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal
  sau serialul “Încă o dată despre „arta” trădării” (III)
  ———————————————————-
  28 martie 2013
  http ghimpu wordpress com

 4. Deportatul

  Dar majoritatea cetăţenilor sunt “intre două Uniuni şi o Ţară” sau împotriva Ghimpu, PL ? Dar acei care “pedepsesc judecătorii” şi cei din CSM oare nu slugesc oligarhilor cu averi de sute miloane de Euro?
  Am scris de mai multe ori că sunt încrezut în DEMNITATEA jurnaliştilor cu “stagiu de Gardă” Dnele A.Radu, A.Grosu şi Dl P.Grozavu.
  Dar sunt toţi de Gardă la ZDG? Jurnalistul ZDG cînd face investigaţie trebuie să se întîlneasă şi cu învinuitul? De ce, dacă Dl Ghimpu a spus că trebuie să fie aşa întîlnire, ZDG plasează revolta mass-media proFilat împotriva lui Ghimpu, precum că Ghimpu atacă jurnaliştii? Peurmă în ce bază jurnalistul ZDG scrie că “Ghimpu, devenit în ultima perioadă, portavocea lui Plahotniuc.”
  Ghimpu are neajunsurile lui, le recunoaşte. E rău că are. Nu-i nimeni ideal. Dar este unicul lider politic care a dovedit că este cu DEMNITATE NAŢIONALĂ. În acelaş timp este denegrat, murdărit, înjosit Ghimpu şi nu acei cu avei de multe miloane de Euro agonisite “peste noapte” şi sunt pentru ocupaţia rusească
  Am mai scris că ZDG şi postul de radio “Vocea Basarabiei” pierde din crediabilitate prin susţinerea (de unii juranalişti) celor care s-au îmbogăţit peste noapte şi care au fost împotriva Decretelor Dlui Ghimpu de condamnarea comunismului, retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM, … “Timpul” s-a debarasat de A.Gherasim, şi “Timpul” a rămas revistă ce promovează DEMNITATEA.
  Analizaţi, ZDG unde au mai muţi forumişti! – Acolo unde scriţi despre casele de locuit a persoanelor care nu-s convinabile lui Filat (Multe din casele despre care a-ţi scris, sunt mai mici ca casele vecinilor lor. Aşa case sunt multe-multe cartiere întregi în Chişinău. Nici un gram nu doresc să apăr pe cineva ce au case de locuit, dar la majoritatea aceasta este unica avere, nu au conturi în bancă, careva bussines.)
  Dar de ce ZDG nu este de Gardă cu acei care au făcut “peste noapte” averi de mute milioane de Euro. Oare averea actualilor “trei Vlazi” cîte sute de mii de case, despre care a-ţi scris, ar avea!?
  Se primeşte ZDG prostiţi o mulţime de cititori pentru a arăta că Filat (cu avere de sute milioane de Euro) este unicul care luptă împotriva mafiei. Filat “prihvatizînd” împreună cu Lucinschii, ca şi Snegur, Voronin, Sangheli, Tarlev – toţi fiind la guvernare, este (sunt) mai bun ca Plahotniuc, care a luat din averea celor care au fost la guvernare Vornin, (Preşedinte), Ţopa (BEM), … ?

  O părere de la un simplu cetăţean, care nu înţelege cum majoritatea intelectualilor din mass-media sunt cu politicienii care au fost împotriva condamnării ocupaţiei ruseşti, care au fost împotriva condamnării regimului comunist şi sunt împotriva Dlui Ghimpu, PL care a dovedit că este politician cu DEMNITATE, şi este ponegrit de mass-media slugilor Moscovei
  De ce ZDG şi “Vocea Basarabiei” după părerea mea “face jocul” unuia din aceşti “trei Vlazi” multmilionari în Euro, şi anume lui Vlad Filat?
  Dar de fapt la noi, în RM, se spune că e democraţie, adica şi ZDG are dreptul să fie împreună cu propaganda Rusiei împotrva Dlui Ghimpu.

  Fără supărare!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *