Iurie Sanduţa: “Prima casă” a lui Boc la Chişinău

După ce Guvernul român a aprobat programul “Prima casă”, în luna mai 2009, care prevede că orice cetăţean român poate să-şi cumpere o locuinţă prin sprijinul financiar acordat de stat, programul “Prima casă” ajunge şi la Chişinău, deocamdată la etapa discuţiilor oficiale.

Potrivit proiectului promovat de premierul român, Emil Boc, statul garantează 80% din valoarea unor credite ipotecare luate de cetăţeni, valoarea maximă a creditului garantat de stat fiind de 60 mii de euro. Băncile române oferă credit pentru achiziţionarea unei locuinţe pe un termen de 30 de ani. Însă, în R. Moldova, dacă intenţionezi să cumperi o casă cu creditul luat de la bancă, instituţia financiară nu împrumută bani pe un termen mai mare de 15 ani. Diferenţa dintre condiţiile băncilor de la noi şi cele române este dublă.

Zilele trecute, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, i-a provocat pe directorii băncilor comerciale din R. Moldova la discuţii pe marginea proiectului “Prima casă”. Cu toate că proiectul rămâne la nivel de discuţii, Preşedenţia anunţă deja că “cetăţenii R. Moldova îşi vor putea cumpăra locuinţe prin intermediul programului de gen “Prima casă”, al cărui obiectiv este facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţionarea unei locuinţe prin contractarea de credite”. Aceeaşi instituţie de stat dă asigurări că, în perioada imediat următoare, factorii de decizie urmează să stabilească condiţiile şi normele de aplicare a respectivului program.

În condiţiile propuse de băncile române în parteneriat cu statul, “Prima Casă” oferă posibilitatea cetăţenilor de a nu mai plăti lunar taxa de chirie, ci să investească bani în propria locuinţă. Dacă acest proiect se va materializa şi la noi, probabil ne vom confrunta cu dificultăţi la capitolul achitarea lunară a creditului, raportându-ne la salariile angajaţilor moldoveni.

Puţin probabil că acest proiect va trece de Guvern, luând în calcul criza economică care ne afectează de ani buni. Câţi bani şi câţi cetăţeni vor putea beneficia de subvenţiile Guvernului pentru a-şi cumpăra o casă? Cum s-ar putea întâmpla acest lucru în condiţiile în care acelaşi Guvern caută să împrumute bani de la parteneri internaţionali pentru a acoperi deficitele bugetare? Tot aici trebuie să luăm în calcul piaţa imobiliară, care frânează în construcţia caselor de locuit, din cauza aceliaşi “boli financiare” – criza.

P.S.: Dacă proiectul “Prima casă” trece de Guvern, mă înscriu în lista solicitanţilor. Însă, evaluând situaţia economică de la noi, proiectul ar putea “funcţiona” doar la nivel de declaraţii oficiale.

Iurie Sanduţa,
i.sanduta.zdg@gmail.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Animal Planet

    proiectul este foarte bun insa nu este cazul sa-l sustinem acum. asta ar insemna sa intram in datorii enorme. . . 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *