Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Preşedintele tuturor... cetăţenilor?!

Preşedintele tuturor… cetăţenilor?!

Ales cu voturile a 2/3 dintre deputaţi, Nicolae Timofti declară că va fi un preşedinte al tuturor cetăţenilor. Chiar dacă nu am avut posibilitatea să ne exprimăm opţiunea, am putea lua declaraţia drept promisiune. O altă promisiune, şi încă una de mare responsabilitate, o reprezintă obiectivul asumat de preşedintele ales de a face ca  “legea să fie cea care să guverneze”.

Provenit din mediul juridic, dar şi în noua sa calitate de garant al Constituţiei, Nicolae Timofti susţine că va veghea asupra respectării principiului de separare a puterii în stat şi asigurării unui climat benefic pentru conlucrarea între ramurile puterii. Convingerea sa fermă este că cea mai bună soluţie pentru un viitor cu adevărat democratic şi prosper al R. Moldova este conlucrarea eficientă în beneficiul cetăţenilor.

Oricât de sceptici sau de convinşi am fi, nu putem face abstracţie nici de părerile părţilor implicate în luarea deciziei de promovare a lui Nicolae Timofti la preşedinţie. Or, din toţi cei care şi-au dat votul pentru candidatura sa, doar reprezentanţii AIE i-au lăudat calităţile şi reputaţia profesională.

Cel mai generos în aprecieri a fost liderul liberalilor, care a presupus că Nicolae Timofti ar fi chiar  preşedintele dat R. Moldova de însuşi Dumnezeu. În opinia lui Mihai Ghimpu, noul preşedinte ar trebui să contribuie substanţial la realizarea programului asumat de AIE în virtutea faptului că este “un om al legii, un om progresist, care toată viaţa a lucrat cu oamenii”. Şi liderul liberal-democraţilor, premierul Vlad Filat, s-a declarat convins că Nicolae Timofti dispune de calitaţile morale necesare pentru a îndeplini prevederile Constituţiei şi pentru a fi un preşedinte bun.

De cealaltă parte, nici grupul socialiştilor şi nici chiar opoziţia comunistă nu au supus criticilor calităţile preşedintelui ales. În momentul anunţării deciziei de a vota pentru Nicolae Timofti, deputatul socialist Igor Dodon s-a rezumat să constate că aceasta este una raţională, iar la baza ei stă convingerea că alegerea preşedintelui este mai benefică pentru R. Moldova decât alegerile anticipate.

Totodată, PCRM s-a limitat la a-l sfătui pe Timofti să nu accepte această funcţie, “pentru a nu se băga într-o afacere murdară”. Această atitudine a comuniştilor sugerează mai degrabă opinia că Timofti e o persoană cinstită. Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că noul preşedinte dispune de experienţa şi înţelepciunea necesară pentru a împrăştia neîncrederea cronică a comuniştilor faţă de toţi şi de toate şi a-i convinge că dialogul şi conlucrarea sunt mai benefice atât cetăţenilor, cât şi partidului.

Totuşi, unele declaraţii vin să impună şi o doză de scepticism. Sergiu Mocanu declară că Nicolae Timofti ar fi colaborat în trecut cu fosta securitate. Atâta timp cât aceste afirmaţii nu sunt dezminţite, avem toate motivele să credem că ar fi adevărat. Cu toate acestea, nimeni nu a anunţat public că ar fi suferit în perioada sovietică din cauza acţiunilor noului preşedinte, iar despre conlucrarea cu securitatea ni se spune că ar fi fost de multe ori inevitabilă.

Indiferent de sentimentele cetăţenilor faţă de noul preşedinte, acesta va fi investit vineri în cea mai înaltă funcţie din stat. Nouă, cetăţenilor, nu ne rămâne decât să sperăm că a fost depăşită în sfârşit criza politică şi că, de acum încolo, fiecare îşi poate căuta în linişte de treburile sale. De treburile ţării să-şi bată capul cei aleşi pentru aceasta, iar noi vom veni o dată la patru ani să-i judecăm şi să le acordăm votul pe care l-au meritat.

Grigore Brînză